Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас - град с модерна визия и добро обслужване

Мерките на държавата за подпомагане на туристическия бранш работят

Кметът на Бургас Димитър Николов
Снимка: БГНЕС
В разгара на летния сезон хотелиерите по морето свалят цените и привличат родни туристи. Отстъпките стигнаха 50% според офертите в сайтовете, а плажните заведения дават бонуси. И всичко това се случи дни, след като стана ясно, че руските и английските туристи няма да дойдат през юли, защото те не бяха включени в обсъждания списък от Европейската комисия заради големия брой заразени от коронавирус.

От София до Слънчев бряг вече ще се движим по четирилентов път. Последното звено, което е най-натоварено е обходът на Бургас. Очаква се през следващите дни да бъде избран изпълнител. Това ще облекчи както трансферите, така и всички пътуващи туристи. Това коментира за неделното Радиокафе кметът на община Бургас Димитър Николов.

С рекламата, с дотирането от 35 евро за всяка самостоятелна седалка на авиокомпаниите, особено за чартърите, с допълнителната мярка 60/40 и преформатирането 80/20, ежедневно се дават консултации - така държавата помага на туристическия бранш. Всеки преструктурира бизнеса си така, че да е най-малко финансово уязвим и колкото се може повече работни места да бъдат запазени. Всички в бранша в община Бургас полагат усилия да запазят качествения персонал, става ясно от думите на кмета.

Преди дни е направено проучване в градовете по Южното Черноморие, в Бургаска област от Несебър до Царево, което показва, че хората, които са се докоснали до коронавируса са под 1%, а това е висока степен на сигурност, допълва Николов. При направените анализи на водата пък става ясно, че показателите са два пъти по-добри от замерванията през последните три години. Морските плажове отговарят на всички изисквания, те са обезопасени и има медицински екипи, които оказват бърза помощ.

В края на миналата седмица Димитър Николов представи обновената сграда на улица "Филип Кутев" № 11, в която от септември ще се помещава новият Център за обществена подкрепа в Бургас. Старата сграда вече е цялостно преобразена, модерно обзаведена и оборудвана за нуждите на социалния център, който е с капацитет до 100 места и 4 места за спешно настаняване. В него има център за спешен прием, две зали за индивидуална и семейна работа и зала за групова работа с деца и родители. Центърът е част от европейски проект, в който влизат още 4 нови социални центрове.

"С реализирането на този проект, създаваме условия за предоставяне на грижи за най-уязвимите сред нас - деца и младежи, настанени в социални институции, лица с увреждания и с потребност от постоянна медицинска грижа. Новите социални услуги ще обхванат 300 деца и младежи и ще помогнат за тяхната реинтеграция в обществото. Освен това, чрез тях се разкриват и нови 50 работни места за специалисти като психолози, логопеди, медицински сестри и социални работници", посочи кметът Димитър Николов.

В началото на тази седмица Николов и вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова подписаха споразумение за изграждане на модерна детска болница в морския град. Документът позволява да започне реалното планиране на дейностите за изграждане на специализираното лечебно заведение.

"Изграждането на детска болница, която ще подобри грижите за децата, е важно не само за Бургас, но и за целия Югоизточен регион. Тя ще позволи на медицинските специалисти да помагат на децата с различни медицински проблеми и ще елиминира риска от транспортирането им до болници в София. Здравното заведение ще бъде в тясна връзка с Медицинския факултет на Университет "Проф. д-р Асен Златаров"", коментира Николов.

Близо до болницата ще бъде осигурен общински терен за построяване на жилища за лекари и медицински специалисти, които работят в бъдещата детска болница. В процеса на строителството ще бъдат въвлечени като възможност за дуално обучение ученици от бургаски училища с различни професионални специалности като геодезисти, електро техници, програмисти и други.

Община Бургас ще осигури и програма за всички, които искат да придобият специализация в сферата на детските заболявания и педиатрията.

Чуйте интервюто на Анелия Торошанова с Димитър Николов в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Деси и Крис с Никола Бобоков( в средата)

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития. Малко история През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал „Лиляна Димитрова“, улица „Димитър Полянов“ 2а, разположена на площ от около 2000 кв.м. Със Заповед..

публикувано на 23.04.24 в 15:23

Специална общинска структура да се грижи за минералните води на София

На заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 25 април ще бъде обсъден и гласувано предложение да се създаде специализирана общинска структура за управление, стопанисване и ползване на находищата на минерални води на територията на Столичната община, в т.ч. проучвателни, експлоатационни, урбанистични, инвестиционни, концесионни, правни и др...

публикувано на 23.04.24 в 15:18