Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Код Строител

Акад. Ячко Иванов: Грижата за младите е в образованието, но и в устойчивото строителство

Акад. Ячко Иванов
Снимка: evrika.org

Най-важната цел на Научно-техническия съюз по строителство в България (НТССБ) е да обединява своите членове и да съдейства за тяхното професионална и творческа квалификация и израстване. Затова е една от главните задачи е да организира и провежда научни и други форуми от национално и международно значение, а така също и да дава актуална информация по съвременната законова уредба и новите технологии в бранша.

Това обясни пред Радио София акад. Ячко Иванов, който години наред е бил председател на НТССБ (до декември 2019-а). Той представи сдружението и отбеляза, че в него членуват не само редови български специалисти от строителния бранш, колективи, но и видни учени от чужбина – Япония, САЩ, Китай, Северна Ирландия, Сърбия и др. страни.

Най-важната задача през 2020 г. е провеждането през септември на ХI международна научна конференция. Темата е: „Проектиране и строителство за сгради и съоръжения“, а подзаглавието е: „Теория и практика за устойчиво бъдеще“.

„Ще съберем специалисти от Австралия до САЩ. Те ще споделят свой опит, ще видят какво правим ние, ще очертаем насоките, които трябва да следва строителството в България, съобразно екологичните тенденции, дигитализацията на бранша.“

Освен това предстои и провеждането на национален дискусионен форум, свързан със състоянието и ползите на дигитализацията в строителството, както и поредица от семинари извън столицата.

През 2020 г. ще се навършват и 55 г. от създаването на НТССБ, допълни с гордост акад. Иванов.

Ученият изтъкна доброто сътрудничество и творческото взаимодействие между съюза и Камарата на строителите в България, както и в. „Строител“, включително и на ниво ръководства и съучастие в специализирани форуми.

За тези, които изучават изкуството и науката за строителство, от НТССБ са учредили награди на името на Кольо Фичето. Бъдещите специалисти е важно да придобият езикови, математически, дигитални и дори граждански компетентности, за да бъдат в крак с колегите си по света, да бъдат лидери.

Грижата за младите поколения се изразява не само в доброто образование (по строителство), допълни акад. Ячко Иванов. Хората в бъдеще ще съдят за това как сме живели ние – днешните съвременници, по сградите и съоръженията, които сме проектирали и построили.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
ТЕЦ

Обсъждат искането за референдум за инсинератор в ТЕЦ "София"

Започна обсъждането в столичните общински комисии на предложението на „Демократична България“ да се проведе местен референдум за изграждането на инсталация за изгаряне на боклук в „ТЕЦ София“. Идеята за инсинератор, който да произвежда RDF гориво от негодните за рециклиране отпадъци, от няколко години е във фокуса както на общински съветници,..

публикувано на 02.06.20 в 09:41

Безплатни тренировки по кану-каяк привличат децата на Панчаревското езеро

Безплатни тренировки по кану-каяк провежда всеки ден на гребна база "Панчарево" един от водещите спортни клубове. Уроците са подходящи за деца на възраст от 9 до 14 години.  Красимира Стойчева , треньор в клуба, посочва досега с природата като едно от основните предимства на този вид спорт. Тя посочи пред Радио София, че желанието на клуба е да..

публикувано на 01.06.20 в 18:50

Столичният зоопарк с отворени врати и нови обитатели

Столичната зоологическа градина днес приема безплатно посетители, като с този жест допринесе за още по-хубав празничен ден на децата. Освен да се насладят на парка, потънал в зеленина, хората могат да се порадват и на най-новите обитатели - новородените  муфлони, козирози и различни видове еленчета. С нетърпение очакваха срещата с малките посетители..

публикувано на 01.06.20 в 17:56

Нарисувайте любим герой - предизвикват от младежкия Червен кръст

Българският младежки Червен кръст  организира конкурс за рисунка и онлайн обучение за деца по първа помощ по програма "Хелфи", съобщиха от БЧК. В конкурса за рисунка на тема "Моят любим герой" може да участват деца на възраст до 11 години . Името и годините на детето трябва да бъдат написани на гърба на рисунката. Снимката на рисунката трябва да се..

публикувано на 01.06.20 в 17:12

Кристо - "тотално ирационален и напълно свободен"

Роденият в България световноизвестен художник и авангардист Христо Явашев-Кристо не можа да навърши 85 години. Ако можехме да го питаме, за него по-важното е, че не е успял лично да довърши проекта си, по който работи от месеци, свързан с Триумфалната арка в Париж. За повече от 60 години Кристо и Жан-Клод - обичана съпруга, сътрудник и съветник,..

публикувано на 01.06.20 в 16:28

Болницата в Самоков получи дарение от пет инхалатора за Деня на детето

Детското отделение на болницата в Самоков получи пет инхалатора за 1 юни - Денят на детето. Дарението е от организацията “Капачки за бъдеще”, които помагат за борбата с проблемите на дихателната система при най-малките. Екипът на заведението беше приятно изненадан да научи новината в края на миналата седмица, а днес вече получиха и апаратурата. “МБАЛ..

публикувано на 01.06.20 в 16:05

Столичният градски транспорт преминава към обичайния си график

Възстановява се обичайното работно време на градския транспорт, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в профила си във Фейсбук. Последните курсове от днес ще са в интервала 23,30 - 23,45 ч. Автобусни линии №103 и №505 също се възстановяват и се пускат допълнителни курсове в обедните часове за линиите до Витоша - №63 и №66. През..

публикувано на 01.06.20 в 14:51