Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Даниел Костов: Компаниите трябва да знаят как въздействат върху околната среда

Снимка: Pixabay
Зелената икономика и предприемачество се превърна в символ на по -устойчива икономика и общество, което запазва околната среда за бъдещите поколения и включва всички. Реалност ли е корпоративната социална отговорност на компаниите в тази посока.

Когато една голяма компания използва някакви електронни устройства през годините, те се амортизират и стават негодни, тогава се прави инвентаризация и се бракува вече ненужната апаратура, след това се изпраща в специализирана фирма списък с оборудването, което се разделя на фракции и заминава за рециклиращи заводи в или извън България. Така обяснява същността на работата си Даниел Костов от мениджмънта на компания, чиято дейност е свързана изцяло с рециклирането на електрическо и електронно оборудване.

За да бъде една компания екологично отговорна, тя трябва да знае какъв вид въздействие има върху околната среда - дали се изхвърлят вредни емисии във въздуха, течни или твърди отпадъци, консумират ли се и какви ресурси на природата.

Даниел КостовКогато тези параметри са ясни, могат да бъдат поставени измерими количествени рамки - например годишно колко вода консумираме или колко отпадъци генерираме, казва Данаил Костов.

Следващата стъпка, според него е да бъдат определени цели като намаляване на използваните ресурси с 10% или използваните отпадъци.
“Онези, които въздействат нулево имат устойчив, т.е. неутрален бизнес, а има и компании, които имат отрицателно въздействие, т.е. те не само не генерират емисии, а обратно - компенсират емисиите, които други компании генерират, благодарение на това, че са вкарали ВЕИ и пр.”, казва той.

Общият резултат от безгрижно, необмислено купуване на чупливи, евтини уреди, води до огромно натрупване на отпадъци. Ръстът в количествата уреди, които се превръщат в отпадъци е огромен. Количествата вече са 50 млн. тона годишно, от които 25-30% не се рециклират, защото стоят по гаражи и мазета, или се изхвърлят на места без да отиват за рециклиране.

Освен това не трябва да се пренебрегва и фактът, че всяко нещо подлежи на ремонт, в същото време обаче има политика на производителите за т.нар. политика на планирано остаряване, която да провокира хората отново и отново да купуват техника. От другата страна има възможности за купуване на уреди “втора ръка”, които са дори по-издръжливи от някои нови уреди, които са с неизвестен произход.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да пробягаш стъпките на Алеко

Димо Христов за историческото състезание "По стъпките на Алеко Константинов": Състезанието е уникално, единствено по рода си с планинско бягане. Алеко с приятеля си минават по трасето от Железница през Черни връх до Владая. Това е четвъртото издание, 150 отбора с общо около 500 участника. Предизвикателно е траверсирането на цяла Витоша с над 1400 м..

публикувано на 25.09.21 в 16:00
Уайлд берис

Първо - бягане, после - кафе

Калина Николаева и Александра Атанасова от женското общество за екстремен спорт и активен начин на живот Wild-berries: "Съни - Биг бос, основава в 2012 "Уайлд берис". От седем години сме заедно. Планинско катерене, сноуборд (Калина). През 2015 реших, че отговарям на идеите им, от непознати станахме добри приятели. Сноуборд, сърф, въпреки, че прогресът..

публикувано на 25.09.21 в 15:10
Комбото на Леа и Еди

Леа, Еди и другите

Леа Иванова получава инсулт на 33, когато й забраняват да пее в зала „България“ Певицата носи жълта звезда от солидарност с любимия си Леон Алфаса Леон Алфаса е първата любов на голямата певица Леа Иванова. През 1940 г. тя е на 17 и е начинаеща на сцената, а той свири на алтсаксофон в прочутия „Джаз Овчаров”. Запознават се в артистично кафене на ул...

публикувано на 25.09.21 в 14:00

Ивета Петрова и Иван Накев представиха първата си авторска песен "Магия"

Срещаме ви с двама млади творци -  Иван Накев и Ивета Петрова. Те представиха в ефира на Радио София първата си съвместна авторска песен “Магия”. Ивета в момента е студентка в Музикалната академия със специалност „Поп и джаз пеене“.   Вече е трети курс в класа на д-р Владо Димов, когото определя като изключителен човек, артист и вокален..

публикувано на 25.09.21 в 12:08

Дигиталният Еразмус

#ErasmusApp е новото приложение  за студенти, участващи в образователна мобилност по Програмата или такива, които имат желание да станат част от нея. Една от основните причини Еразъм да е флагман на ЕС, а броят на участниците по програмата да расте през годините, са успешните информационни кампании, които провежда, за да популяризира работата си. С..

публикувано на 25.09.21 в 11:50

Уикенд пазар

Първият WEEKEНД ПАZAR в София ще започне тази събота и неделя, 25 и 26-ти септември, на емблематичния за софиянци Женски пазар. Всеки уикенд, от 10:00 до 19:00 часа, столичани и гости на столицата ще могат да открият на едно място български продукти, ресторанти, напитки, книжен пазар, цветен пазар, музикална програма и съвременно българско изкуство,..

обновено на 25.09.21 в 11:01

Океан в буркан

Биореактори с водорасли за по-чист въздух и дигитална карта на чешмите в София - това са решенията за по-зелена София на проектите – финалисти в пилотната инициатива на Столична община „Академия за Визионери“, направление „Екология и градска среда“ – интервю на живо с Моника Димитрова и Денис Иванов: Денис: "Стартът на проектите започна преди 5..

публикувано на 25.09.21 в 10:49