Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ерик-Емануел Шмит: В наши дни е много важно да се борим срещу невежеството

Ерик-Еманюел Шмит
Снимка: Ани Петрова

Актьорът и директор на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин празнува днес своя 70-годишен юбилей с моноспектакъла “Господин Ибрахим и цветята на Корана”. Представлението е от 19.00 часа на голямата сцена на първата ни трупа. Това е и поводът за гостуването в България на френския драматург Ерик-Еманюел Шмит. Той ще участва и като актьор в спектакъла довечера.

Моноспектакълът „Господин Ибрахим и цветята на Корана“ се играе 16 години на камерната сцена на Народния театър „Иван Вазов“, а билетите за него свършват с месеци напред. За първи път обаче тази вечер, навръх 70-годишния си юбилей, Мариус Донкин ще излезе едновременно пред 800 зрители на голямата сцена на първата ни трупа, заедно с автора на пиесата Ерик Еманюел Шмит.

„Има актьори, които играят моите текстове, само защото носят успех, докато Мариус Донкин е избрал тази пиеса, заради вътрешната си убеденост и ценностите, за които става дума в „Господин Ибрахим и цветята на Корана“. Тоест ние споделяме едни и същи ценности като толерантност и добро отношение към другите. Ето така се срещнахме ние, а има един френски поет, който казва, че приятелството е в това да сключиш брак не пред Бог, а пред важното. Това, което е основното за френската драматургия, е че тя вярва в действието, в силата на думите и дълбочината. За френската драматургия е характерно това, че се опитва да разбере света, да изучава загадките на човешката природа”, казва Ерик Еманюел Шмит.

Авторът е убеден, че има битки, които никога не се печелят, такава е битката между глупостта и интелигентността, толерантността и агресивността. ”Но трябва да се продължат тези битки. Красотата им не е в победата, а  в причината и мотивацията те да продължат. Мисля, че в наши дни е много важно да се борим срещу невежеството, защото то води до агресивност и нетолерантност”. В книгата му „Господин Ибрахим и цветята на Корана“ се срещат едно еврейско дете с един арабски бакалин.

“Аз разбрах какво съм написал в този текст, когато миналата година го играх в продължение на седмица в Ливан. Това, което виждаше публиката беше един християнин на сцената, който играе любовта и срещата между един евреин и един мюсюлманин. И хората плачеха. Плачеха, защото виждаха една тяхна мечта - страната им такава, каквато е била и преди. И всъщност идеята, която ние трябва да прокарваме като творци е, че никой не трябва да бъде сведен до една единствена идентичност. И когато господин Ибрахим среща Момо - еврейското дете, той няма да види в него само еврейското дете. Момо също няма да види в Ибрахим един старец- арабин. Те ще се срещнат в хуманното извън външните белези, извън идентичността.

Точно това е и мисията на творците, според него -  да отстояват идеята, че никоя идентичност не трябва да пречи на близостта и разбирателството между хората. Това е един поетичен начин да се каже нещо философско. В Корана на Господин Ибрахим има онова, което той е сложил в него - начинът, по който той го прочита и разбира. 

Начинът, по който той е прочел Корана му е помогнал да стане един много духовно извисен човек. И не самата книга прави четенето, а четенето прави книгата, казва Ерик-Еманюел Шмит.

По отношение на това, което го определя най-добре, смята, че това е неговата любознателност. “Аз съм любопитен да открия всичко. Наистина правя всичко това - пиша пиеси, романи, новели, снимам филми, коментирал съм и Олимпийските игри. Пиша и музикални текстове и либрета на френски. Правя всичко това, защото се страхувам. Това е много важно за мен и аз продължавам да се страхувам. Страхувам се и тази вечер, защото в един момент ще бъда заедно с Мариус на сцената. Да много ме е страх, но пък заедно с това съм и щастлив, че ме е страх. Когато престана да се страхувам ще спра всичко. Смятам, че страхът е създаден, за да може човек да мобилизира всичките си сили и да върви напред.“

На 14 февруари между 9.30 и 12.30 часа във фоайето на Първи балкон на Народния театър “Иван Вазов” Ерик-Еманюел Шмит ще има специална среща с българските си почитатели.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Онлайн обучението вкъщи - разказ от първо лице

До преди месец сякаш никой не залагаше големи надежди, че онлайн училището ще започне да функционира , особено пък в толкова кратки срокове, но факт е, че след първоначалните трудности, сривове на платформи и други спънки, то проработи. Така тази иначе шокова ситуация, доведе в крайна сметка до един ускорен прогрес, а българските учители, родители и..

публикувано на 01.04.20 в 17:13

Военноисторическият музей учи и забавлява децата и онлайн

Националният военноисторически музей (НВИМ) постоянно предлага много и различни образователни програми и инициативи. Детското съдържание е част от основните образователни политики на музея - Нощ на музеите, 6 май, Деня на бащата и много други. В създалата се ситуация акцентът е онлайн присъствието в социалните мрежи, Инстаграм,..

обновено на 01.04.20 в 16:53

Иван Кирков: Смехът по естествен начин намира път в трудните ситуации

Масово смеене вкъщи, очаква всички любители на стендъп комедията тази вечер. Освен Ден на шегата , на 1 април отбелязват своя „патронен празник“ и комедиантите от един от най-големите клубове у нас Comedy club. От няколко поредни години те пълнят зала 1 на НДК, но този път ще се постараят да достигнат до хората, които гледат от дивана вкъщи ...

обновено на 01.04.20 в 16:25

93 души под карантина в община Самоков

По-строги мерки за превантивна борба срещу коронавируса налагат местните кризисни щабове в редица общини в България, коментира днес председателят на Централния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски . Едно от по-малките населени места, в които са наложени допълнителни мерки от местния кризисен щаб, е община Самоков. Там е въведена..

публикувано на 01.04.20 в 16:21

В София предлагат дистанционни кариерни консултации за ученици

Дистанционни кариерни консултации за ученици предлага Центърът за подкрепа и личностно развитие – София. Консултациите са достъпни за всички ученици и са напълно безплатни. „Въпросниците за кариерно ориентиране са изключително важен и добър инструмент, който може да подпомогне учениците в избора им на образование и на бъдеща професионална..

публикувано на 01.04.20 в 16:16

Творци искат подкрепящи мерки за артисти от независимия културен сектор

Изявени творци от различни сфери на изкуството подеха инициатива в подкрепа на независимия културен сектор. Нещатните артисти се сред най-засегнатите в икономическо отношение заради епидемията от Covid-19 и мерките за социална изолация в името на безопасността на населението. В културата работят близо 100 хиляди души, от които 2/3..

обновено на 01.04.20 в 15:49

Програма „Топъл обяд“ ще бъде удължена до 19 юни

Програма „Топъл обяд“ за предоставяне на топла храна за нуждаещи се ще бъде удължена до 19 юни. За целта на Агенцията за социално подпомагане са отпуснати 5.1 млн. лв. от държавния бюджет , като разчетите са средствата да покрият нуждите на около 50 000 души . До 21 април общини и райони на общини могат да кандидатстват за финансиране, като ще трябва..

публикувано на 01.04.20 в 15:43