Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Народния театър „Иван Вазов“ от 21:30

Мирела Иванова и Владимир Зарев разиграват свои текстове пред театрална публика

Мирела Иванова и Владимир Зарев - семейство на словото
Снимка: Личен архив

Едно обичано семейство, отдадено на театъра и литературата ще участва в новата инициатива „Моето семейство“ на Народния театър „Иван Вазов“ и ще се срещне с публика на откритата сцена „Зад театъра“ от от 21:30 часа.

Мирела Иванова е сред най-четените и обичани съвременни поетеси и драматург, а Владимир Зарев е определян като „живия класик сред нас“, автор е на прочутия и преведен на много езици роман на прехода „Разруха“, на трилогията „Битието“, „Изходът“, „Законът“ и още дузина книги.

Те ще разкажат как обитават необятния свят на думите заедно двама души, единият от които обожава котки, а другият кучета, единият от които обича шеметната трескавост на големите градове, а другият – стихията на морето.

Ще има и специална изненада за гостите на вечерта.

„Театърът прилича на развълнуван кошер, който жужи от идеи, възможности и предчувствия“, посочи пред Радио София Мирела Иванова. „Бързаме бавно да възстановим контактите с нашата публика. Мечтая за оня размах, с който театърът може да докосне душите и да ги преобрази.“

Освен програмата „Моето семейство“, на голямата сцена на театъра се играят знакови моноспектакли, допълни поетесата.

По думите й необичайният, по-интимен контакт, който ще предложи семейството тази вечер, на практика е среща със словото с театрални елементи.

Модератор и водещ на срещата ще бъде Катя Попчева.

Още за изявата на писателското семейство пред публика – в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Театрали разказват за житейския и творческия си път на сцена под звездите

Актьорите близнаци от трупата на Народния театър Дарин и Деян Ангелови ще дадат начало на срещите под звездите на открито на 10 юни. Вечерите, в които артисти, режисьори, драматурзи и приятели на театъра ще споделят отблизо познати и непознати..

публикувано на 08.06.20 в 14:51
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 19.04.24: Феминистките застрашават ли привилегиите на мъжете?

Завършва седмицата, в която коментатори на "Форум" бяха социологът Мила Минева и Матю Стоянов, по-известен като рапърът Жлъч. В последния работен ден ангажимент остави на дистанция Жлъч, но се включи с мнение по телефона. Сред акцентите,..

публикувано на 19.04.24 в 18:25

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда..

публикувано на 19.04.24 в 14:34