Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Задължават частните болници да купуват лекарствата с търгове, извежда в заглавие СЕГА. Частните болници ще бъдат задължени да обявяват обществени поръчки за закупуване на лекарства. Това стана ясно от изказване на здравния министър Кирил Ананиев в Народното събрание. Той беше поканен от депутатите във връзка с изказване на управителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев, че един и същ медикамент се заплаща от касата на различните болници с няколко пъти разлика в цената, като повече пари отиват в частните лечебни заведения. Ананиев ще поиска проверка от НАП на финансовите показатели на лечебни заведения при доставка на онкологични медикаменти.

1215 язовира без стопанин заради липсващи документи, разкрива в темата си МОНИТОР. Държавата отказва да стопанисва заради липсващи документи близо половината от язовирите, които общините не могат да поддържат. Към края на миналата година от Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовирите“ са издадени 132 заповеди за приемане и 1215 заповеди за отказ на общинските язовири, показват данни на Националното сдружение на общините в България. Държавата задели 500 млн. лв. в свое дружество, за да започне да ремонтира най-критичните язовири. До министъра на икономиката са подадени заявления за прехвърляне на язовири от 119 общини за общо 2734 язовира.

НАП "провали" десетки коледно-новогодишни банкети, пише СЕГА. Бдителни инспектори на НАП провалиха сметките за печалба на десетки заведения и вгорчиха празниците на техни клиенти, направили резервации за тържества и банкети през декември. При проверки около Никулден, 8-и декември, Коледа и Нова година в цялата страна служители на спецзвеноно "Фискален контрол" са запечатали над 80 търговски обекта - барове, ресторанти, дискотеки, магазини, заради нарушения на данъчното законодателство, научи в. "Сега". Сред попадналите в клещите на НАП са известни заведения като клубовете "Планет" в София до НДК и "Сикретс" в Стара Загора. Заради наказателната акция на данъчните, довела до запечатване на ресторанти и дискотеки за цял месец, серия планирани банкети са били отменени.

Поскъпват дрехи и обувки от Китай, предупреждава ТРУД. Редица дрехи и чанти от Китай, както и килими и обувки от Турция може да поскъпнат заради новите правила за внос, които вече са в сила. С промени в Закона за митниците беше въведено правилото, че при внос на определени рискови за приходите в държавната хазна стоки, ако обявените за тях цени са по-ниски от “справедливите цени, валидни за тях в ЕС”, митничарите ще изискват обезпечение. Обезпечението трябва да гарантира плащането на дължимите мита и ДДС, изчислени върху “справедливите цени за тези стоки”. Със заповед на министъра на финансите Владислав Горанов вече са определени рисковите за хазната стоки. Това са общо 21 групи стоки от редица страни извън ЕС. Сред тях са например дрехи от Китай, Турция и Бангладеш, както и трикотажни и плетени облекла от Виетнам и други облекла от Сърбия и Индия.

Блокът решава за сградната инсталация, може да е 20-40%, пише 24 ЧАСА. Общото събрание на етажната собственост може да определи колко да е сградната инсталация, но не по-малко от 20 и не повече от 40%. И в момента е позволено блокът да реши какъв процент да са общите части в плащането за парното, но явно се е получило изкривяване и затова се поставят и тези ограничителни рамки. Промяната е записана в проект за нова наредба за топлоснабдяването, която е публикувана за обществено обсъждане. Преди повече от 10 г. пак имаше такава възможност, но тогава процентът за сградна инсталация бе между 10 и 30. Този текст бе премахнат от наредбата, тъй като масово се избираше най-ниският процент и това водеше до изкривяване на сметките - сравнително ниски през зимата и висока сума за доплащане при изравнителните. Сега в наредбата в частта за дяловото разпределение няма сериозни промени освен една. Ако за подгряването за топлата вода за 1 куб. м се изразходват повече от 150 квтч и всички имоти в сградата имат индивидуални водомери за гореща вода, то топлофикацията е задължена да извърши проверка на настройката на съоръженията в абонатната станция и на техническата им изправност.

Фиктивен брак с мъртви души в София, четем в ТРУД. Спецпрокуратурата и МВР разкриха нова схема за измами със сключени фиктивни бракове с починали богати, самотни софиянки. Така мошениците ставали наследници на недвижимите имоти и спестяванията им, разказаха разследващите. Задържани са 8 души, сред които полицаи, служител на ГРАО, адвокат и частен съдебен изпълнител, свързани в схемата. Предполага се, че групата от чиновници и ченгета е действала от 5 години насам, но конкретният случай е с една починала богата баба. От нейно име били направени фалшиви документи за сключен брак в Русия, за да може мнима булка и мъжа є да се явят в нашенска банка, за да изтеглят спестяванията на бабата от 600 000 лв. Подготвяли да прехвърлят на други имена и 4-те имота на покойната собственичка. “Младоженците” били арестувани и така започнало разплитането на измамата.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.