Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

"Канкун"
Снимка: https://zadkanala.bg

МУЗИКА

Концерт на Софийската филхармония със солист Нанджу Лий (цигулка) започва в 19.00 часа в Зала "България". Концертът е част от програмата, с която се отбелязва 250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен. Диригент ще бъде Кери-Лин Уилсън.

КНИГИ

В Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" ще бъде представена новата книга на поета Добромир Банев "Обичай ме бавно". Изданието, илюстрирано с фотографии на Ивелина Чолакова, е част от традицията на издателство "Персей" да издава българска и чужда лирика в навечерието на 14 февруари.

ТЕАТЪР

"Синът" от Флориан Зелер можете да гледате в Народния театър "Иван Вазов". Режисьор е Диана Добрева
В ролите - Захари Бахаров, Владимир Пенев, Теодора Духовникова, Анета Иванова, Александър Тонев.  

"Госпожа Министершата" от Бранислав Нушич поставя тази вечер Театър" София". Режисьор е Недялко Делчев. Участват Лилия Маравиля, Дария Симеонова, Лора Мутишева, Невена Калудова, Румен Троев, Юлиян Рачков, Николай Върбанов, Симона Халачева, Росен Белов, Мартин Димитров, Юлиян Малинов, Петя Силянова, Йорданка Любенова, Николай Димитров, Ириней Константинов.

Постановката "В полите на Витоша" започва в 19.00 часа в Театър "Българска армия". Сценична версия и постановка - Красимир Спасов. Участват: Веселин Анчев, Радина Кърджилова, Иван Радоев, Стефка Янорова, Тигран Торосян, Явор Бахаров, Гергана Плетньова, Стойко Пеев, Луизабел Николова, Асен Кобиларов, Калин Иванов.

"Канкун" от Жорди Галсеран е заглавието от афиша на Малък градски театър "Зад канала". Режисьор е Бина Харалампиева, на сцената излизат Ирини Жамбонас, Филип Аврамов, Искра Донова, Ивайло Христов.

От 18:30ч в Театър "Азарян" ще бъде представен "Портретът на Дориан Грей" - гостуващ спектакъл на Драматичен театър - Благоевград „Портретът на Дориан Грей“ е спектакъл за култа към младостта и красотата, за нарцисизма като болест на духа, за тънката линия между изкуството и живота, за хедонизма като начин на съществуване и за това какво се случва с душата, скрита зад външното съвършенство. Сценичната версия и режисура е на Стайко Мурджев, в ролите са Севар Иванов, Калин Врачански, Гергана Цакова, Мариана Бонева и др.

"Трима мъже и една Маргарита" предлага тази вечер Сатиричният театър "Алеко Константинов". Постановката е на Лиза Шопова. Участват: Христо Мутафчиев, Петър Калчев, Асен Мутафчиев, Маргарита Хлебарова. Началото е в 19.30 часа.

"Дани дълбокото синьо море" можете да гледате в Театър "Възраждане". Режисьор е Ованес Торосян. Участват Георги Гоцин, Каталин Старейшинска.

ИЗЛОЖБИ


От 18.30 часа в Галерия "Ракурси" ще бъде открита сборната тематична изложба „История в портрети - 40 жени, променили България". В експозицията, портретите се отделят от своя литературен контекст и заживяват самостоятелно, в качеството си на визуални разкази. Авторите им си поставят задачата да приближат към нас пленителните и спорни, вълнуващи и удивителни, почитани и мразени женски персонажи, белязали историята на страната ни и предпоставили правото ни да определяме и създаваме днес своето утре. Художничките, включили се в проекта, творят практически във всички области на визуалните изкуства – живопис, графика, скулптура, илюстрация, дизайн, керамика, съвременно изкуство.

Little Bird Place представя самостоятелна изложба на Любен Домозетски „Заекът на Дюрер падна“. Тя представя основно произведения, които жанрово могат да бъдат дефинирани като научни илюстрации и са резултат от наблюденията и проучванията на автора в областта на зоологията и ботаниката. Специфичната техника на представените произведения (темпера), значението на детайлите в изображението и аналитичното отношение към изобразените обекти са силно повлияни от две зависими една от друга, но и същевременно разнопосочни художествени традиции.  От едната страна е иконописната традиция на средновековното византийско изкуство, към която отвежда техническата реализация и желанието за представяне на идеята за нещо. От другата страна стои ренесансовият интерес към живата природа и желанието за нейното правдоподобно пресъздаване.Откриването е в 18.30 часа.


"Птици и ангели" - сериграфия с акварил представя Галя Чунтова в галерия "Теа Алба". Изложбата е поздрав към всички, споделили живота и сърцата си в името на Любовта с пожелание за ангелска закрила и полет към нови духовни измерения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриват с изложба обновения Клуб на фоторепортера в подлеза под Ларгото

Клубът на фоторепортера отново отваря врати в подлеза под Ларгото. След обновяването, в него ще бъдат представени фотографии на изявени български и чуждестранни фоторепортери от национални медии. Те ще покажат най-силните си кадри от България и света. На 14 май ще бъде открита изложбата “Фотожурналистиката е жива“, която показва състоянието на..

публикувано на 25.04.24 в 12:25

Виолина Доцева и Кристина Топалова – KEYA с първи съвместен музикален проект

Първият си съвместен музикален проект осъществиха Виолина Доцева и Кристина Топалова - KEYA , споделиха те пред Радио София. „Преди това имахме един музикално-театрален проект, по сонетите на Шекспир, който аз инициирах. Не познавах тогава Виолина и си казах, че много ми харесва нейната енергия и нейното излъчване, и искам да работя с нея“,..

публикувано на 25.04.24 в 11:11

1 400 000 лева за ремонти и изграждане на тротоари в столичния район "Надежда"

Започна реконструкцията на тротоари в район „Надежда“, каза пред Радио София кметът Димитър Димов. „На няколко места в момента се изграждат нови тротоари – на ул. „Вера Игнатиева“, около 101-во училище. Приоритетно изграждаме нови тротоари, там където липсват около детски градини и училища. Около 24-та ДГ ще се правят нови тротоари, там работим и по..

публикувано на 25.04.24 в 10:07

Изградиха "Зелен коридор на здравето в "Надежда"

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта е да се активира физическата активност на жителите на района, каза пред Радио София Милена Ташева, която представлява академичния партньор на Столичната община по програма „Хоризонт 2020“. Тя добави, че е изграден..

публикувано на 25.04.24 в 09:12

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 08:16

Отново дъжд, температурата в София пада до около 11°

През страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде предимно облачно, съобщиха от НИМХ. Ще има валежи от дъжд, през деня – ще са повсеместни, в следобедните часове на много места придружени с гръмотевици. На отделни места, главно в планинските райони ще са значителни по количество. Има условия и за градушки. Ще духа слаб, през деня – умерен..

публикувано на 25.04.24 в 07:35

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05