Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само на 6 август показват

Постерна изложба и „Камъкът от Хирошима” в музея „Земята и хората“

Камъкът от Хирошима
Снимка: earthandman.org

И тази година на 6 август в Националния музей „Земята и хората“ е изложен „Камъкът от Хирошима”. От 1997 г. по този начин се отбелязва Денят на милосърдието, посветен на състраданието към жертвите на атомните бомбардировки, войните и тероризма.

"През 1991 г. по инициатива на международната асоциация „Камък за мир“ 188 каменни късове от уличната настилка в гр. Хирошима са изработени по този начин, а малко над 100 от тях са изпратени до лидерите на различни страни в света, включително и до българския президент Желю Желев. По-късно той го предава на музея", разказа пред Радио София директорът му Чавдар Начев.

Камъкът е напълно безопасен, не е радиоактивен, проверяван е и има сертификат, подчерта директорът.

"Плочата е с тегло от около 60 килограма. По време на бомбардировката камъкът е бил на около 200 метра от атомния взрив. Там където остават само камъните като единствени свидетели."

Успоредно с експонирания камък в музея е подредена тематична постерна изложба и както обикновено се предоставят бланки с изображение на „Камъкът от Хирошима”, в които посетителите могат да вписват своите послания за мир.

Чуйте разговора на Лъчезар Христов с директора на музея Чавдар Начев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Япония и светът почитат паметта на жертвите от Хирошима

Япония почете с минута мълчание паметта на жертвите от американската атомна бомбардировка на град Хирошима, извършена преди 75 години, предаде ТАСС. Тoчнo в 8 чaca и 15 минути мecтнo врeмe нa 6 aвгуcт 1945 г. избухвa бoмбaтa, хвърлeнa oт..

публикувано на 06.08.20 в 08:32
ВИЖТЕ ОЩЕ
Част от творбите на Теодор Лулчев

Дизайнът и естетиката преди AI

Не е далеч епохата преди изкуствения интелект (Before AI), но тя е много обширна, многообразна и трудна за пресъздаване. Затова е особено предизвикателството, с което под това заглавие се е заел да привлече и фокусира вниманието ни дизайнерът Теодор..

публикувано на 19.04.24 в 14:20

Спектакълът "Джобове, пълни с хляб" забавлява и задава въпроси за смисъла

Двама мъже стоят надвесени над изоставен кладенец, от чието дъно вие куче. Разбира се, първо нахлува хаосът от неизбежни въпроси: Защо? Кой? Как е възможно? И най-сетне: „И сега какво да правим?“ . След тази върволица от съмнения, които сякаш..

публикувано на 19.04.24 в 13:50

"Грийнпийс" подкрепя зелено възстановяване на Украйна

"Грийнпийс" увеличава подкрепата си за зелено възстановяване на Украйна. От самото начало на руската инвазия "Грийнпийс" се стреми да подкрепя украинския народ. Само няколко месеца след началото на войната от организацията започнаха работа по..

публикувано на 19.04.24 в 13:31
Крис Илиев с част от екипа на

"Мъртвешки танц" по Стриндберг - сложната връзка любов-омраза в човешките отношения

За постановката "Мъртвешки танц“, с отзвук от неотдавна състоялата се премиера разговаряхме в предаването "Добър вечер, София"с актьорите Християна Стоименова и Михаил Иванов, както и с режисьора Ивелина Колева. Режисьорът Ивелина Колева,..

публикувано на 19.04.24 в 12:59

Або представя втората си книга с разкази "Тука е така"

На книжния пазар излезе втората книга с разкази на Або "Тука е така". Историите са написани с много чувство за хумор и съдържат автобиографичен елемент. Пред Радио София Або сподели, чес интерес се връща в своето детство, именно когато се случва..

публикувано на 19.04.24 в 12:15

Българският проект "Паркът" беше отличен на наградите "Нов европейски Баухаус"

Българският проект „Паркът“ беше отличен на наградите „Нов европейски Баухаус“. Той се осъществява от месец февруари 2023 г. в столичния район „Младост“, където след пандемията екипът на фондация „Колективът“ решават, че искат да върнат гражданите..

публикувано на 19.04.24 в 10:37

Ремонтират 30 000 кв.м тротоари в столичния "Младост"

Вече са възложени дейности те за новия строителен сезон, каза пред Радио София кметът на район „Младост“ Ивайло Кукурин. „Отново сме го разделили на принципа, който е приет още при разпределянето на средствата и усвояването им със Столичната..

публикувано на 19.04.24 в 09:02