Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Психолог: Самоизолацията е тест за импулсивността

Около 40-50% от хората не успяват да се справят със стреса от социалната изолация

Париж, 4 май 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Около 40-50% от хората не успяват да се справят със стреса от социалната изолация, което води до посттравматичен стрес. Това коментира психологът Панайот Рандев. Според него жените, чисто еволюционно, са по-устойчиви в сравнение с мъжете към стрес.

“За повечето хора това е една нова ситуация - да проявяваш някакво търпение, да носиш маски. Първият проблем и предизвикателство беше да бъдем по-търпеливи.

Жените са по-склонни да изпълняват препоръки от всякакъв род. Мъжете, такава е тяхната генетична природа, са склонни към импровизации, към неща, които не се очаква да се правят в такива ситуации", казва Панайот Рандев.

Според психолога самоизолацията е била голям тест дали хората са импулсивни. Нарастващата импулсивност е проблем през последните десетилетия, което се дължи на много причини, сред които най-явни са социокултурните, икономическите и политическите причини.

“10-15% от хората показват една сериозна импулсивност. Това е лоша диагностика и прогноза, защото общества, които са импулсивни, не могат да сътворяват устойчиви неща. Те просто се движат от моментния си импулс”, казва Рандев.

Добрите качества са устойчивост, търпение, самоконтрол и тази ситуация, налагаща самоизолация, е възпитала у някои хора точно тези качества. Освен това в кризисната ситуация около 20-30% от хората са изпаднали в състояние на сериозна тревога, от която има два изхода - да се уплашим и да се сринем или да станем психически по-устойчиви.

Чуйте повече в репортажа на Александра Илиева в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Режисьорът Димитрис Георгиев - приятелство от първа ръка с Мария Бакалова и предстоящите му филмови проекти

Той не е случаен човек, а част от цяла една магическа вселена. Млад реисяор и сценарист, потопен в магията на киното.Казва, че на него пандемията не му е попречила, а е отворила врати  за нови проекти и още повече работа.  В това благоприятно за него време, завършва дипломния си проект в НАТФИЗ, както и работата върху дебютния си пълнометражен..

публикувано на 19.04.21 в 23:22

50 млади зрители от България са жури в Европейската филмова академия

Младите зрители за поредна година имат уникалния шанс да изберат носителя на Наградата на младата публика на Европейската филмова академия . Поканата за участие е отправена от Европейската филмова академия и Международният филмов фестивал София Филм Фест На 2 5 април (неделя) – Филмовия ден на младите зрители през 2021 година..

публикувано на 19.04.21 в 18:11

Безплатни видео уроци за английски в подкрепа на ресторантите

Заради кризата в момента хората от ресторантьорския бранш разполагат с повече свободно време и могат да се възползват от безплатен курс, който могат да използват за професионално развитие. “Като цяло пандемията не оказа пагубно влияние върху нашия бизнес, обаче други бизнеси пострадаха много и най-вече ресторантския бизнес и затова решихме да направим..

публикувано на 19.04.21 в 17:38
Венелин Шурелов

Роми осветяват пространството в инстлацалия на Венелин Шурелов

Художникът, сценограф и преподавател Венелин Шурелов отново провокира с нестандартна арт инсталация. Наречена е „Лично осветление“. Предишната му инсталация „Един човек“ - на мястото на бившия мавзолей, предизвика дискусии. Сега новата локация е оживеният софийски „Женски пазар“. Там си заслужава да се отиде и вечер, по тъмно, не за покупки...

публикувано на 19.04.21 в 17:08

Започнаха проверките на БАБХ заради Великден

Българската агенция за безопасността на храните започва проверка във връзка с наближаващите Великденски празници, когато има повишено търсене на определени храни като агнешко месо, яйца, козунаци и фокусът на проверките е върху тях. Проверките са започнали още на 7 април и ще продължат до 7 май. Предмет на проверките са обектите за производство и..

публикувано на 19.04.21 в 16:21
Милен Цветков

Милен Цветков имаше нужда да дава и да получава любов

Точно преди година журналистът Милен Цветков загина в катастрофа, докато чака на светофар в София. В негова памет беше издадена книгата „379 дни с Милен Цветков“ . Автор е Милена Иванова - жената, която е до обичания тв журналист в последните му няколко години. Редактор на изданието е Георги Тошев. „Имах нужда от тази книга. Трудно я написах,..

публикувано на 19.04.21 в 15:53

Най-хубавите кратки разкази се раждат, когато се срещаш с непознати хора

Сборникът разкази на писателката Катерина Хапсали “Хора” вече може да бъде намерен на книжния пазар. “Аз съм била около 20 години журналист, а това, което правим пишещите журналисти е да разказваме именно такива компактни човешки истории. Да се срещаме с хора, да пишем очерци и репортажи. Честно казано, най-хубавите кратки разкази се раждат именно,..

публикувано на 19.04.21 в 15:50