Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

Лукас Генюшас

МУЗИКА 

29-годишният руски пианист Лукас Генюшас ще изпълни едно от ранните произведения на Сергей Рахманинов в първия концерт на Симфоничния оркестър на БНР за 2020 година. На диригентския пулт в зала „България“ ще излезе Марк Кадин.

В програмата са Концерт №2 за пиано и оркестър от Рахманинов и Симфония „Манфред“ от Пьотр Илич Чайковски.

Началото е в 19:30 ч.

  • По случай 210 години от рождението на Фридерик Шопен в Полския културен институт (ул. „Веслец“ 12) от 18 ч. Михал Древновски ще изнесе клавирен концерт.

В програмата: Фр. Шопен – Концерт за пиано e-moll, творби на И.Я. Падеревски и Тадеуш Майерски.
Михал Древновски е лауреат на специалната награда на I Mеждународен конкурс за музикални личности „A. Taнсман“ в Лодз (1996), I награда на XIII конкурс за камерна музика „Гражина Бацевич“ в Лодз (1998), II награда на международния клавирен конкурс „M. Maсин“ в Санджемини (Италия, 2000), II награда на клавирния конкурс A.GI.MUS. (Рим, 2005).
Концертира като солист и камерен изпълнител в Полша, Италия, Франция, Швейцария, Белгия, България, Англия, Дания, Германия.

КНИГИ

Поводът за дългоочакваното ново издание на книгата “Из живота на мравките” на Иван Лазаров, е 130-годишнината от рождението бележития български скулптор, както и настоящата изложба “Мравките на Иван Лазаров” в Little Bird Place.

Представянето на изданието е от от 18:30 ч. в Little Bird Place (ул.“11-ти Август” 7)

За интереса на Лазаров към мравките ще можем да чуем от неговите внучки, Анна и Ирина, както и от изкуствоведа Любен Домозетски, който е също и куратор на изложбата и изследовател на творчеството на големия български скулптор.

ЕКСПО

Керамика на студенти от програмите в Нов български университет е подредена в изложбата “Облак върху облака”, коята се открива от 18:30 ч.в Mishel ART Gallery (ул. „“Св. Св. Кирил и Методий“ 24).

Проектът е ежегоден, но различното в това издание са заложената тема и галерийното пространство. “Облак върху облака“ е основната концепция на по-голяма част от керамичните пластики. Темата е ефимерна и материализирането на това сложно понятие е предизвикателство за участниците.
Изложбата може да бъде видяна до 31 януари.

ФОТО

Във ФотоСинтезис (бул."Васил Левски"57) от 19.00 ч.ще бъде представет фотографския албум Виденияна Александър Иванов и е предвидена прожекция на филма "Високо" с режисьор Николай Василев.

“След 56 години скитане се завръщам в бащината къща, при детските спомени, сънища и видения. Те са темела на фотографските ми лутания през годините, на преклонението към Природата, на страстта ми към летенето и Планината.
Отделни снимки ме карат да мисля, че животът тук в долината, е по-прекрасен от действителния.” – споделя Александър Иванов.

  • Urban е името на фотографската изложба на Симона Халачева, която е дипломирана актриса от клас на проф. Стефан Данаилов. Участва в над 10 театрални постановки, както и в няколко филма.

Но тя пътува по света и така открива красотата в живота, която запечатва в снимки. Самата тя казва: „Има голям смисъл в това да се пътува. Особено на далечни дестинации, защото всяка една култура толкова много обогатява. Обогатява сетивата ти с различни картини.“През 2018 г. записва специалност „Фотография” в Национална художествена академия и сбъдва още една своя мечта!
Изложбата може да бъде видяна всеки делничен ден от 09:00-18:00 часа в Coworking & Event Space Portraitдо 24 февруари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09