Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Станка Маркова или откъде започва пътят

проф. Станка Маркова
Снимка: БНР

"Тука свършва пътят". Така бащата на проф. Станка Маркова е казвал за тревненската махала Олани, където се е родила героинята на този радиопортрет.

-  По-късно аз му казвах, припомня си тя:

-  Татко, оттук започваше, а не свършваше пътят…

И първата спирка на пътя е в Трявна. Родителите на малката Станка се преместват да живеят там, щом щерка им става на училищна възраст. В града, където дядо Петко Рачов Славейков е бил даскал и училището, където е даскалувал още носи името „Славейковото школо“.

Гражданчетата наричали своята съученичка „колибарчето“, но Станка не им се дала. Набрала инерция и решила, че иска да стане лекар…

Тогава, както и днес медицинските сестри били кът. Та затова приемали още от девети клас за средно специално обучение. Така бъдещата проф. Станка Маркова завършва сестринското училище в Шумен с отличие.

Паричният недоимък, който все съпътства нас българите, не ѝ позволява веднага да продължи с медицината. Завръща се пак в Трявна, в санаториума за белодробно болни деца, построен от царица Йоана. За три години тя работи като патронажна, анестезиологична и старша сестра, докато не събере пари, за да продължи медицинското си образование.

После започва едно невероятно пътешествие не само географско, но и професионално. Защото проф. Маркова е сред малкото медици, които са минали през всичките нива на практическото здравеопазване в България.

Участъков лекар в село Плачковци, пак край Трявна. Участъкът обхващал 32 махали, а в края на пребиваването ѝ там, обявяват Плачковци за град – сякаш в нейна чест:

-  Имах една линейка, която беше със седем легла и бързо ми изгълтваше бюджета за бензина. Затова си купих мотопедче Балкан-че с лични пари. Подариха ми една гранична кучка Джуда, защото нощем ме викаха по овчарници, по краварници и кучката бягаше колкото Балканчето… През нощта, през деня… Родилен дом имам… Израждания водя… И акушерката ми роди при мен… И медицинската ми сестра… А шофьорът катастрофира с линейката, когато трябваше да закараме акушерката в Трявна…

После лекар в ортопедията в Кокаляне. Аспирантура по социална медицина. Специализация по социална сексология. Завеждащ катедра по обществено здраве в Стара Загора.

Десет години по маршрута София – Стара Загора, понеделник и петък…

Докато не се стигне до създаването на факултета по сестринско дело… До професурата по управление на здравните грижи…

Следва признанието на съсловието – проф. Станка Маркова е избрана за първия председател на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи.

И защо трябва да ви пишем на час по лъжичка? Чуйте разговора в цялото му богатство!


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дават стипендии на петима млади дигитални творци

Фондация‌ ‌„ДА‌ ЛАБ“‌ ‌обявява‌ ‌покана‌ ‌за‌ ‌‌проектни предложения‌,‌ ‌които да бъдат реализирани‌ ‌в‌ ‌рамките‌ ‌на‌ инициативата ‌‌„Стойност-Ценност‌ (e-valuation)“ в началото на следващата година.‌ Петима творци под 40 години ще бъдат селектирани и ще получат стипендии за реализация на проектите си в сферата на дигиталните изкуства, а..

публикувано на 04.12.20 в 18:09

Особеностите на "Черния петък" в САЩ и у нас

Търговският “Черен петък” вече е към своя край, въпреки че някои български сайтове удължиха сроковете за намаления с няколко седмици. Някои от уебсайтовете тази година осъществиха изключително големи продажби, а други не успяха да убедят потребителите в честността на своите намаления. Цвети Методиев, който от години осъществява успешни продажби в..

публикувано на 04.12.20 в 17:37
Деян Статулов

Кинопрепоръките на Деян Статулов

Тази вечер от 19 ч. се открива фестивалът на документалното и анимационното кино „Златен ритон“ . Трябваше да се проведе в Пловдив, но до 10 декември ще тече онлайн, припомни пред Радио София кинокритикът Деян Статулов. Той препоръча за гледане филма „Берлин да прескочиш стената“ на канадския документалист – сценарист и режисьор, Жан..

публикувано на 04.12.20 в 17:15
Д-р Александър Носиков

Д-р Александър Носиков: И след Covid-19 пациентът има нужда от преглед

„Дори и леко да са прекарали Covid-19, пациентите трябва да направят профилактичен преглед след това“ – съветва кардиологът д-р Александър Носиков . Днес той отговори на въпроси от пациенти на своеобразна онлайн консултация, организирана от Аджибадем Сити Клиник Младост , където работи. Има специфики при кръвните изследвания, отбелязва..

обновено на 04.12.20 в 16:47
Лъчезар Богданов

Новите ограничения засягат в малка степен производството и търговията

Свидетели сме на рязък спад в икономическата активност в цяла Европа, включително и в България - 27-28 процента в индустриалното производство, потреблението с около 20 на сто, износът на стоки и услуги - 20-25 процента. Той бе налице най-вече през април и май. Отварянето след първия локдаун донесе видимо възстановяване, с изключение на туризма и..

публикувано на 04.12.20 в 16:31
Д-р Гергана Николова

Д-р Гергана Николова: Към днешна дата системата за електронни направления вече работи

От тази седмица вече работи електронната системата за издаване на направление за PCR тестове. “Към днешна дата системата вече работи. Няма колега, който да не взел електронно направление. Ако има спънки, то те са на ниво фирми, които се занимават с медицински софтуер в нашите лекарски кабинети”, казва общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова ,..

публикувано на 04.12.20 в 15:55

Боян Рашев: Битовото отопление е причината за мръсния въздух в София

“Столичната община създаде някакъв механизъм за реакция, който се опитва да прилага, но тези неща с безплатните паркинги и зелените билетчета, по никакъв начин не могат да допринесат за решаване на проблема, дори и да уцелят деня. В момента големият източник на замърсяване на въздуха, в дните, когато въздухът е мръсен, е битовото отопление”, казва Боян..

публикувано на 04.12.20 в 15:04