Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анастасия Грозева, семеен психолог:

Детето не бива да е кралят в семейството

Снимка: БГНЕС

След появата на дете в семейството отношенията между партньорите често се променят. Грижите изцяло се насочват към детето, а партньорите са предизвикани да намерят нови пътища един към друг. Често единият или двамата от партньорите се чувстват неглижирани от другия, появяват се разминавания в стила на отглеждане на детето/децата, ритъмът на романтичните отношения се променя.

Жената и мъжът се чувстват добре, когато получават внимание, когато се интересуват един от друг, когато общуват достатъчно и се замислят за взаимоотношенията си своевременно – подчерта в ефира на Радио София семейният психолог и психотерапевт Анастасия Грозева.

Скоро след идването от родилния дом отношенията вкъщи от диадни стават триадни – обясни психотерапевтът. Структурата им може да се изобрази с пирамида. За психическото здраве на детето е много важно то да се вплете в тези взаимоотношения. Ако мъжът и жената са положили стабилна основа в техните (двустранни) взаимоотношения още преди появата на нов член на семейството, те ще имат база и възможности за разговор, за диалог при появата на нови проблеми.

Не бива обаче заради новите роли - на родители - да забравим партньора в двойката.

Рутината не е лошо нещо, когато я използваме като инструмент. Двойката трябва да си създаде навик, традиция да си отделя свое време, например 1 ден в седмицата или месеца, когато детето не е наоколо - съветва Анастасия Грозева. - Когато има пречки за това, всеки трябва да положи усилия поне за малки жестове на внимание.

След изтощително родителстване, нерядко се наблюдава разпад на „гнездото“ – не защото няма живот в тези отношения, а защото не сме обърнали внимание, те не са захранени…

Чест и много съществен проблем е детронирането на бащата, превръщането на пирамидата отново в хоризонтална фигура, в диада, в която липсва таткото – отбеляза още психотерапевтът. Привързването, сливането на майката и детето (децата) също е възможен проблем. Процесът не става умишлено, а поради липса на подкрепа от обществото или от специалисти – когато се налага.

Ако се говори достатъчно, ако се отдели внимание за предварителна подготовка, възникващите трудности ще се преодоляват значително по-леко.

Според Анастасия Грозева честа родителска грешка е детето да се смята за най-важно в семейството и това да се демонстрира постоянно. Така детето придобива чувството, че е крал, захранва се усещането му за всемогъщество. Това е пагубно както за психиката на подрастващия, така и за двойката. Има ли щастлива майка, има ли щастлив баща – има и здраво семейство.

Някои родители възлагат надежди част от проблемите да се решат с тръгването на детето на ясла или градина, но това не става от само себе си. Ако няма предварителна подготовка на детето за самостоятелност, може да възникне чувство за вина у майката.

Привързването е хубаво, на не бива да се залита в крайност. Полезно е за жената да пусне детето от себе си – това е добре и за него, а и за мъжа, за таткото.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09
Владимир Дръндаревски

Владимир Дръндаревски представя "Книга за щастието"

"Книга за щастието" е първата в света завършена психологическа теория, обясняваща пълноценно, достъпно и пълномащабно понятието "щастие". Книгата дава точните понятия свързани с щастието, развива уникална теория разкриваща неговите нюанси в живота и най-важното - дава конкретните решения на всичко, свързано с щастието. Тя ще ви помогне да се..

публикувано на 24.04.24 в 13:01

С 1% започва всяка промяна

100 подкрепени каузи и 1 милион лева събрани за благотворителност за за 8 години е постижение, което си заслужава да бъде отличено и споделено. Повод за това има сдружението "Един процент промяна". За тази вечер организацията е поканила дарители, бенефициенти, както и вдъхновители, сред които и Джон-Пол Флинтофф - писател,..

публикувано на 24.04.24 в 12:44