Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Моника Господинова, художник:

Когато има достъпна среда, и отношенията на хората са по-лесни

Моника Господинова
Снимка: Личен архив

Сигурността невинаги е била в моите ръце. Има външни обстоятелства, които понякога отвън възпрепятстват целите. Но всъщност трудностите ме вдъхновяват. Когато е трудно, има триене, тогава може да се получи искра - тоест ново вдъхновение.

Това казва младият дизайнер и художник Моника Господинова.

Освен творец, тя е и предприемач, който вече има зад гърба си своя собствена модна линия, бранд за дизайнерски биопарфюми, тази година отваря и първата си собствена галерия, която смята да превърне в споделено пространство за изкуство.

Преди 5 години Моника създава и инициативата OVER ART, чрез която подкрепя прохождащи артисти в различни творчески направления, които искат да изразят себе си и да намерят публика.

В момента до 22 февруари тече кандидатстването по тазгодишната кампания. Всеки може да се включи, изпращайки свое портфолио и творческа  интерпретация на обща тема, която тази година е "Мой свят".

Всички творби на одобрените участници ще бъдат представени на съвместна изложба спектакъл през май. Участниците биват подпомагани и с подходяща реклама, професионални съвети и контакти.

Според Моника Господинова има няколко неща, които пречат на хората с увреждания да работят: едната и най-важната причина е, че средата изобщо не е достъпна:
Повечето сгради, дори нови, не са съобразени с европейския стандарт. Когато има достъпна среда - и отношенията на хората са лесни, тоест здравите не са ангажирани да помагат на хората с увреждания, те ще могат да се фокусират върху друг аспект от тяхната личност и да оценят качествата, които много от тези хора притежават. Така че достъпната среда е основното. Второто нещо е да не се подхожда с предубеждение. Или от интерес. Голяма част от работодателите подхождат с интерес към хората с увреждания, когато могат да вземат някаква субсидия - държавна или европейска, или - както се е случвало при мен, са искали да оправдаят други свои разходи през данъчното облекчение за хора с увреждания.

Чуйте разговора с Моника

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетното почистване и подреждане като медитация

Идва пролет, а с нея и пролетното почистване. Тази година може да опитате нещо ново - методът за подреждане на Мари Кондо.Мари Кондо се превърна в знаменитост, след като написа книгата „Магията на подреждането" и дори си заслужи място сред стоте най-влиятелни личности на списание „Тайм“ за 2015 г. Кондо помага на своите клиенти и читатели да..

публикувано на 09.04.20 в 19:53

Интернет платформа помага като свързва хората в нужда с доброволци

В последните седмици сигналите за домашно насилие в условия на извънредно положение са се увеличили три пъти, алармираха неправителствени организации. На националната гореща линия за деца през март са били подадени 80 сигнала за случаи на побой над единия родител от другия. Във връзка с рязкото увеличаване на случаите на домашно насилие през..

публикувано на 09.04.20 в 18:11

Заради Covid-19 има значителен спад на загиналите в катастрофи

Пандемията и намаленият заради извънредното положение трафик на превозни средства имат и своите положителни измерения. За пръв път страната ни има възможност да се доближи до зададените в Националната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата цели - 88 загинали и 6363 ранени през 2020 г. За първите три месеца на 2020 г...

публикувано на 09.04.20 в 17:52

Гражданите подават данъчни декларации до 30 април

Срокът за подаването на годишните данъчни декларации за гражданите остава непроменен - 30 април. Това ни припомнят от Националната агенция за приходите. Само фирмите получават отсрочка до 30 юни за плащането на годишния данък. . Говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров отбеляза пред Радио София, че при влизане на сайта с Персонален..

публикувано на 09.04.20 в 17:22

Книга на БАН "за радост и удоволствие" представя българското изкуство през ХХ век

Без изкуство едно общество няма да има култура, няма да има духовност. Значението на изкуството за хората въобще не подлежи на дебати. В това е категорична проф. Йоана Спасова-Дикова. Тя е част от колектив на БАН, който прави хронологична разходка в книгата “Българският XX век в изкуството и културата” . Интердисциплинарният проект..

публикувано на 09.04.20 в 12:29

Планът на Ботевата чета за "Радецки" - дълго обмислян и добре подготвен

Националният музей “Параход Радецки” трябваше да открие през април своята обновена и допълнена експозиция. Поради извънредното положение това събитие бе отложено. Интересни и малко известни факти ще бъдат представени през този месец по Радио София за живота и делото на Христо Ботев и кораба “Радецки”. Михаил Симов от Националния исторически музей..

публикувано на 09.04.20 в 12:10

Да покажем любимите си книги в #НасамеСМоятаБиблиотека

Дигиталното и аналоговото изкуство отдавна намериха начин да живеят заедно в ежедневието на хората. Така е и с книгите. В дните на физическо дистанциране и оставане у дома, все повече хора се сещат за своята библиотека. Там удобно, от много време насам, ни чакат любезно томчета с произведения. Такива, които отдавна отлагаме да прочетем.  В духа на..

публикувано на 09.04.20 в 10:03