Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Причините за недостиг на лекарства са многопластови

Паралелната търговия е един от вариантите за решение

Боряна Маринкова
Снимка: Ани Петрова

Един от факторите за недостиг на лекарства в България е, че страната ни е сравнително малък и често неатрактивен пазар за внос на лекарства от големите компании, тъй като има много сложни механизми за утвърждаване на цените на лекарствата. Има немалко случаи, когато някои медикаменти стават обект на дерегистрация и те изчезват от страната. Това обясни пред Радио София Боряна Маринкова - изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия. Целите на организацията са обезпечаване достъпа на българските пациенти до качествени и ефективни лекарствени продукти при конкретни условия, иницииране на промени за бърз паралелен внос на лекарства в недостиг и изграждане на електронна система за наблюдение на наличните количества лекарства в реално време. Асоциацията поддържа платформа за намиране на липсващи лекарства, като досега са получени 814 сигнала от цялата страна. На около 30% от тях е оказано съдействие с информация къде могат да намерят съответния медикамент.

Недостигът на лекарства не е проблем само в границите на България. Европейската комисия постави като приоритет решаването на този проблем в целия Европейски съюз. Брекзит например принуди редица компании производители да се пререгистрират, напускайки Великобритания, за да могат да продължат да бъдат европейски компании. Друго сериозно предизвикателство е, че се наблюдава свръхконцентрация на производството на лекарства в няколко големи завода, най-вече в Китай и Индия. Решението по този въпрос е да се търсят стимули за изграждане на производствени бази на активни съставки в европейски държави. Дори в Съединените щати съществува недостиг на медикаменти, а причините за това са многопластови. Затова трябва да бъдат търсени решения и то активно от всички, които участват в производството, снабдяването и регулацията. Боряна Маринкова посочи конкретни идеи в тази област, сред които осигуряване на възможност за бърз внос от всеки възможен пазар и лицензиран търговец на едро, да може да се внасят дерегистрираните продукти от паралелните вносители и да се направят различни по-малки промени в регулациите.

Паралелната търговия с лекарства е успоредно решение към познатата организирана мрежа на дистрибуция. Тя също е строго контролирана, както и целия процес на снабдяване с лекарства в цяла Европа, уточни Маринкова. Идеята на тази организация е между отделните държави да се постига на чисто пазарен и свободен принцип баланс и в някои случаи корекция към по-добро по отношение на цените на лекарствата. Така ако в една държава дадено лекарство е на по-ниска цена и е в излишък, то може да бъде доставено в страна, която е в недостиг. Това е още един канал, чрез който се осигурява наличността от лекарства.

Маринкова изтъкна също значението на очакваната система за верификация на лекарствата, която има за цел да пази пациентите от фалшифицирани лекарства, които навлизат в Европа от тези страни. Паралелните дистрибутори участват също в тази система и работят активно за това пациентите да бъдат сигурни в качеството на лекарствата и тяхната неподправеност. С предстоящото гласуване на Закона за лекарствата ще бъдат гласувани и механизмите, по които ще се провежда верификацията в България.

Повече подробности за паралелната търговия с лекарства, механизмите за преодоляване на недостига и верификацията можете да чуете в интервюто на Катя Василева с Боряна Маринкова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриват с изложба обновения Клуб на фоторепортера в подлеза под Ларгото

Клубът на фоторепортера отново отваря врати в подлеза под Ларгото. След обновяването, в него ще бъдат представени фотографии на изявени български и чуждестранни фоторепортери от национални медии. Те ще покажат най-силните си кадри от България и света. На 14 май ще бъде открита изложбата “Фотожурналистиката е жива“, която показва състоянието на..

публикувано на 25.04.24 в 12:25

Виолина Доцева и Кристина Топалова – KEYA с първи съвместен музикален проект

Първият си съвместен музикален проект осъществиха Виолина Доцева и Кристина Топалова - KEYA , споделиха те пред Радио София. „Преди това имахме един музикално-театрален проект, по сонетите на Шекспир, който аз инициирах. Не познавах тогава Виолина и си казах, че много ми харесва нейната енергия и нейното излъчване, и искам да работя с нея“,..

публикувано на 25.04.24 в 11:11

1 400 000 лева за ремонти и изграждане на тротоари в столичния район "Надежда"

Започна реконструкцията на тротоари в район „Надежда“, каза пред Радио София кметът Димитър Димов. „На няколко места в момента се изграждат нови тротоари – на ул. „Вера Игнатиева“, около 101-во училище. Приоритетно изграждаме нови тротоари, там където липсват около детски градини и училища. Около 24-та ДГ ще се правят нови тротоари, там работим и по..

публикувано на 25.04.24 в 10:07

Изградиха "Зелен коридор на здравето в "Надежда"

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта е да се активира физическата активност на жителите на района, каза пред Радио София Милена Ташева, която представлява академичния партньор на Столичната община по програма „Хоризонт 2020“. Тя добави, че е изграден..

публикувано на 25.04.24 в 09:12

Бюджетната комисия гласува забрана на хазартна реклама в медиите

Забраната за реклами на хазартни игри в медиите ще бъде разгледана на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси. Промяната бе представена вчера от ГЕРБ-СДС и ДПС, въпреки че 49-то Народно събрание скоро ще прекрати заседанията си заради наближаващата предизборна кампания. С предлаганите промени се забранява на пълно рекламата в..

публикувано на 25.04.24 в 08:16

Отново дъжд, температурата в София пада до около 11°

През страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде предимно облачно, съобщиха от НИМХ. Ще има валежи от дъжд, през деня – ще са повсеместни, в следобедните часове на много места придружени с гръмотевици. На отделни места, главно в планинските райони ще са значителни по количество. Има условия и за градушки. Ще духа слаб, през деня – умерен..

публикувано на 25.04.24 в 07:35

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05