Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Зелена" зона и два нови паркинга искат в кв. "Иван Вазов"

Живеещите в района искат от ЦГМ подобрение на инфраструктурата

Снимка: БГНЕС
Разширяване на "зелената" зона искат в кв. “Иван Вазов”, но не безусловно, а срещу изграждането на два нови паркинга от ЦГМ и инвестиции в тротоари и квартална инфраструктура.

"Разбира се, хората, които са склонни да се съгласят със “зелената зона”, не искат това да става бузесловно. Това става с изричната уговорка, че се очакват благоустройствени действия от страна на ЦГМ (ремонт на тротоарите, монтаж на антипаркинг елементи). Всички дейности, които ще подобрят инфраструктурата в района", казва кметът на район "Триадица" Димитър Божилов.

Според Божилов ще изискат от ЦГМ да бъде подобрена инфраструктурата в района и да бъдат изградени паркинги, които да бъдат използвани с винетни стикери, които хората по местоживеене имат право да получат. 

Вече има набелязани две места за новите паркинги. "Това са парцели, които са отредени за обществено ползване и паркинги по ОУП и ПУП, който засяга конкретното каре. Фокусирали сме се върху паркинг пространството, което се намира зад един ресторант на входа на "Южния парк" към бул. "Бяла черква" и бул. "Витоша", защото мястото традиционно е разпознаваемо от хората. Може да бъде изграден паркинг на едно или две нива", каза кметът на района. 

Божилов увери, че на Румяна Милова - временен изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност, е отпуснат бюджет от Столичната община още от миналата година, възлизащ на над 2 млн. лв., предвиден именно за изграждане на нови паркинг пространства за сметка на ЦГМ. 

Освен това хората от района настояват за удължено работно време на "зелената" зона и през почивните дни, заради струпване на много автомобили тогава. Милова е уверила, че ако това искане бъде включено в доклада на районния кмет, ще бъде разгледано и подложено на гласуване в комисиите на Столичния общински съвет. 

“Обществените нагласи преобладават в полза на това да се въведе режим за платено паркиране, тип “зелена" зона. Това е отдавна назряваща идея, която отлежава, сега заварвам процедура, която трябваше да бъде довършена и да се оформи по един законосъобразен начин. В рамките на двете обсъждания бяха изслушани много мнения “за” и “против”.

Някои от присъстващите на публичното обсъждане жители на квартала споделиха за поставянето на бариери в междублоковите пространства
„Междублоковите пространства са общинска публична собственост и там, където има поставени подобни съоръжения, те са абсолютно незаконни“, каза Божилов и увери, че с отдела по контрол на строителството в Общината и със съдействието на КАТ, всеки ден са на терен, издават предписания за премахването им и съответно ги демонтират, ако това не се случи.

Кметът на община „Триадица“ увери също, че зелените площи в квартала, които незаконно са превърнати в паркинги, ще бъдат възстановени. 
Какво решение ще бъде взето ще стане ясно през пролетта, когато изтича срокът, който от районната администрация и ЦГМ са си поставили. 
Чуйте цялото интервю с районния кмет Димитър Божилов в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.