Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Накъде в София

Лукас Генюшас

МУЗИКА 

29-годишният руски пианист Лукас Генюшас ще изпълни едно от ранните произведения на Сергей Рахманинов в първия концерт на Симфоничния оркестър на БНР за 2020 година. На диригентския пулт в зала „България“ ще излезе Марк Кадин.

В програмата са Концерт №2 за пиано и оркестър от Рахманинов и Симфония „Манфред“ от Пьотр Илич Чайковски.

Началото е в 19:30 ч.

  • По случай 210 години от рождението на Фридерик Шопен в Полския културен институт (ул. „Веслец“ 12) от 18 ч. Михал Древновски ще изнесе клавирен концерт.

В програмата: Фр. Шопен – Концерт за пиано e-moll, творби на И.Я. Падеревски и Тадеуш Майерски.
Михал Древновски е лауреат на специалната награда на I Mеждународен конкурс за музикални личности „A. Taнсман“ в Лодз (1996), I награда на XIII конкурс за камерна музика „Гражина Бацевич“ в Лодз (1998), II награда на международния клавирен конкурс „M. Maсин“ в Санджемини (Италия, 2000), II награда на клавирния конкурс A.GI.MUS. (Рим, 2005).
Концертира като солист и камерен изпълнител в Полша, Италия, Франция, Швейцария, Белгия, България, Англия, Дания, Германия.

КНИГИ

Поводът за дългоочакваното ново издание на книгата “Из живота на мравките” на Иван Лазаров, е 130-годишнината от рождението бележития български скулптор, както и настоящата изложба “Мравките на Иван Лазаров” в Little Bird Place.

Представянето на изданието е от от 18:30 ч. в Little Bird Place (ул.“11-ти Август” 7)

За интереса на Лазаров към мравките ще можем да чуем от неговите внучки, Анна и Ирина, както и от изкуствоведа Любен Домозетски, който е също и куратор на изложбата и изследовател на творчеството на големия български скулптор.

ЕКСПО

Керамика на студенти от програмите в Нов български университет е подредена в изложбата “Облак върху облака”, коята се открива от 18:30 ч.в Mishel ART Gallery (ул. „“Св. Св. Кирил и Методий“ 24).

Проектът е ежегоден, но различното в това издание са заложената тема и галерийното пространство. “Облак върху облака“ е основната концепция на по-голяма част от керамичните пластики. Темата е ефимерна и материализирането на това сложно понятие е предизвикателство за участниците.
Изложбата може да бъде видяна до 31 януари.

ФОТО

Във ФотоСинтезис (бул."Васил Левски"57) от 19.00 ч.ще бъде представет фотографския албум Виденияна Александър Иванов и е предвидена прожекция на филма "Високо" с режисьор Николай Василев.

“След 56 години скитане се завръщам в бащината къща, при детските спомени, сънища и видения. Те са темела на фотографските ми лутания през годините, на преклонението към Природата, на страстта ми към летенето и Планината.
Отделни снимки ме карат да мисля, че животът тук в долината, е по-прекрасен от действителния.” – споделя Александър Иванов.

  • Urban е името на фотографската изложба на Симона Халачева, която е дипломирана актриса от клас на проф. Стефан Данаилов. Участва в над 10 театрални постановки, както и в няколко филма.

Но тя пътува по света и така открива красотата в живота, която запечатва в снимки. Самата тя казва: „Има голям смисъл в това да се пътува. Особено на далечни дестинации, защото всяка една култура толкова много обогатява. Обогатява сетивата ти с различни картини.“През 2018 г. записва специалност „Фотография” в Национална художествена академия и сбъдва още една своя мечта!
Изложбата може да бъде видяна всеки делничен ден от 09:00-18:00 часа в Coworking & Event Space Portraitдо 24 февруари.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.