Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Депутатите гласуваха рамката на бюджета на НЗОК за 2020 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo
Депутатите гласуваха рамката на бюджета на НЗОК за 2020 г.. Общата сума на разходите и трансферите по бюджета на Касата за следващата година е 4.7 млрд. лв.

В края на дебатите народните представители решиха - ако пациент с онкохематологично заболяване е започнал лечението си в детска клиника преди навършване на 18 години, след като вече е пълнолетен, да има право да остане в същата болница и да завърши лечението си с плащане от касата.

До момента лечението след навършването на пълнолетие не беше заплатено от касата.

Първоначалният вариант на бюджета претърпя промени. В началото парите за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична помощ бяха 244 млн. лв., за специализирана извънболнична помощ – 264 млн. лв., а за медико-диагностична дейност – 94 млн. лв. Между двете четения постъпи предложение на ГЕРБ парите да бъдат увеличени.

6 млн. лв. допълнително бяха отпуснати от резерва за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична медицинска помощ, 3 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за специализирана извънболнична медицинска помощ и 3 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за медико-диагностична дейност.

Парламентът отхвърли предложенията на БСП и ДПС в бюджета на НЗОК за 2020 г. като едно от тях беше лекарствата за деца до 14 г. да са безплатни.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Православният свят почита паметта на Св. Сава Освещени

На днешния ден Православната църква отбелязва паметта на преподобни Сава Освещени. Светецът е потомък на аристократичен род от Кападокия (Мала Азия). На 18 години светецът става монах и по-късно отшелник в пустинните местности край река Йордан. С наследството след смъртта на родителите си, той построява странноприемници, болници и един манастир до град..

публикувано на 05.12.19 в 09:49

Откриват археологическа изложба с артефакти от цялата страна

Археологическата изложба „Опазваме миналото с поглед в бъдещето” ще бъде представена в София, съобщават от пресцентъра на Столична община. Организатор е Регионалният исторически музей. Откриването ще бъде от 18.00 часа в Регионалния исторически музей – София на пл. „Бански“ 1. Временната експозиция „Опазваме миналото с поглед в бъдещето” е съставена..

публикувано на 05.12.19 в 09:04

Здраве и стил на живот - преглед на печата

Областна болница беше осъдена да заплати обезщетение на дете в размер на 41 667 лв. заради непоставена диагноза за ретинопатия, пише МОНИТОР . През 2016 година жена ражда близнаци в една областна болница, майката се свързва с адвокат Мария Шаркова заради едно от децата - момченцето Д., което е недоносено, ражда се едва 1 килограм, в резултат на..

публикувано на 05.12.19 в 08:31

Спират водата в няколко столични района

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщават от пресцентъра на дружеството. Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Марагидик“ в кв. „Подуяне“ се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 18.00 часа в района на ул. „Марагидик“, ул. „Петър Богдан“, ул. „Кобилино бранище“, ул...

публикувано на 05.12.19 в 08:25

Очакваме предимно слънчево и почти тихо време през деня

През днешния ден се очаква времето да бъде предимно слънчево и почти тихо. Това съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Преди обяд на места по поречието на Дунав и по високите полета на Западна България ще има мъгла или ниска слоеста облачност. Максималните температури ще са между 2° и 7°. Атмосферното налягане ще остане..

публикувано на 05.12.19 в 08:15

Емил Костадинов е новият областен управител на Перник

Правителството освободи Ирена Соколова от длъжността областен управител на област Перник и назначи Емил Костадинов на поста, съобщават от превителствената пресслужба. Емил Костадинов е завършил ВТУ „Тодор Каблешков“ – София с магистърските специалности „Транспортен мениджмънт“ и „Автоматизирано проектиране в машиностроенето“, има придобита..

публикувано на 04.12.19 в 13:03

Служители от БАБХ с протест заради заплащането

Работещите в Българска агенция по безопасност на храните излизат на протестен митинг под наслов „Достойни заплати и достойни условия на труд".Протестът е организиран от Национална федерация „Земеделие и горско стопанство“ към КТ „Подкрепа“. Заради ниското заплащане в Агенцията по храните не достигат ветеринарни специалисти, затова..

публикувано на 04.12.19 в 08:55