Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Хроники на инфодемията" - АЕЖ в битка срещу дезинформацията

“Хроники на инфодемията” е новата поредица на Асоциацията на европейските журналисти, посветена на различни посегателства срещу истината. Тези посегателства са най-разнообразни – от умишлено прикриване на информация, както в началото на разпространение на заразата, когато китайските власти се опитваха да скрият от света какво се случва и преследваха лекарите, които разкриваха информация за новото заболяване; до разпространение на неверни и често преминаващи отвъд границата на абсурда конспиративни теории като тази, че Бил Гейтс разработва механизъм за всеобщ контрол над населението на Земята чрез поставяне на чипове или че мобилната технология 5G има връзка със заразата.
  

Иван Радев, който е първият автор в поредицата, изтъкна пред Радио София, че кризата е показала как влияе информационно разпространението на пандемията и доколко се осведомяваме от легитимни и проверени източници:

“Всеобща е констатацията, че наред с пандемията се разпространява и “инфодемия”, както я определиха от Световната здравна организация и ООН - невярна информация или дезинформация по различни теми.”

Наред с разцвета на конспиративните теории и фалшивите новини, хората започнаха да търсят повече достоверни източници на информация, да следят обществените медии, изтъкна Радев и добави, че точно затова в този момент е толкова важна ролята на журналистите в обществените медии, които трябва да имат познанията да преценяват истинската информация.

Асоциацията на европейските журналисти кани български журналисти, част от които работят или живеят в чужбина, да разгледат някой от аспектите на темата. 

Иван Радев

Иван Радев коментира и деликатната ситуация с новия медиен закон, който от една страна не трябва да упражнява цензура, а от друга - да осигури средства срещу дезинформацията. Той бе категоричен, че опитите за маскиране на цензурата като мерки срещу дезинформация ще срещнат сериозен отпор от страна на журналистите. 

Още за новата поредица на Асоциацията на българските журналисти и значението на обществените медии като гарант за достоверна информация можете да чуете в интервюто на Катя Василева с Иван Радев. 

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милен Митев

Милен Митев: БНР да бъде стабилно, независимо и устойчиво

Основната задача в концепцията, с която Милен Митев спечели доверието за поста генерален директор, е Българското национално радио да утвърждава и запази своите традиционните ценности, да ги развива чрез нови форми на медийни услуги чрез по-активна комуникация с аудиторията. По този начин „Целта е Радиото да модернизира звученето и съдържанието..

публикувано на 27.10.21 в 16:46
Евгения Александрова

Какво очакват пациентите от Европейския антираков план

Всеки съвременен човек трябва да направи здравето свой личен приоритет и ангажимент, за да изпревари всяка болест. Това не освобождава от отговорност институциите. Общественото съзнание все още е наситено с много негативни представи и оценки за болестта рак, но бавно с много говорене се променя. Това отбеляза пред Радио София Евгения..

публикувано на 27.10.21 в 16:14
Проф. Асен Дудов

Проф. Асен Дудов: Европейският антираков план е шанс, който България не трябва да изпуска

Обществени консултации за изготвянето на Национален антираков план 2021 – 2030 г. събират лекари, експерти от здравния сектор и европейските институции, за да обсъдят ангажиментите на страната ни за профилактика, лечение и последващи грижи, свързани с диагнозата рак.   Напоследък може да се отчете, че все по-навреме пациентите се обръщат към..

публикувано на 27.10.21 в 15:16

Антъни Бурдейн ни отвежда в 43 държави с книгата „Кулинарни пътешествия“

Пътешествията не винаги са лесни, понякога носят болка, но това е добре, защото те променят, казва световноизвестният кулинар, писател и телевизионен водещ Антъни Бурдейн . Най-новата книга с неговото име  „Кулинарни пътешествия - Световен пътеводител без цензура“ вече е на българския книжен пазар. Тя ни отвежда в 41 държави – от Австралия до..

публикувано на 27.10.21 в 14:38
Проф. Николай Овчаров на Перперикон

Излезе двуезично издание за Перперикон за специалисти и ценители

16-годишните усилия на археолози и други специалисти за проучването на Перперикон вече могат да се проследят от учени и почитатели на историята. Излезе двуезичното издание „Античният и средновековен град Перперикон - том 1 - Акрополът“ с автори Николай Овчаров, Здравко Димитров, Даниела Коджаманова, Константин Дочев, Димитър Стоименов и..

публикувано на 27.10.21 в 14:12

За промяна в законодателството, настояват от Асоциацията на осиновените и осиновителите

През втората половина на месец октомври се провеждат Национални информационни седмици за осиновяването. Тази година отново се обръща внимание на тайната на осиновяването и правото на осиновените хора на достъп до информация за биологичния произход. Националните информационни седмици стартират още през 2014 г., като Национален информационен..

публикувано на 27.10.21 в 13:40

Виктор Топалов припомня места в София, свързани с живота на Яворов

Създателят на „Бохемска София“ Виктор Топалов ще направи поредната си обиколка из столицата в петък (29 октомври) , този път виртуално. Темата е „Яворов и градът“ и както се подразбира от 20 до 21 часà зрителите ще могат да научат любопитни факти за живота на поета в столицата, като: къде е живял поетът преди да се нанесе в къщата..

публикувано на 27.10.21 в 12:39