Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

СОС очаква официално искане за водата за Перник

Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет изчаква да получи официално искане от Министерския съвет за използване на водопреносната мрежа на София за транзитиране на вода от Рила до Перник, съобщи Николай Стойнев, председател на Комисията по икономика и собственост.

В момента се подготвят условията и материалите, така че общинският съвет да разгледа едно решение, с което да предостави водопреносната мрежа на София за транзитиране на вода от Рила до Перник. След като постъпи такова искане, то ще бъде разгледано в спешен порядък, за да бъде прието, но с условията,  поставени от Столичната община. На първо място това е да се даде гаранция, че няма да има проблеми с водоснабдяването в столицата, с което вече се ангажираха представителите на "Софийска вода", която управлява мрежата.

Според специалистите наличието на воден ресурс в Рила е достатъчно, така че количествата вода, която ще бъде транзитирана през софийските водопроводи да може да бъдат подавани към Перник. Когато предложението е готово и постъпи в СОС, ще бъде внесен доклад от кмета Фандъкова, ще се разгледа първо от ресорните комисии, а след това и на заседание на общинския съвет, обясни Стойнев.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.