Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След остра реакция на граждани в „Студентски град”, „Витоша”, „Малинова долина” и „Дървеница”

Съкращават срока за ремонт на топлопровода в столицата от 60 на 40 дни

Снимка: БГНЕС

„Топлофикация София“ ще съкрати с 20 дни ремонта на магистралния топлопровод, заради който ще останат без топла вода 4 столични квартала през това лято, съобщиха от дружеството.

Реконструкцията предвиждаше цялостно прекъсване на топлоподаването за кварталите „Студентски град”, „Витоша”, „Малинова долина” и „Дървеница” за периода от 15 юни до 15 август 2020 г.

След среща с представители на студентските съвети и гражданите обаче е взето решение този срок да бъде редуциран до 40 дни, за да бъде намалено максимално създаденото неудобство на живеещите в тези квартали, вследствие на спирането на топлата вода.

За целта екипите на „Топлофикация София“ ще работят с удължено работно време, за да могат да завършат реконструкцията предсрочно, за което има и дадено разрешение от Столична община.

От дружеството вече се извиниха за създаденото неудобство, но уточниха, че ремонтът трябва да бъде извършен заради тежкото състояние на топлопровода, който е изграден още през 70-те години, както и за да се избегнат бъдещи аварии в зимния отоплителен сезон, които освен без топла вода, да оставят абонатите и без отопление. 

В същото време по повод жалба на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до изпълнителния директор Александър Александров с искане да бъде отложен планираният ремонт на топлофикационната мрежа.

Това е втората препоръка на националния омбудсман по темата, след като преди десет дни доц. Ковачева се обърна към Асоциацията на топлофикационните дружества в България и настоя да се обмисли приемането на обща политика от топлофикациите, с цел гарантиране правото на гражданите - потребители на топлинна енергия, на достъп до битово горещо водоснабдяване.

Тогава тя се позова на многобройни сигнали от жители на София, ж.к. „Надежда -1“ и от централна градска част, че поради реконструкция на топлопровод от столичната „Топлофикация“ ще бъде спряна топлата вода в рамките на един месец.

„Ситуацията в момента не предполага за дълго време хората да останат без топла вода. Всички знаем колко е важна личната хигиена за предпазване от коронавируса. В тази връзка отправям апел към Вас да отложите ремонтната програма на топлопреносната мрежа, в това число и в посочените квартали. Планираните ремонти са важни, но животът и здравето на хората не бива да се излагат на риск, посочва омбудсманът и в днешното си писмо.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Жители на 4 квартала са решени на протест срещу спиране на топлата вода

Живеещите в кварталите „Студентски град“, „Витоша“, „Малинова долина“ и „Дървеница“ не изключват да преминат и към протестни действия, заради спирането на топлата им вода за два месеца . В момента върви онлайн петиция , в която са се..

публикувано на 02.06.20 в 15:12

Два горещи месеца без топла вода за четири столични квартала

Заради реконструкции по мрежата се налага цялостно спиране на топлоподаването в кв. „Дървеница”, „Студентски град”, „Витоша” и „Малинова долина” от 15.06.2020 г. до 15.08.2020 г. предупреждават от "Топлофикация - София". Без подаване на топла вода в..

публикувано на 02.06.20 в 14:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събарят принудително 3 незаконни постройки край яз. "Искър"

Принудително се премахват трите незаконни постройки край брега на язовир "Искър", които са на територията на държавното ловно стопанство „Искър“ (Югозападно държавно предприятие ДП Благоевград), съобщи кметът на София Васил Терзиев. Действията се..

публикувано на 29.03.24 в 12:35

Откарват стикирани коли в столичните райони "Люлин" и "Слатина"

След издадени заповеди от районната администрация, в районите "Слатина" и "Люлин" се извършва принудително премествате на излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС). Тези автомобилите отговарят на съответните критерии, а собствениците..

публикувано на 29.03.24 в 12:13

Започва поетапно изключване на отоплението в София

От 31 март „Топлофикация София“ започва поетапно изключване на отоплението в столицата, предвид необичайното и рязко затопляне на времето и тенденцията за високи, среднодневни температури, съобщават от дружеството. При застудяване „Топлофикация..

публикувано на 29.03.24 в 11:02

На 31 март местим стрелките на часовниците с час напред

В ранното утро на 31 март (неделя), отново местим стрелките на часовниците с час напред и преминаваме към лятното часово време. В 3:00 ч. през нощта стрелките трябва да покажат 4 часа. Още през 2018 г. проучвания сред 4,6 млн. европейски..

публикувано на 29.03.24 в 06:25

Сигнали за бомби в София са постъпили от IP адрес извън ЕС

МВР предприе незабавни действия по установяване на истинността на постъпилите днес злоумишлени сигнали за поставени взривни устройства на летище "София", СУ „Св. Климент Охридски" и Съдебната палата, съобщиха от пресцентъра на МВР. Сигнал за..

публикувано на 28.03.24 в 18:16

Над 2,6 млрд. лв. бюджет на София, кметът изреди приоритетите

В проекта за бюджет на София тази година са заложени над 2,6 милиарда лева. Според групата на ПП-ДБ и "Спаси София" бюджетът е "рекорден и уникален", защото са включени предложения на гражданите и опозицията. От БСП и ГЕРБ-СДС коментираха, че..

публикувано на 28.03.24 в 12:27
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сигнал за бомба в Софийския университет и в сградата на Съдебната палата

Сигнал за бомба в Софийския университет "Свети Климент Охридски " е подаден тази сутрин. От МВР уточниха, че сигналът е подаден на електронната поща на учебното заведение. На място има полиция. Извършват се проверки, но до момента не е..

публикувано на 28.03.24 в 09:55