Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работещи в детските заведения искат с петиция да не се отварят преди 15 септември

Детските градини и яслите в София отварят не по-рано от 26 май

| обновено на 20.05.20 в 14:16
Снимка: БГНЕС

Детските градини и ясли в София ще отворят врати на 26 май - първия работен ден след почивните дни. Децата ще се приемат при спазване на всички притивоепидемични мерки и при проверка на здравословното  им състояние  на входа на детските заведения. Всяка сутрин тяхното здравословно състояние ще се проверява от медицинския персонал на детската градина, като децата с висока температура и грипоподобни симптоми трябва да останат вкъщи до пълното си възстановяване. При приема на децата няма да се изискват медицински бележки, съобщиха от Столичната община.

Директорите имат задача да организират ежедневна дезинфекция на детските площадки и 4 пъти на ден дезинфекция на помещенията. Директорите ще организират работата на детските градини така, че да се осигури дистанция между различните групи и между персонала и родителите. Увеличава се времето за провеждане на занимания навън при хубаво време. При игрите навън ще се следи заедно да играят само деца от една група.

Посещенията на родители вътре в помещенията остава забранено.

Декларацията за прием на децата, която разработва Министерството на образованието, ще бъде качена на сайта на общината, както и на детските градини, и всеки родител може да я попълни предварително.

За да се гарантира сигурността на персонала, директорите ще  организират поетапно тестване. Част от детските градини и ясли вече са тествали по-възрастните служители и тези, които имат съпътстващи или хронични заболявания.

Кметът на София Йорданка Фандъкова е възложила на директорите да влязат в контакт с родителите и до петък да имат приблизително точен брой на децата, които ще посещават детски градини и ясли. По предварителни данни голяма част от децата ще останат вкъщи, но директорите имат готовност да реорганизират работата при събиране на повече деца от една група.

До 26 май всички дворове на детски градини трябва да бъдат окосени и обработени против кърлежи.

Директорът на 8-а детска градина в община „Красно село“ – Величка Попова, сподели пред Радио София, че заведението има готовност да отвори врати, а по-голямата част от персонала - да се върне на работа.

По думите й обаче най-оптималният вариант за отваряне на детската градина е 1 юни, защото има нужда от още подготовка, включително и обезпаразитяване на двора.

Величка Попова допълни, че според собствено проучване около 60 процента от родителите биха изпратили децата си още сега на детска градина.

Персоналът е в готовност да премести деца в различни групи, за да се балансира броят им, като засега не се предвижда сливане на групи от различни възрасти. Относно изхранването хигиенните изисквания винаги са били високи, казва още директорът на детското заведение, като освен останалите мерки, които по принцип се спазват, готвачите и другата част от персонала ще носят шлемове.

Част от медицинските сестри в яслените групи все още не искат да се връщат на работа.

В интернет пространството беше създадена петиция на работещи в детските градини и яслите, които възразяват срещу отварянето им преди 15 септември.

До момента тя е подписана от над 1200 души, които смятат, „че е непочтено решението забавачките да бъдат отворени на база мнението на родителите“, без да се взема предвид гледната точка на учителите и помощниците в тези заведения. "Всеки от нас има право да вземе решение за своето здраве, своя живот и своята готовност за работа", пише още в петицията.

Директорът на столичната 31-ва детска ясла Мария Вацева заяви, че смята отварянето на детските заведения за прибързано. Според нея неизвестните все още са много и я притеснява, че на децата няма да се изисква здравна бележка за децата, които се връщат в детските заведения.

Чуйте репортажа на Антония Руменова в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще отговори ли ГМО на климатичния удар

В началото на февруари Европейският парламент подкрепи предложението на Европейската комисия за създаването на по-устойчиви и издръжливи култури чрез прилагането на нови геномни техники (НГТ), които доскоро не бяха приети в ЕС, така че има доста сериозен напредък в тази посока. Те дават възможност за бързо разработване на култури с полезни..

публикувано на 28.03.24 в 16:07

Проф. Кирил Топалов представя новата си книга "Живот по неизбежност"

Тази вечер (28 март 2024 г.) проф. Кирил Топалов ще представи новата си книга „Живот по неизбежност“, в салона на столичното Народно читалище „Възраждане“. Романът е мемоарен, каза пред Радио София проф. Топалов. „Няма елемент на украсяване – всичко е буквално едно към едно. За съжаление, много от тези неща звучат и художествено, и иронично, и..

публикувано на 28.03.24 в 15:38

"Защо E = mc²?“ - книга и научно шоу на проф. Брайън Кокс за почитателите на астрофизиката

Явор Въжаров-Або, гостува в предаването "Радиокафе“, за да ни разкаже за научнопопулярния бестселър на проф. Брайън Кокс "Защо E = mc²?“, който в Зала 1 на НДК, ще представи научното шоу “Хоризонти“, с което обиколи света. Проф. Брайън Кокс е британски физик, направил науката достъпна и вълнуваща за милиони хора по целия свят. Той е..

публикувано на 28.03.24 в 14:16

Празненство на колоезденето в София

Утре вечерта (29.03.2024 г.) София ще се превърне в празненство на колоезденето . Велосипедистите ще се съберат в 19.00 часа при пилоните на НДК, за да покажат сила и единство, казват организаторите. Пред Радио София Иво Делин от сдружение „Велоеволюция“ обясни, че събитието е едно от най-вълнуващите за градската велосипедна общност. Той..

публикувано на 28.03.24 в 14:06

Синдикат "Защита" протестират в София

От националния синдикат "Защита" протестират в центъра на София. Исканията са увеличаване на минималната работна заплата на 1200 лв. за цялата страна, както и увеличаване на основната работна заплата в Центровете за спешна медицинска помощ и в болниците. Това каза председателят на синдиката Красимир Митов. "Да изпълнят обещанията към..

публикувано на 28.03.24 в 13:05

Спортната академия отваря врати за свои потенциални възпитаници

Националната спортна академия отваря вратите си на 29 март 2024 г. (петък) за ученици и кандидат-студенти. От 11:00 ч. в Аула А1 в сградата на Ректората (ул. „Акад. Стефан Младенов“ 21, кв. "Студентски град") те ще имат възможността да научат как става кандидатстването, както и за специалностите, по които Академията предлага обучение. Ще..

публикувано на 28.03.24 в 10:45

Михаил Нинов: За да сме щастливи, трябва да ни е хубаво не само вкъщи

Огромен градински шах, "Не се сърди човече" и тенис маси за свободно ползване, джаги и… кучемат могат да се видят в район "Триадица" Идеята и заслугата е на Михаил Нинов, който живее в кв. "Иван Вазов". "Започнахме без голям план, със засаждане на цветя, с малки неща. После направихме люлка… За да живеем щастливи, трябва да ни е..

публикувано на 28.03.24 в 09:56