Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Жени ръководят 42% от банките и застрахователните компании у нас

Георги Руйчев,Таня Косева
Снимка: Ани Петрова

В края на миналата година "Дамски форум" и списание "Икономист" представиха проучване за половото разнообразие във висшия мениджмънт в България. Резултатите показват, че дамите, членуващи в надзорен или управителен съвет в страната, е 16,8 на сто, докато в Западна Европа този дял е 33,6, тоест два пъти повече жени участват в управляващите органи, обясни Таня Косева - Бошова, председател на "Дамски форум"

Добрата новина за България е, че 10% от най-големите компании по приходи в България се управляват от жени, докато в Западна Европа този показател е само 5%.

Изпълнителният директор на Български форум на бизнес лидерите Георги Руйчев на свой ред посочи, че в управителния съвет на организацията до скоро съотношението между мъжете и жените е било съвсем изравнено. В сферата на големите бизнес компании определено се наблюдава баланс между половете, категоричен е Руйчев. Според него, именно комбинацията между качествата на мъжете и жените е най-добрият вариант във всеки един бизнес.

Банковият и застрахователният сектор у нас са с най-силно представителство на дамите в ръководните органи. 42% от банките и застрахователните компании в България се управляват от главни изпълнителни директори жени. Една от целите на проведеното изследване е да провокира младите дами да са амбициозни, да мислят и да са активни, да не приемат средно ниво на своето развитие, обясни Таня Косева - Бошова.

Повече по темата "Мъжете и жените в бизнеса" - в интервюто на Катя Василева с Таня Косева - Бошова и Георги Руйчев.

Предаването "Радиоприемница" тази седмица е посветено на представителството и ролите на мъжете и жените в бизнеса. В първото издание н студиото гостуваха Таня Косева - Бошова, председател на "Дамски форум" и Георги Руйчев, изпълнителен директор на Български форум на бизнес лидерите.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Световен експерт в областта на ситопечата пристига в София за премиерата на книга

На 28 февруари от 18.30 часа в Литературен клуб „Перото“, в НДК, ще бъде премиерата на наръчника „Ситопечат. Основни стъпки в печатната технология“. Специално за събитието у нас пристига експертът по ситопечат Мишел Каза , емблематична фигура в областта на ситопечата, работил с имена като Салвадор Дали, Анди Уорхол, Жоан Миро, Марк Шагал. Френският..

публикувано на 28.02.20 в 11:42

Бигорексията - когато мечтаното тяло стане самоцел

През последните години в обществото се налага тенденцията да изглеждаме все по-добре, а стереотипите, които ни заобикалят влияят на младото поколение. Това е една от основните причини за болестни състояния като анорексия и булимия, но има и едно по-малко познато, но също често срещано явление и това е бигорексията.  Бигорексията, или мускулната..

публикувано на 28.02.20 в 10:37

Ген. Мутафчийски: Всички проби досега за коронавирус са отрицателни

Няма случай на коронавирус у нас. Всичките изследвани 19 проби в едната лаборатория и 21 проби в другата лаборатория, са отрицателни, съобщи началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски . Ген. Мутафчийски каза, че днес в 11.30 ще има извънреден МС, където Националният кризисен щаб ще направи доклад за предприетите мерки досега, за..

публикувано на 28.02.20 в 09:07
Георги Руйчев

108 проекта кандидатстват за Годишните награди за отговорен бизнес

"Българският форум на бизнес лидерите" ще обяви днес победителите в 17-ото издание на своите Годишни награди за отговорен бизнес - най-утвърденият и авторитетен национален конкурс за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие. За отличията се борят 108 корпоративни проекта с кауза, осъществени през 2019 г. от рекордните 78 компании от..

публикувано на 27.02.20 в 18:25

Stop the Schizo е призив хората към хората да се осъзнаят

Stop the Schizo e група, която трудно може да влезе в рамка. Те не са от тези изпълнители, които искат да издават песен всеки месец - обичат нещата да стават хубави и да изпипват детайлите. Със сигурност ви е направило впечатление, че текстовете на всичките им песни са на английски език. Вокалистът Дечо Таралежков признава, че така му е по-лесно да..

публикувано на 27.02.20 в 17:15

Осем български премиери на "София Филм Фест"

Повече от 150 пълнометражни игрални и документални филми, както и над 20 късометражни ще представи на 24-о си издание международният кинофестивал "София Филм Фест". Той започва на 12 март и ще продължи до края на месеца, като прожекции ще има и в Бургас, Пловдив и Варна. Основен акцент на кинофорума ще бъде българското кино и за първи път ще има..

публикувано на 27.02.20 в 16:54
ФЖМК се намира зад университетската Ботаническа градина, до Факултета по фармация

Бъдещите журналисти могат да посетят най-доброто място за обучението им

Факултетът по журналистика и масови комуникации (ФЖМК) към СУ „Св. Кл. Охридски“ по инициатива на студентския съвет организира два дни на отворените врати. Желаещите и записани ще могат да посетят и направят тур във факултета – в радио и тв студиата, ще се срещнат с някои от преподавателите и настоящите студенти. Може да се научи повече..

публикувано на 27.02.20 в 16:32