Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Иван Богданов: Най-чувствителни към предпазни средства и дезинфектанти са хората с дерматологични заболявания

Д-р Иван Богданов
Снимка: Личен архив

„Нанасяйте бариерни кремове или емолиенти – кремове, които омазняват и хидратират кожата, винаги след всяко миене на ръцете и употребата на дезинфектант, особено вечер когато сте вкъщи.“ Това съветва дерматологът д-р Иван Богданов. Освен член на Управителния съвет на Българското дерматологично дружество, както и член на Европейската академия по дерматология и венерология, от 2010 г. той е председател и на фондация "Псориазис". Разработил е иновационен подход при лечение на псориазис - климатотерапия, която комбинира няколко климатични фактора и природни дадености в България с цел подобряване на ефективността и скъсяване на периода на лечение. Д-р Богданов прилага и индивидуален подход към всеки вид дерматологично заболяване.

Три са основните насоки, които лекарят очертава по отношение на усилията в работата на  дерматолозите след появата на Covid-19.
Първата засяга цялото общество във връзка с използването на предпазни средства и дезинфектанти. Втората група от хора, която по думите му изисква специално внимание, са пациентите с дерматологични заболявания на имуносупресивна терапия. Третата посока, в която трябва да бъдат насочени усилията на специалистите са кожните прояви на коронавирус инфекцията.

„Голяма част от дезинфектантите са агресивни към кожата, защото са на спиртна основа. Спиртът унищожава вирусите, но и изсушава ръцете, премахва липидния слой, който е изключително важна част от кожната бариера. Потиска и унищожава нормалната флора, която също има важна защитна роля за човешката кожа. Това прави лесно проникване на различни патогени, като алергени, бактерии, гъбички и др.“, обяснява специалистът.

С падането на бариерата от мерки, д-р Богданов предупреждава, че не са изключени и някои бактериални и гъбични инфекции на кожата. Прекомерната употреба на ръкавици също може да създаде проблем за кожата на ръцете. „Тя създава една затворена среда, при която първо – ръцете се потят много повече, а това води до мацерация, до по-лесната ранимост на кожата, доста често се получават и различни контактни дерматити вследствие на контакта с талка на ръкавиците или пък с латекса в тях. Самите дезинфектанти също могат често да са причина за контактни дерматити“, подчертава дерматологът.

Той напомни, че идеята на маската е да предпазва хората около нас. По думите му маските с по-висока степен на защита има смисъл да се използват при работа в среда с повишен риск. Затова специалистът препоръчва по-обикновени маски за ежедневна употреба.

„От друга страна този топъл микроклимат, който се създава под маските и това запотяване от самия дъх, създава едно  затопляне и не е изключена появата и на периорални и себорейни дерматити“, уточнява д-р Иван Богданов.

Той обръща специално внимание на пациентите с дерматологични заболявания на имуносупресивна терапия. Съветва, ако има възможност с нея да се изчака, но ако вече е започната, да не бъде прекратявана в момента и пациентът да бъде наблюдаван от личния си лекар или дерматолог. При поява на симптоми на Covid-19 д-р Богданов препоръчва да се прекрати терапията или да се намали дозата, но само след консултация с дерматолог.

Дерматологът обръща внимание, че прояви от страна на кожата, подобни на тези при васкулитите, различни криопатии, свързани с излагане на студ – видими като синкаво оцветяване по крайниците, понякога с появата на мехурчета или посиняване на основата на ноктите, могат да бъдат и първоначални симптоми на Covid-19. В личната си практика той вече има един такъв случай.

Още по темата чуйте в интервюто на Катя Василева с д-р Иван Богданов.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Арх. Александър Чернодрински

Точното бизнес решение може да е съдбоносно за компанията

Как кризата се оказва нова възможност – именно за това е пример ИКИС СЛ. Българската инженерингова и производствена компания, работеща в сферата на осветлението и металните изделия, има изключително успешен бизнес до началото на пандемията. Когато тя настъпва обаче фирмата не само, че не затваря, а запазва си всичките служители, използва..

публикувано на 20.01.21 в 15:27

Маските могат да предизвикат акне, а ръкавиците дерматит

Маските могат да създадат сериозни проблеми по кожата на лицето и за да се предотврати това е необходимо да се спазват някои правила, съветва дерматологът д-р Самер Шокър . “Забелязваме все повече кожни инфекции, най-вече акне в зоната на маската, където се носи по-дълго. Затова трябва да се обърне внимание, защото много хора използват еднократни..

публикувано на 20.01.21 в 14:43

"Науру" отправя послание да обичаме страната си, да ценим благата й

Разказите на журналиста Иво Иванов, които засягат глобални общочовешки проблеми, изгряват на сцената на "Сити Марк Арт Център" в спектакъла "Науру. Монолог на един пътуващ". Текстовете от книгата "Отвъд играта" с доза хумор, самоирония и реализъм оживяват под режисурата на Валентин Ганев, драматизацията на Руси Чанев и играта на Десислава Спасова и..

публикувано на 20.01.21 в 14:01

Очакват талантливи деца и младежи в "Път към славата"

Започнаха записванията за деветото издание на Националния конкурс “Път към славата - 2021”  Участниците трябва изпратят запис на свое изпълнение, което подлежи на одобрение от журито и комисия. След това допуснатите кандидати ще получат информация как да продължат по-нататък, обясни пред Радио София организаторъ т Димитър Кърнолски . С 15..

публикувано на 20.01.21 в 13:21

Михаил Вешим: Чужденците и съседите са огледало за нас - българите

Ако пиша продължение на „Английският съсед“, моят герой Джон може да стане европеец, с усмивка предположи писателят хуморист Михаил Вешим пред Радио София. Той написа книгата си през 2008 г., по нея бе сниман и тв сериал. Романът му е и сред номинираните за литературната награда на Европейския парламент. След оная вълна от британски пришълци..

публикувано на 20.01.21 в 12:41

В София все още няма създаден скейтпарк

София все още не разполага с многофункционален скейтпарк. Според Александър Кюркчийски причините за това са много, но се свеждат до една - липса на желание от страна на Столичната община. Той е част от група, които карат скейтборд още от 1986 година, като тогава са се борили за правото си да карат скейтборд където и да е. “От 90-та година досега..

публикувано на 20.01.21 в 12:07
Мерки за сигурност в Калифорния

Иван Илиев: Американците се пазят от заразяване, но искат вече да са заедно

В днешния ден, когато новият президент на Съединените щати Джо Байдън ще встъпи в длъжност, всеки има свободата да усети събитието през своята гледна точка. Силно се надявам всичко да мине мирно, без да има излишни прояви на емоция и да не се стига до крайности, каза пред Радио София Иван Илиев , един от ярките журналисти от нас в края на 90-те..

публикувано на 20.01.21 в 11:58