Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двоен стандарт при храните и напитките няма

Снимка: архив

Двоен стандарт при храните и напитките продавани в Източна и Западна Европа няма. Разминаванията в стоките са минимални и това не променя качеството им. Тези изводи правят от Комисията за защита на потребителите след проект за установяване на нелоялни търговски практики. Избрани за анализ са идентични продукти от една и съща марка, които са разпространени в по-голямата част от пазара на Европейския съюз.

Сравнителният анализ от проведените по единна методология тестове и изследвания са на храни и напитки, закупени от търговската мрежа в Гърция, Португалия, Унгария, Испания, Германия и България. Въпреки първоначалните намерения за мащабно проучване, в крайна сметка са избрани и сравнени 11 продукта от шест продуктови групи стоки - макаронени и шоколадови изделия, млечни продукти, консерви, зехтин и спиртни напитки.

“Списъкът беше много амбициозен. Имаше много продукти. После се оказа, че всъщност, за да се намерят два продукта, продавани в България и някъде из ЕС, които са с идентични опаковка ш разфасовка, не е проста задача", казва д-р Сергей Иванов, член на работната група на проекта, който е анализирал резултатите.

Изследваните показатели на стоките са мазнини, включително наситени; протеини, въглехидрати, хлориди (сол), влакнини (фибри), калкулиране на енергийната стойност на храните; съдържание на етилов алкохол, етанол, висши алкохоли (само при спиртните напитки); санитарна микробиология (само при млечни продукти).

“Най-големите проблеми, съществени разлики и в българските продукти, и в чуждите, са в консервите грах и царевица, които са идентични като опаковка, но там се вижда, че от изследвани осем показателя, в седем от тях има съществени отклонения, което поставя въпроса, че са налични продукти, при които има съществени разлики", казва председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Маргаритов подчерта, че консумацията на включените в проучването храни и напитки не носи здравен риск за потребителите в България, а отчетените разлики не могат да променят качеството в положителна или отрицателна посока. Председателят на КЗП допълни, че е нужно да се даде обосновка на понятието „съществена разлика“ в родното законодателство, след като имаме изискването да транспонираме Европейската директива за нелоялните търговски практики, където това е ясно посочено.

В новата евродиректива се набляга на това, че трябва да има разлика, която би трябвало да доведе до различно поведение на потребителя, т.е. ако той е информиран за тази разлика, не би си купил продукта. Това определя дали една разлика е съществена, казва Яна Иванова, изп. директор на сдружение „Храни и напитки в България“. 

Резултатите от проекта за двойния стандарт при храните и напитките ще бъдат представени на ЕК, включително с анализите и резултатите от изпитванията и ще бъде отправена препоръка за законодателни изменения по отношение дефинирането на съществените разлики.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин Пелин. Домакини на семинара ще са Центровете за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан..

публикувано на 25.04.24 в 17:34

Информационни сесии в областите Монтана и Русе в полза на сезонните работници

Европейският орган по труда ( ЕОТ) организира Информационни сесии в България с насоченост към български сезонни работници в селското стопанство във Франция. В тях на 24 и 25 април 2024 г. ще вземат участие експерти от администрацията на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), както и местните комисии за борба с трафика на..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

Третото издание на Международния фестивал "Артис" се открива на 30 април

На 30 април ще се открие Третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства "Артис".  В предаването "Радиокафе" с акцент по темата  е разговорът с Ваня Пешева – създател на фестивала, и младата участничка Йоана Милкова . "Преди няколко години стартирах тази идея за фестивал с единствената цел да предоставя възможност..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Какъв ще бъде туристическият сезон тази година

С майските празници се поставя и началото на морския туризъм. Оказва се, че почивката тази година ще ни струва около 10-15% повече. Много от българите ще предпочетат отново да пътуват за празниците, като една от обичайните дестинации е не само Гърция, но и нашето Черноморие. Подробности разказа Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на..

публикувано на 25.04.24 в 15:57
Хари Тончев и Даниеле Феббо

Двама от "Хари Тончев трио" свирят на живо по специфичния си начин

Българският джаз китарист Хари Тончев от 2 седмици е в България и се готви за сценична изява с формацията си, в която участват и контрабасистът Даниеле Феббо и барабанистът Борислав Петров. Китаристът е роден в Пловдив, но от 2019 г. живее в предградията на Чикаго и се изявява в различни американски щати. Пред БНР-Радио София той посочи,..

публикувано на 25.04.24 в 15:40

Село Шишковци ни очаква да празнуваме Лазаровден

Как се празнува Лазаровден в село Шишковци – родното място на художника Владимир Димитров-Майстора? Това може да разберете, ако се отзовете на поканата от кмета Илияна Петрова, и посетите селището на 10-ина километра от Кюстендил тази събота, 27 април. "Спряхме се на този празник, заради позабравените традиции – обясни пред БНР-Радио..

публикувано на 25.04.24 в 14:26

"60 от сърце" - безплатни театрални представления за деца и уязвими групи

Режисьорът Олег Степанов, продуцентът Траян Велев и актрисата Десислава Моралес са екипът, който стои зад множество инициативи, за които разказаха при своето гостуване в предаването "Добър вечер, София". Първият спектакъл разработен от тях е "Островът на съкровищата". Идеята за създаването на детско представление идва от Олег Степанов,..

публикувано на 25.04.24 в 13:50