Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

92% от българите никога не са срещали бежанци, но се страхуват от тях

Майкъл О’Флеърти: Във Вашата страна има 40 различни етноса и си заслужава да празнувате подобен факт

92% от българите никога не са срещали бежанци, но се страхуват от тях. Това посочи Красимир Кънев - председател на Българския хелзинкски комитет (БХК), по време на форума „Заедно в защита на малцинствата от престъпления от омраза“, който е кулминацията на проекта на БХК „NO HATE-BG".

От друга страна директорът на Агенцията на ЕС за основните права Майкъл О’Флеърти, откри конференцията „Заедно в защита на малцинствата от престъпления от омраза“, като постави фокус върху изключително толерантното българско общество. “Във Вашата страна има 40 различни етноса и си заслужава да празнувате подобен факт”, отбеляза той.

„Аз съм чужденец, който идва тук и съм впечатлен от различните белези, които оставяте в географията, архитектурата, неща, които отбелязват вашата различност. Същевременно различните религиозни храмове са разположени на толкова близко разстояние, което е показателно за това разбирателство и приемане на другия в България и че обществото е изключително толерантно. Впечатлен съм, че преди 80 години, когато цяла Европа обърна гръб на евреите, вие ги защитихте. 

Агенцията на ЕС за основните права непрекъснато изследва проблемите на малцинствата на Стария континент. Това, което прави впечатление при всички, независимо дали става дума за мигранти или представители на различно ориентирани сексуални или религиозни групи, е че всички хора страдат от едно и също притеснително явление - дискриминация, тормоз и насилие", смята О’Флеърти.

Според него във всички тези групи се виждат модели на страх - да излязат на улицата, да не бъдат разпознати, че са част от друго общество. “При всички тези групи има много ниски нива на информираност къде да отидат да потърсят защита на правата си. Голяма част от жертвите не докладват тези действия”, допълва той. По думите му има ръст и на явлението “реч на омразата”, особено чрез социалните медии и цифровизацията на нашето общество, както и чрез различни политически кампании.

Друга характеристика на съвременната омраза е, че е насочена към жените. Това са проблеми, които стоят пред цяла Европа. 

“Проучването, чиито данни ще оповестим официално на 17 март показва, че 8 от 10 души, които се идентифицират като транссексуални, лесбийки или хомосексуалисти, не са открити за своята сексуалност. В ЕС те са един от двама. Хората усещат дискриминация, когато търсят работа, здравни грижи или образование", казва О’Флеърти.

Като възможни решения за справяне с омразата Майкъл О’Флеърти посочва създаването на подходяща законодателна рамка и ключовата роля на гражданското общество.

Гласът на изкуството също е част от проекта „NO HATE-BG", звучащ чрез документалния театър на Vox Populi - „Вход А“, с участието  на Весела Бабинова и Владимир Зомбори. Режисьор е Неда Соколовска.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"И Чапа създаде София" - виртуална разходка по артистичните следи на скулптора

Тази вечер ще се проведе виртуална разходка из София , вдъхновена от скулптора Георги Чапкънов - Чапа. В рамките на 60 минути ще бъдат разказани любопитни факти за големия майстор.  Разходката е вдъхновена от книгата “И Чапа създаде света”. След издаването на книгата Виктор Топалов, заедно с редакторите на изданието, решава да направи и разходката...

публикувано на 30.11.20 в 18:30

Литературните понеделници в “Перото” минават онлайн

Знаковите срещи с любими автори и техните книги - така звучат литературните понеделници в “Перото”. Инициативата продължава, но под друга форма. Клуб „Перото“ заедно с ArtLive отново ще ни направят част от любими представяния през годините. “За съжаление и Литературен клуб “Перото” ще бъде затворен, но пък събитията, които са се случвали през последните..

публикувано на 30.11.20 в 17:13

"Е79" събра в ефира София, Благоевград и Видин

Една нова инициатива събра в общо ефирно пространство на Радио София, Радио Видин и Радио Благоевград, сближавайки по необичаен начин жителите на трите града. Първото съвместно предаване “Е79” бе осъществено съвместно от водещите Ива Дойчинова , директор на Радио София, Гергана Павлова от Радио Видин и Давид Калпачки от Радио Благоевград...

публикувано на 30.11.20 в 16:28
Д-р Тихомир Мустаков

Д-р Тихомир Мустаков: Да внимаваме какво консумираме и как го обработваме

За хранителната непоносимост спектърът е доста широк. Има намеса на имунните реакции, но голяма част от тях се дължат на ензимни дефицити, на недобро смилане на компонентите на храната или на определени примеси в нея. Това обясни пред Радио София алергологът д-р Тихомир Мустаков . За разлика от алергиите, при които проявите са бързи и..

публикувано на 30.11.20 в 16:22
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Бюджетът за следващата година попълва дефицитите, натрупани през последните 10 години

Бюджетът за следващата година най-общо попълва дефицитите, които бяха останали през последните 10 години (за държавните служители), но по отношение на  останалите плащания, не се вижда особен прогрес. Това коментира пред Радио София Ваня Григорова - икономически съветник на КТ “Подкрепа” .  По думите ѝ критикарите на бюджета го атакуват по-скоро от..

публикувано на 30.11.20 в 15:11
Емил Хърсев

Емил Хърсев: И след излизане от мерките не очаквам икономиката да стигне до най-тежките прогнози

В Covid обстановка българската икономика се справя сравнително добре. Но въвеждането на последните мерки неминуемо ще се отрази на стопанската активност. Това коментира прад Радио София финансистът проф. Емил Хърсев : „Отражението е предварително предвидено. Не очаквам след излизане от противоепидемичните мерки да се стигне до най-тежките..

публикувано на 30.11.20 в 15:06

"Векът на диктаторите" - за общото и различното по пътя към властта

На книжния пазар вече може да бъде открита книгата “Векът на диктаторите”, която излезе с логото на издателство “Изток-Запад”, под редакцията на Оливие Гес. Преводач на книгата е Недка Капралова. “ХХ век се оказва векът на диктаторите. Сталин попада в компанията на още 21 диктатори. В тази книга са представени 22 портрета на изявени световни диктатори,..

публикувано на 30.11.20 в 13:44