Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Седеммесечно дете на българско семейство бе отнето от социалните служби в Германия

Мирена Славова: Благодаря на България за подкрепата

Преди дни нашумя случай с българско семейство в Германия, чието дете е било отнето от социалните служби в тази страна. До него се стигна след твърдения на медици, че седеммесечната Катерина е имала травми, които не са получени при инцидента. В момента тя е настанена в приемно семейство.
В София и други български градове днес бяха организирани протести в подкрепа на каузата на семейството, което се бори, за да получи обратно детето си.

Майката Мирена Славова обясни пред Радио София, че германските социални служби са пристъпили към това действие, тъй като според медицинското заключение с детето е злоупотребявано, като е било хванато за торса и главата му е била разтръскана поне 10 пъти. Предстои съдебно заседание на 21 януари, на което двете страни ще изложат своите становища.

Катерина е родена преждевременно и отговаря в развитието си на пет месечно дете. Затова е важно тя да се храни само с кърма, но властите не са допуснали предаване на майчина кърма. По-късно обаче, след съдействие от българските власти, тази пречка е била преодоляна.

Мирена Славова благодари на всички българи и българските институции, които активно помагат на семейството й.

МВнР вече е изпратило консулът ни да проведе срещи със семействотто и с адвоката на родителите, както и с представители на германските институции.

Повече подробности за случая можете да чуете в интервюто на Лилия Герчева и Данаил Конов с Мирена Славова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Геновева Христова-Мъри

Да мислим крачка напред - работещата стратегия за бизнеса

В 16.00 часа е началото на осмото издание на серията онлайн семинари на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Семинарът “Бизнес по време на криза - предизвикателства и възможности” ще бъде открит от изпълнителния директор на агенцията Бойко Таков. В семинара ще се включи и . Да мислим крачка напред - това е много..

публикувано на 08.04.20 в 16:04

Добрите инициативи за дигитално образование в Софийска област

В 22 общини в Софийска област, с общо 97 образователни институции, се обучават 23,5 хиляди ученици. Средно 95 процента от тях са обхванати от обучението в електронна среда, съобщи пред Радио София   Росица Иванова , началник на Регионалното управление на образованието – София регион.  В шест училища в областта все още има затруднения, но те се..

публикувано на 08.04.20 в 15:24

Сред сигналите до ДАЗД най-много остават тези за насилие

Държавната агенция за закрила на детето предприе действия за виртуален контрол за спазването на правата на децата в отговор на настъпилите нови обстоятелства. Това е нов модел за проследяване, който ще бъде прилаган само тогава, когато има извънредно положение, обясни пред Радио София Галя Атанасова от Агенцията. Промяната засяга проверките във..

публикувано на 08.04.20 в 15:13

Финансовите пазари губят, златото поскъпна с 12% през 2020 г.

През последните няколко дни финансовите пазари претърпяха най-тежките си загуби от последната световна криза през 2008 г. насам. По-притеснителното заключение е, че поради разрастването на огнищата на коронавируса ситуацията вероятно няма да се облекчи, а ще се задълбочава допълнително. Всички сектори реализират загуби през последните..

публикувано на 08.04.20 в 15:04

Влади Ампов-Графа не губи вдъхновение и в извънредното положение

Текстът в песента „Страничен наблюдател“ на Владимир Ампов-Графа сякаш се оказа пророчески. В извънредната ситуация и социална изолация мнозина от нас сме станали наблюдатели. С изключение на хората, посветили се на борбата с коронавируса отблизо. Все пак песента е оптимистична, коментира пред Радио София известният музикант. В..

публикувано на 08.04.20 в 14:04

Всички срокове за регистрация в бюрата по труда са удължени

С 50% нараства броят на сигналите срещу работодатели в Инспекцията по труда. От там предупреждават работниците да не се поддават на евентуален натиск за прекратяване на договор по взаимно съгласие , тъй като това ще ограничи правата им при ползването на обезщетение при безработица. Вече има сигнали и за работодатели, опитали се да фалшифицират..

публикувано на 08.04.20 в 13:17

Визуалният концерт "Четирите годишни времена" като великденски подарък от НДК

Националният дворец на културата ще зарадва своята публика със специален великденски подарък – излъчване на пълен запис на визуалния концерт „Четирите годишни времена” от Антонио Вивалди от програмата на "Киномания 2019". Концертът ще бъде достъпен онлайн в деня, известен като Светли понеделник – 20 април от 21.00 ч . на страницата на НДК в..

публикувано на 08.04.20 в 13:08