Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алекс Кирилов:

Можем да постигнем изключително много, ако преодолеем себе си

Важно е да приемеш условията, в които се намираш, и да продължаваш само напред

Алекс Кирилов е вдъхновяващ и усмихнат млад мъж. Впечатлява с изваяното си тяло и завладява с размислите си за живота. Той е спортист, който има опит в баскетбола, хандбала и фитнеса. Познаваме го също от телевизионния екран като един от най-интересните участници в шоуто „Игри на волята“.

Алекс е роден в град Петрич и от 9-годишна възраст спортува активно. Първоначално се спира на хандбала, като няколко години по-късно отборът му става трети в страната. След това нашият събеседник се насочва към професионалния баскетбол и през 2006 година, заедно с "Лукойл", печели титлата за шампион на България. Завършва образованието си в НСА и вече 13 години се занимава с фитнес и помага на хората да бъдат по-добрата версия на себе си.

„Спрях се на треньорската работа, когато започнах да работя с хора и видях удовлетворението от постигнатите резултати в очите на моите клиенти. Това е истинското щастие за мен - да помагам. Най-трудно е да промениш хората психически, да видиш техните лимитиращи фактори и да им дадеш възможност да ги преодолеят. С всеки работя индивидуално, а резултатите са видими. Може да ви се стори странно, но жените са дори по-сериозни от мъжете в залата. Можем да постигнем толкова много със себе си, не бива да се отказваме от целите си.“

В ролята си на фитнес инструктор, Алекс Кирилов се среща с изключително много хора, които се стремят към по-добър живот и красиво тяло. Всеки от тях обаче прави грешки и понякога намира оправдания за себе си. Как да тренираме правилно обаче и полезно ли е понякога да си позволяваме любимите си нездравословни храни?

„Най-пълноценно се тренира на гладно, мозъкът ни е концентриран и нервната ни система работи добре. Като цяло няма най-добра диета, всичко е индивидуално. Моята теория е, че хората са създадени да се хранят с месо, но не само. За да работи тялото ни качествено, е необходимо да заложим на разнообразното хранене всеки ден. Знаем, че захарта е отрова за човешкото тяло. Тя обаче ни помага да отделяме ендорфини и затова имаме нужда от нея толкова често. Заместител на захарта не бива да има изобщо, но бих дал за по-здравословен пример мед, стевия, кокосова захар или плод. „Мръсен ден“ можем да имаме веднъж в седмицата и той всъщност е полезен за нашата психика.“

В съвременния свят на доста голям процент от хората се налага да работят в офис, а движението през деня е намалено до минимум. Това води не само до затлъстяване, но и до заболяване на различни части на тялото. Важно е да тренираме повече от два пъти седмично, но ако нямаме възможност за това, трябва да се движим максимално много - да ходим пеша, да се качваме по стълбите, да не се застояваме пред компютъра твърде дълго.

„Човек може да танцува, да се катери, да ходи на фитнес, да ходи на зумба. Необходимо е да има движение. Ако спрем да се движим, тялото ни започва да деградира.“

Риалити шоуто „Игри на Волята“ изправя младия мъж пред тежки предизвикателства, както физически, така и психически...

Колкото и проблеми да е имал със съотборниците си обаче, младият мъж печели от шоуто нещо незаменимо - чуйте тази и още интересни истории от Алекс в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лицата на фантастиката

Интересни факти за научната фантастика и фантазията разказа Жоро Пенчев. Той е редактор на едно от най-големите онлайн списания за фантастика у нас. Къде се намираме днес между фантастиката и фантазията? "Фантастиката има доста лица и ние я намираме навсякъде в света, в живота, в комуникацията помежду си. Тя има едно доста важно призвание -..

публикувано на 29.03.24 в 13:19

Изкуственият интелект и влиянието му върху живота на човека

Новите технологии и изкуственият интелект промениха света драстично през последните години. Хуманоидните роботи все повече се запътват към домовете на обикновените граждани в Китай, пише в своя статия Никола Папукчиев от HiComm. Пред Радио София той сподели как изкуственият интелект ще повлияе на живота ни от тук нататък. „Преди..

публикувано на 29.03.24 в 12:16

Джип избухна в пламъци в центъра на София

Инцидент в центъра на София – джип избухна в пламъци в района на площад "Руски паметник". Пожарът е възникнал тази сутрин, съобщиха очевидци на стихията, които качиха клип от пожара в социалните мрежи. Към момента няма данни за пострадали.  Очаквайте подробности!

публикувано на 29.03.24 в 10:08

Около 1000 деца годишно остават извън детските градини в столичния район "Триадица"

„Триадица“ е един от столичните районите с най-много чакащи за детските градини. Около 1000 деца годишно не успяват да се класират в детско заведение. Анализ, направен от районната администрация на „Триадица“ показва, че в рамките на следващите 3-4 години най-вероятно проблемът ще се прехвърли и в училищното образование. Тогава няма да достигат и..

публикувано на 29.03.24 в 09:53

Последен ден на хартиените рецепти за антибиотици

Днес е последният ден, в който лекари и зъболекари могат да изписват антибиотик на хартиена рецепта. Ще могат и през почивните дни, но за пациенти, които са потърсили спешна и неотложна медицинска помощ, а от понеделник антибиотиците ще се изписват само по електронен път. От 1 април медицинските специалисти няма да имат право да предписват..

публикувано на 29.03.24 в 08:23

Работната седмица завършва със слънце и температура в София около 21°

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт, съобщиха от НИМХ. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°; минималните ще са предимно между 4° и 9°, малко по високи в Северозападна България, в София – около 5°. Над планините ще бъде предимно..

публикувано на 29.03.24 в 07:35

Важна ли е грамотността при зрелостниците

На 27 март 2024 година стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадесетокластници под надслов "Животът няма "аУтокорект". Платформата "Как се пише?" стартира новаторска кампания за грамотност в помощ на дипломиращите се дванадсетотокласници. Под надслов "Животът няма "аУтокорект" на 27 март, 50 дни преди..

публикувано на 28.03.24 в 17:44