Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Голям благотворителен концерт тази вечер в Перник

Голям благотворителен концерт в подкрепа на Акушеро-гинекологичното отделение в най-голямата пернишка болница "Рахила Ангелова" ще се състои довечера в града. В зала "Борис Гюдеров" перничани ще се насладят на изпълненията на Поли Генова, Мариана Попова, актьори от сериала "Откраднат живот", Невена Пейкова, Ива Давидова, Валерия Момчилова, Маги Йорданова, рок и хип-хоп групи, различни музикално-танцови формации и др.

Инициативата е на две млади майки - Катрин Богданова и Венеция Любенова, избрали да родят бебетата си не в близката столица, а в родния Перник. Те са се заели с непосилната на пръв поглед за две жени задача - да съберат необходимите 250 000 - 300 000 лв. за основен ремонт на единственото гинекологично отделение в региона.

"Пернишката болница е с традиции. Имаме прекрасни лекари, които заслужават да работят при много по-добри условия. Нашата кампания е поредният жест на благодарност към тях", споделят ентусиазираните жени.

Пернишката болница разполага с модерно родилно и неонаталогично отделение, съперничещи на най-добрите частни клиники в София. Не такава обаче е ситуацията с Акушеро-гинекологичното отделение, което не е ремонтирано от 40 години. Обстановката е потискаща, леглата са стари, подът е нацепен, дори електрическата инсталация е външна. По предварителни разчети при модернизация на отделението ще се практикува лапароскопска и хистероскопска оперативна дейност. Подобна възможност е привлекателна и стимул за младите лекари, защото очертава перспективи за развитие пред тях, споделят инициаторките.

Екипът на Сатиричния театър също се присъединил към благотворителната акция. След изиграното на 11 ноември представление на "Вечеря за тъпаци" директорът на театъра Калин Сърменов се обърнал с призив към зрителите да проявят съпричастност към дарителската кампания. Още същата вечер били събрани 1 007 лв., които са предадени на инициаторите на акцията Венеция Данаилова и Катрин Богданова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.