Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици и почитатели почетоха Михаил Ангелов за 88-годишнината от рождението му

88-годишнината от рождението на големия диригент Михаил Ангелов (19 февруари 1932 г. - 18 юли 2017 г.) бе отбелязана снощи с концерт на едни от най-известните музиканти - негови ученици в Mузея "Борис Христов" в столицата.

Оперните певци Анита Дафинска, Силвия Ангелова, Вихра Смилкова, Лидия Кулекова, Деян Павлов, Димитър Станчев и Кирил Марков изпълниха арии и дуети от Пърсел, Моцарт, Верди, Пучини, Камий Сен-Санс, Доницети, Де Куртис, под клавирния съпропод на Даниела Янева, а за работата си с Маестро Ангелов разказа известният педагог проф. Павел Герджиков.

Изненада за публиката бе изпълнението на големия пианист Людмил Ангелов - син на Михаил Ангелов.

Вълнуващата среща на музиканти, работили с големия диригент, с неговите почитатели завърши с изпълнение на всички участници на "Наздравицата" из оп. "Травиата" на Джузепе Верди. И с много аплодисменти и трогателни спомени за Маестро Ангелов и неговата работа с едни от най-големите ни оперни певци, композитори, педагози. Диригент, който добре познава спецификата на човешкия глас, казва синът му Людмил Ангелов:

„Той еднакво добре дирижираше и опера, и симфонична музика. Умееше и да работи с певците. За мен сред най-ценните му качества е неговата толерантност и желанието му да помага. Само така – като предаваме знания и опит на по-младите поколения – можем да просперираме, това важи не само за музиката. Без приемственост изкуството нямаше да е същото. Неслучайно до последно работеше и беше търсен и у нас и от чужбина.“

Самият Михаил Ангелов казваше, че произведенията, които многократно е дирижирал през годините - балетни, оперни и ораториални, са над 55, 17 от тях поставя за първи път на българска сцена, а спектаклите - надхвърлят 2500. Един от основателите на камерния ансамбъл "Софийски солисти", Младежка филхармония към Националното музикално училище "Любомир Пипков", русенския хор "Дунавски звуци"; диригент на Софийската опера и балет и на оперните театри в Русе, Пловдив, Бургас и Благоевград, на музикалния театър "Стефан Македонски". Гастролира като диригент на Московската и на Ленинградската филхармония, Берлинската опера, Радиооркестъра на Загреб, Болшой театър, оперите в Прага, Братислава, Будапеща, Белград, Истанбул, Анкара. Дълги години си сътрудничи с известните педагози проф. Христо Бръмбаров и проф. Илия Йосифов. Последните десетилетия с проф. Павел Герджиков:

"Михаил Ангелов е сред най-щастливите срещи в професионалния ми път. Нося го в паметта, в сърцето си, бяхме приятели от 1961 г. Неговите записи трябва да се слушат, от тях младите могат да се научат на стил, на вкус, на техника."

Сред учениците на Маестро Ангелов са световно известните Гена Димитрова, Валери Попова, Александрина Пендачанска, Стоян Попов, Бойко Цветанов. Следващото поколение певци, с които работи до последния си миг, сам определяше като свое семейство. Моралът и на сцената, и в живота, е най-ценното завещание, оставил на поколенията, споделя мецосопраното Анита Дафинска:

"Чувствам се привилегирована, че съм била толкова време близо до него. Всеки, който го познава, знае каква величина е като музикант. Отскоро съм педагог и се опитвам да интегрирам и предам това, което съм научила от него."



Едно от последните интервюта за БНР на Маестро Михаил Ангелов може да чуете тук!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Деси и Крис с Никола Бобоков( в средата)

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития. Малко история През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал „Лиляна Димитрова“, улица „Димитър Полянов“ 2а, разположена на площ от около 2000 кв.м. Със Заповед..

публикувано на 23.04.24 в 15:23

Специална общинска структура да се грижи за минералните води на София

На заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 25 април ще бъде обсъден и гласувано предложение да се създаде специализирана общинска структура за управление, стопанисване и ползване на находищата на минерални води на територията на Столичната община, в т.ч. проучвателни, експлоатационни, урбанистични, инвестиционни, концесионни, правни и др...

публикувано на 23.04.24 в 15:18