Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как да разпознаем грипа и да избегнем сериозните усложнения?

Проф. Коста Костов: Кашлицата не е основание за прием на антибиотик

При температура под 38 градуса не трябва да се бърза с приема на антипиретици. Вирусната пневмония е смъртоносна, но се развива изключително рядко, успокои известният пулмолог

Проф. Коста Костов
Снимка: Личен архив

Броят на болните от грип в страната се увеличава. Още в началото на седмицата няколко общини обявиха епидемия и грипна ваканция за учениците. В София мярката е в сила от понеделник, 27 януари. Преустановяват се женските и детските консултации. 

В момента в столицата циркулират предимно два щама на грипния вирус, има и пациенти с инфекции с парагрипни и риновируси, каза пред Радио София известният пулмолог проф. д-р Коста Костов, консултант по белодробни болести на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Св. Анна". Как да разпознаем коварното заболяване и какви първи стъпки в лечението трябва да предприемем, за да не се стига до усложнения? Какво представлява вирусната пневмония, която може да развие след зараза с грипния вирус. Отговорите потърсихме от проф. Костов:

"Нашите слушатели не бива да се страхуват толкова много и да изпадат в паника, защото ако са ваксинирани, а по моя информация в България има около 300 хиляди ваксинирани, което е много повече от миналата година, то това ще ги предпази до голяма степен от тежки инфекции. Мисля, че ваксинираните трябва по-малко да се страхуват, защото изолираните щамове са включени във ваксината. Всички ваксинирани, ако боледуват, ще боледуват по-леко, а около 50 процента от тях - няма да боледуват". 

Българите изпадат в паника при всяко вирусно заболяване

Специалистът отбеляза, че ако заболелият е в състояние да извършва ежедневните си дейности,  не е "покосен" на легло, и дори ходи на работа, въпреки че има хрема и кашлица, не може да става дума за инфекция с грип: 

"Грипът е болест, която буквално те "сваля" в леглото за няколко часа. Тъй като вирусът е много токсичен за дихателния тракт, развива се в дихателните пътища и там се развиват два процеса - единият е предизвикан от вируса и неговата невроаминидаза (протеин, който покосява дихателния епител). Той предизвиква защитата на организма, който за да убие вируса, атакува собствения си епител. Това е вторият удар, едно "самоубийство", защото там, където се опитва да се справи, за да убие вируса разрушава и всичко наоколо. Това излива в организма огромно количество  вътреклетъчни активни продукти, които създават проблеми - болки в мускулите, главоболие". 

Вирусната пневмония е смъртоносна, но се развива изключително рядко

"Ако чуете, че млад човек е загинал от грип, най-вероятно е грипна пневмония. Ако чуете, че възрастен човек е загинал от грип, това по-вероятно е да се дължи на свързани с грипа усложнения от страна на сърцето, засилване на патологични състояния. Грипът е в състояние да засили оплакванията и симптомите на други придружаващи болести. Затова човек трябва да се пази и профилактира, защото дори и да е един на хиляда (случаите на вирусна пневмония), но е при близък човек, това е 100 процента за теб".

Пулмологът обясни, че развитието на вирусна пневмония е парадоксално - само при някои хора, и то със силна имунна система, заради силната й реакция. Развива се тежък оксидативен стрес, предизвикан от всички субстанции, които се изливат в кръвта от клетките и от самия вирус. Обикновено тази пневмония е хеморагична - с увреда на кръвоносните съдове в белия дроб, което може да има фатален край. 

Другият тип пневмония след инфекция с грип е бактериалната

Тя настъпва след увреждането на дихателните пътища от грипния вирус, също е рядка, но е лечима:

"Вирусът минава през дихателния тракт, съсиипва локалната защита и създава условия върху покосеното бронхиално дърво да се поселят бактериите и да предизвикат инфекция дълбоко в дихателните пътища. Най-честата от тях по време на грипни епидемии е стафилококовата пневмония. Има случаи на тази пневмония, които са тежки, ако има забавяне на лечението. Тук има също висока смъстност, но не толкова, колкото от вирусната пневмония". 

Специалистът съветва при първи симптоми на грип, още в първите 24 часа, да започне прием на антивирусен препарат. Не бива да се бърза с приема на антибиотици и антипиретици. Възрастните пациенти трябва да приемат медикаменти за понижаване на температурата, само когато се покачи над 38 градуса. Ако на четвъртия ден от началото на заболяването болният не се почувства значително по-добре, непременно трябва да посети специалист. Преценката за това дали трябва да започне прием на антибиотик и за колко време може да направи само пулмолог, след преценка на множество показания. Изборът на антибиотик при усложнения е от съществено значение за преодоляване на сериозна инфекция на белия дроб или други органи. А кашлицата не е основание за прием антибиотик, подчерта специалистът:

"Една остра инфекция на дихателните пътища, която не е пневмония, може да продължи до три седмици. Това не е основание за прием на антибиотик. Основание може да бъде продуктивната кашлица, която излъчва секрети с гноен отенък,  лабораторните показания, находка в белия дроб, чута със стетоскоп, която предполага наличие на пневмония. Тогава антибиотик е необходим! При възрастните пациенти - над 75 години, хората с хронични заболявания - диабет, бъбречни и сърдечни проблеми, също е показано да се приема антибиотик". 

Още за лечението на грипа и неговите усложнения, за показанията за прием на антибиотици и кортикостероиди и за новия вирус, изолиран в Китай - чуйте в разговора с проф. Коста Костов! 

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ratio разказва за Jurassic Park в задния двор

От Ratio са подготвили интересно събитие за 27 ноември, когато ще се проведе Европейска нощ на учените. Една част от събитието е насочена към генетиката и ще проследи грешките в нашето ДНК, мутациите на клетките и т.н. Втората посока на събитието е наречена Jurassic Park в задния двор . “Никога не съм предполагал, че ще имам възможността да работа с..

публикувано на 26.11.20 в 18:55

“Науката променя живота” е темата на Европейска нощ на учените

Европейска нощ на учените е ежегодна среща, на която учените в различните страни членки на Европейския съюз представят своите постижения и предизвикателства пред широката публика. Всяка година форумът се провежда едновременно в около 300 града в цяла Европа и по света. “Идеята на нашето събитие е да покажем пред широката публика какви интересни..

публикувано на 26.11.20 в 18:18

Детска градина „Надежда” ще се грижи за децата на медиците в извънредното положение

Имаме готовност да отворим в понеделник две групи с учители, помощник възпитатели, кухня, непедагогически персонал, така че да подкрепим родителите медици, които ще доведат децата си в понеделник. Това каза Мария Врачева, която е директор на Детска градина 117 "Надежда", в столичния квартал “Младост” 1. Две детски градини в София ще останат отворени, за да..

публикувано на 26.11.20 в 17:15
д-р Александър Симидчиев

Замърсеният въздух влошава имунния отговор на организма

Мръсният въздух е много силно подценяван проблем. При всяко вдишване ние поемаме всички замърсители във въздуха около нас. Това, обаче, не се вижда и не се оценява достатъчно. Затова и мерките за намаляване на замърсяването много често остават недостатъчно разбрани от обществеността. Това заяви пред Радио София пулмологът д-р Александър Симидчиев...

публикувано на 26.11.20 в 16:46

Последните мохикани на Родопа планина

Мистиката на Родопите е позната на всеки българин, а мнозина са тези, които се опитват да разгадаят тайните ѝ и обичат да потъват в дебрите ѝ. Планината крие в себе си множество светилища, които пазят свидетелства от древността, а пандемията, оказва се, не спира желаещите да бродят в дебрите на планината и да се докосват до тези артефакти, разказва..

публикувано на 26.11.20 в 16:00

Ивайло Хлебаров: Има проблем с концентрациите от азотен диоксид

Много може да се направи в посока на подобряване качеството на въздуха в столицата. От години се говори за различни мерки на Столичната община, но някъде в обществения вакуум остават всички мерки, защото въздухът в София продължава да е мръсен. В последния доклад на екологичната организация “За Земята” излезе нещо ново - има надвишаване на..

публикувано на 26.11.20 в 15:18

Празник на италианската филмова музика в зала "България"

Популярни пиеси от Нино Рота и Енио Мориконе ще звучат в зала "България" тази вечер от 19.00 часа. Концертът е посветен на 100-годишнината от рождението на гениалния режисьор Федерико Фелини и ще бъде точно преди затварянето на концертната зала поради новите мерки срещу коронавируса. La Dolche Vita e името на концерта, а диригент е авторът..

публикувано на 26.11.20 в 15:12