Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Психолог: Самоизолацията е тест за импулсивността

Около 40-50% от хората не успяват да се справят със стреса от социалната изолация

Париж, 4 май 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Около 40-50% от хората не успяват да се справят със стреса от социалната изолация, което води до посттравматичен стрес. Това коментира психологът Панайот Рандев. Според него жените, чисто еволюционно, са по-устойчиви в сравнение с мъжете към стрес.

“За повечето хора това е една нова ситуация - да проявяваш някакво търпение, да носиш маски. Първият проблем и предизвикателство беше да бъдем по-търпеливи.

Жените са по-склонни да изпълняват препоръки от всякакъв род. Мъжете, такава е тяхната генетична природа, са склонни към импровизации, към неща, които не се очаква да се правят в такива ситуации", казва Панайот Рандев.

Според психолога самоизолацията е била голям тест дали хората са импулсивни. Нарастващата импулсивност е проблем през последните десетилетия, което се дължи на много причини, сред които най-явни са социокултурните, икономическите и политическите причини.

“10-15% от хората показват една сериозна импулсивност. Това е лоша диагностика и прогноза, защото общества, които са импулсивни, не могат да сътворяват устойчиви неща. Те просто се движат от моментния си импулс”, казва Рандев.

Добрите качества са устойчивост, търпение, самоконтрол и тази ситуация, налагаща самоизолация, е възпитала у някои хора точно тези качества. Освен това в кризисната ситуация около 20-30% от хората са изпаднали в състояние на сериозна тревога, от която има два изхода - да се уплашим и да се сринем или да станем психически по-устойчиви.

Чуйте повече в репортажа на Александра Илиева в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Любовта е извънредно положение и без епидемична ситуация

Здрава Каменова, Стефания Колева и Богдана Трифонова – трите прекрасни актриси, които създадоха чудесния, смешен спектакъл „Извънредно положение“ пренесоха част от настроението и репликите в ефира на Радио София. „Искахме да противостоим на всички неприятни емоции, които преживявахме от епидемията. И както си говорихме и вайкахме с Богдана..

публикувано на 04.12.20 в 12:38

Снежана Йовева-Димитрова: До 13 декември се удължава инициативата “БГ екран онлайн”

До 13 декември се удължава инициативата “БГ екран онлайн”, която дава възможност на всички български общности по света да гледат безплатно 22 български филма.  “В тази отминаваща и трудна година за всички, Държавният културен институт успя да реализира немалко онлайн инициативи, а и навършихме през тази година 15 години от създаването на института...

публикувано на 04.12.20 в 12:19

E79: Декември - време за добрини, чудеса и коледен дух

Новата ефирна магистрала Е79, създадена от Радио София, Радио Видин и Радио Благоевград тази седмица започна от Видин. Предаването под мотото “Декември - време за добрини, чудеса и коледен дух” събра настроението и надеждите на хората преди празниците, макар и в наистина трудни времена. Гергана Панова от Видин, Ива Дойчинова о т столицата и Давид..

публикувано на 04.12.20 в 12:04

Как българска компания за натурални продукти попадна в книга за Кралското семейство

За първи път в историята българска съвременна компания е удостоена с покана за участие в книга за Кралското семейство. Книгата разказва подробности за първата година на сина на Меган Маркъл и Принц Хари - Арчи - Baby Sussex, написана от кралския кореспондент Робърт Джобсън. Книгата с историята от първата година на живота им като семейство от..

обновено на 04.12.20 в 11:06

10 млн. лв. годишно повече за българско кино

По-голяма субсидия за български филми, повече национални продукции и допълнителни финансови стимули – това са част от промените, които депутатите одобриха на първо четене в Закона за филмовата индустрия, съобщава БГНЕС. Текстовете са изготвени от Министерство на културата, а през тази седмицата получиха и единодушно одобрение в ресорната парламентарна..

публикувано на 04.12.20 в 10:30

Определиха фазите и районите за ваксиниране срещу Covid-19

Националeн план за ваксиниране срещу COVID-19 бе приет от Министерския съвет. Планът е разработен от работна група от Изпълнителната агенция по лекарствата, медицински специалисти, Българския лекарски съюз, зъболекарския съюз, фармацевтичния съюз, специалисти и др. Използвани са указанията на Световната здравна организация, съобщи министърът на..

публикувано на 04.12.20 в 10:25
Икона на Св. Варвара

Православната църква почита Света Варвара

На 4 декември Православната църква почита Света Варвара, която е покровителка на починалите от внезапна смърт – тези, които са нямали време да се покаят и причестят. Света Варвара, родена в семейството на аристократ езичник от Илиопол, се е отличавала с особена красота. Тя се запознава с християни и приема свето кръщение и когато бащата научава, че..

публикувано на 04.12.20 в 08:27