Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН предлага

График за учебната 2020/2021 година, изпити, ваканции и състезания

Снимка: Архив

Държавните зрелостни изпити (ДЗИ) да се проведат на 19 май по български език и литература и 21 май за втория изпит, предлага Министерството на образованието и науката.

За обществено обсъждане са публикувани заповедите, свързани с графика за учебното време през предстоящата учебна година, които бяха обсъдени и в рамките на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество.

ДЗИ по желание да се проведат в периода от 26 май до 31 май, предвижда МОН.

Предлага се Национално външно оценяване (НВО) по български език и литература за VII и за Х клас да бъде на 11 юни, а по математика на 14 юни.
На 15 юни ще са изпитите по чужд език за учениците от VII и Х клас.
Изпитът по информационни технологии за измерване на дигиталните компетентности на десетокласниците ще бъде в периода 16-18 юни.

Планирано е четвъртокласниците да се явят на НВО по български и литература на 27 май, а по математика на 28 май.

Държавните изпити по теория на професията и специалността за придобиване степен на професионална квалификация за ученици завършили преди и през учебната 2020-2021 година са на 4 юни за втора и трета степен на професионална квалификация и 19 юли за първа степен.

Според предложения график ваканцията между двата учебни срока ще бъде от 1 до 3 февруари, като така учениците ще почиват общо 5 дни.

Вторият учебен срок ще започне на 4 февруари.

Предлага се есенната ваканция да е от 30 октомври до 1 ноември, а Коледната от 24 декември до 3 януари.

От 3 до 11 април ще бъде пролетната ваканция за учениците от I до ХI клас, а от 8 до 11 април няма да учат дванадесетокласниците, които ще завършат на 14 май 2021 г.

На 31 май ще приключи учебната година за децата от I до III клас, като се предвижда допълнително една седмица за проектни дейности – до 7 юни.

На 16 юни завършва учебната година за учениците от IV до VI клас.

До 30 юни ще учат петокласниците и шестокласниците от паралелките в спортни училища, както и учениците от VII до ХI клас.

В публикувания за обществено осъждане график на ученическите олимпиади, национални състецания и състезания по професии за предстоящата учебна година е заложено да се проведат четири нови национални състезания: „Компютърно моделиране“, „Лаборатория за изкуство“, „Безопасност за движение по пътищата и „Практични финанси“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Като не вали е по-хубаво

И слънце, и гръмотевици

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността и в следобедните часове на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 20°...

публикувано на 24.04.24 в 07:20

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Никола Бобоков (в средата) с Деси и Крис

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития. Малко история През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал „Лиляна Димитрова“, улица „Димитър Полянов“ 2а, разположена на площ от около 2000 кв.м. Със Заповед..

публикувано на 23.04.24 в 15:23