Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Костов: Компаниите трябва да знаят как въздействат върху околната среда

Снимка: Pixabay
Зелената икономика и предприемачество се превърна в символ на по -устойчива икономика и общество, което запазва околната среда за бъдещите поколения и включва всички. Реалност ли е корпоративната социална отговорност на компаниите в тази посока.

Когато една голяма компания използва някакви електронни устройства през годините, те се амортизират и стават негодни, тогава се прави инвентаризация и се бракува вече ненужната апаратура, след това се изпраща в специализирана фирма списък с оборудването, което се разделя на фракции и заминава за рециклиращи заводи в или извън България. Така обяснява същността на работата си Даниел Костов от мениджмънта на компания, чиято дейност е свързана изцяло с рециклирането на електрическо и електронно оборудване.

За да бъде една компания екологично отговорна, тя трябва да знае какъв вид въздействие има върху околната среда - дали се изхвърлят вредни емисии във въздуха, течни или твърди отпадъци, консумират ли се и какви ресурси на природата.

Даниел КостовКогато тези параметри са ясни, могат да бъдат поставени измерими количествени рамки - например годишно колко вода консумираме или колко отпадъци генерираме, казва Данаил Костов.

Следващата стъпка, според него е да бъдат определени цели като намаляване на използваните ресурси с 10% или използваните отпадъци.
“Онези, които въздействат нулево имат устойчив, т.е. неутрален бизнес, а има и компании, които имат отрицателно въздействие, т.е. те не само не генерират емисии, а обратно - компенсират емисиите, които други компании генерират, благодарение на това, че са вкарали ВЕИ и пр.”, казва той.

Общият резултат от безгрижно, необмислено купуване на чупливи, евтини уреди, води до огромно натрупване на отпадъци. Ръстът в количествата уреди, които се превръщат в отпадъци е огромен. Количествата вече са 50 млн. тона годишно, от които 25-30% не се рециклират, защото стоят по гаражи и мазета, или се изхвърлят на места без да отиват за рециклиране.

Освен това не трябва да се пренебрегва и фактът, че всяко нещо подлежи на ремонт, в същото време обаче има политика на производителите за т.нар. политика на планирано остаряване, която да провокира хората отново и отново да купуват техника. От другата страна има възможности за купуване на уреди “втора ръка”, които са дори по-издръжливи от някои нови уреди, които са с неизвестен произход.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09
Владимир Дръндаревски

Владимир Дръндаревски представя "Книга за щастието"

"Книга за щастието" е първата в света завършена психологическа теория, обясняваща пълноценно, достъпно и пълномащабно понятието "щастие". Книгата дава точните понятия свързани с щастието, развива уникална теория разкриваща неговите нюанси в живота и най-важното - дава конкретните решения на всичко, свързано с щастието. Тя ще ви помогне да се..

публикувано на 24.04.24 в 13:01

С 1% започва всяка промяна

100 подкрепени каузи и 1 милион лева събрани за благотворителност за за 8 години е постижение, което си заслужава да бъде отличено и споделено. Повод за това има сдружението "Един процент промяна". За тази вечер организацията е поканила дарители, бенефициенти, както и вдъхновители, сред които и Джон-Пол Флинтофф - писател,..

публикувано на 24.04.24 в 12:44

"Ти знаеш" е новата песен на LATIDA

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 24.04.24 в 12:43
Яна Спиридонова с група Цинга-Манга Фънк -

So te kerav, Baby, питат "Цинга Манга Фънк" в новата си песен, която ще представят в концерт

Група "Цинга Манга Фънк" – колоритни и забавни, гостуваха в почти пълен състав в "Добър вечер, София", за да ни поканят на концерт на 24 април 2024 г., където ще представят и нова песен - So te kerav, Baby (Какво да правя, мила). На гости ни бяха вокалистката Ева, бас- китарисът Христо, китаристът Ангел и барабанистът Кирил. Събрани от всички..

публикувано на 24.04.24 в 11:06
Снимки: Район Кремиковци

Планираните ремонти в район "Кремиковци" вече започват

Планираното за район "Кремиковци" започна да се случва. Подготвят се и се обявяват обществени поръчки за ремонт на сградите на кметствата в кв. "Враждебна" и кв. "Кремиковци". Вече се санира читалището в гр. Бухово. Ремонтират се тротоари, възстановяват се детски площадки - там, за където има средства. Предвижда се асфалтиране на улиците, по..

публикувано на 24.04.24 в 09:39