Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инициативата „Предай нататък“ в помощ на над 600 нуждаещи се

Да има по-малко самотни и страдащи хора - за това работят вече 3 години героите в предаването “Моята история за доброто”. Те са част от инициативата „Предай нататък“. Всичко започва когато Ваня Ананиева и екипът й организират работилница преди Коледа за своите курсисти и техните деца. Майсторят коледни картички и подаръци, а даренията от участниците и изработените играчки отиват за конкретен дом за възрастни хора. Домът е посетен лично от Ваня и екипа й.

Благодарни са онези, които имат малко, веднъж преборили злощастието да нямат нищо. Въпреки крехката си възраст, децата в дома в Берковица в живота си са се срещнали с много несгоди, но са благодарни за всичко случило се в живота им. И може би затова съдбата ги възнаграждава, срещайки ги с Ваня и нейните съмишленици.

Кампанията „Предай нататък“ успява да достигне до над 600 нуждаещи се в цялата страна. За всички тях доброволците от инициативата събират не малко средства. Не дават пари в брой, а купуват точно каквото им е поискано.

От дълги години те помагат тайно на стотици изоставени деца, самотни възрастни или на такива с умствени или физически увреждания. От скоро го правят явно, за да привлекат още последователи. Идеята им е да предадат нататък доброто дело, самотата да бъде изместена от задругата, тъгата от усмивката и отчаянието от вярата. В това намира смисъл инициаторът Ваня Ананиева.

Институциите, които доброволците посещават са 7. Историите, които ги трогват там са безброй - всяка силна и разтърсваща. В единия от домовете подаряват пералня. Осем месеца персоналът е прал на ръка дрехите на близо 40 души. На друго място доброволците срещат призива на директорката да бъде закупена машина, която ще е в помощ на незрящи деца. Цената й е в размер на непосилните за дома 250 лева. 

С внимание към всеки - така подхождат Ваня и приятелите й. Именно това прави помощта им толкова специална. Изоставените хора може да са никои за държавата, но не и за дарителите.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Видео игрите помагат при лечението на болни от рак деца

Компютърните игри могат да помогнат на децата да преодолеят болката при лечение на рак. Изследване, проведено в Hospital de la Paz в Мадрид, показа също, че играта на видео игри им помага да се възстановят. Страничен ефект от химио и лъчетерапията при лечение на рак е мукозитът, причиняващ болезнено възпаление и язви на лигавиците, които покриват..

публикувано на 18.05.21 в 10:09

Науката като изкуство или модерният Музей на илюзиите

“Самата концепция, а и името “Музей на илюзиите” вече е предпоставка да привлече съвременния посетител, защото съвременният човек бяга от местата, където ще си даде времето и парите, за да стои пасивен и няма да може да участва активно. Свикнали сме да участваме със снимки, с публикация, с всякакви неща, свързани с нещата, които правим”, казва Виолета..

публикувано на 18.05.21 в 09:46

Има ли решение проблемът с паркоместата в Студентски град

Проблемът с паркоместата е сериозен за цяла София, но в Студентски град, където много от студентите са от провинцията и пътуват с лични автомобили, този проблем сякаш е изострен. “От 2019-2020 г има сериозни проблеми с намирането на свободни паркоместа пред блока, в който живея. Считам, че проблемът се задълбочава заради презастрояването, което може да..

публикувано на 18.05.21 в 09:32
Регионален исторически музей – София

Отбелязваме Международния ден на музеите

На 18 май отбелязваме Международния ден на музеите, честван за първи път преди 43 години. Целта на празника е да се повиши информираността и ролята на музеите в обществото, защото музеите са важно средство за културен обмен, обогатяване на културите и развитие на взаимно разбирателство и сътрудничество между народите. Решението на 18 май да се отбелязва..

публикувано на 18.05.21 в 09:05

677 са новите случаи на Covid-19

677 са новите случаи на Covid-19, регистрирани в Националния информационен портал за изминалото денонощие. Направени са общо 16 505 теста, от които 6416 са PCR тестове. Наблюдава се леко повишение до 4,1 на процента, в сравнение с почивните дни, когато бяха направени и значително по-малко тестове.  Отново в София е най-високият брой заразени – 113,..

публикувано на 18.05.21 в 08:29

Дъжд и жълт код за вятър в 14 области на страната

Предупреждение за потенциално опасно време е в сила за 14 области на страната за 18 май. Жълтият код е обявен заради силен вятър. Кодът е сила за Пазарджик и Пловдив и за още 12 области от Северна България - Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Шумен. В тези области вятърът ще духа от..

публикувано на 18.05.21 в 07:45

Ана Вълчева, която изследва от сцената точката на взаимодействие с публиката

"Ароматосфера" е сетивен онлайн пърформанс, посветен на способността ни да се свързваме с обонянието си като изграждаме емоционални мостове през времето. Автор на пърформанса е актрисата Ана Вълчева . Тя вярва в трансформиращата сила на изкуството, както и, че спектакълът се ражда в точката на взаимодействие между артист и публика. От 2012 г. се..

обновено на 17.05.21 в 18:56