Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Венци Мицов

Протестиращите вече не искат да чуват "Тук не ви е мястото"

Венци Мицов
Снимка: БГНЕС

Ако съпоставим сегашните протести с тези през 2013 година, около скандала с назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, забелязваме, че и сега и тогава не се вижда ясен политически субект. И в двата случая няма монолитно, партийно стоене зад протестите, коментира пред Радио София журналистът и общественик Венци Мицов.

При сегашните протести се забелязва обединение на различни субекти - от такива с крайнолеви идеи, до точно противоположните - хора с крайнодесни убеждения. Протестите през 2020 година се характеризират с това, че в тях участват млади хора, необременени от партийни доктрини и скучно говорене по основни обществени теми.

А днешните млади са далеч по-прагматични, те са готови да се хванат заедно и да оправят нещо конкретно. Затова и протестът дава надежда, че те не са наследили тази черта на по-старото поколение да се карат за всяко нещо, дори за поправянето на един уличен тротоар.

Може да се каже, че поантата на нашия живот в нашата родина е “Тук не ви е мястото”. Именно с това внушение бяха изгонени милиони млади хора от България, а сега това младо поколение иска да покаже, че няма да се примири с подобна унизителна ситуация.

По повод очертаващите се промени в политическата картина в страната, Венци Мицов бе категоричен, че не храни големи надежди. Той се опасява, че следващият парламент много трудно ще състави правителство или няма да успее да го направи. Много от политическите сили нямат конкретна програма или тя се променя непрекъснато. 

За протестите, прагматичните млади и примерите на потискане и сплашване у нас - чуйте в интервюто на Лъчезар Христов с Венци Мицов.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Влогърът Слави Панайотов: Хората търсят информация, която да използват

Интернет пространството засега повече дава на човека, отколкото взема. Надявам се това да продължи да бъде така. Надеждата-пожелание сподели пред Радио София Слави Панайотов (The Clashers), който е сред най-влиятелните влогъри. Негови видеа имат по над 1 милион гледания. Той признава, че се интересува от мнението и интересите на своите..

публикувано на 22.09.20 в 16:47

Вече е есен

В 16.00 часа и 31 минути настъпи есенното равноденствие и започна астрономическата есен. Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което е около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март в Южното полукълбо. Според метеорологията есенни са месеците - септември, октомври и ноември в..

публикувано на 22.09.20 в 16:40
Васко Стоилков

Васко Стоилков: Трябва да станем независими в мисленето си

Проблемът на нас, българите, е манталитетът - все ни се иска някой отвън да ни казва какво да правим. Психически трябва да се изчистим от тази зависимост. Винаги чакаме някой отвън да ни реши проблемите - дали ще е Съветският съюз или Европейският съюз. Крайно време е ние самите да решим какво искаме да направим и тогава ще дойдат най-добрите времена..

публикувано на 22.09.20 в 15:38

"Мисия "Будител" предизвиква учениците от Софийска област

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров организира за трети път конкурс за есе и рисунка "Мисия "Будител” между учениците от Софийска област по случай 1 ноември – Деня на народните будители. За участие отново са поканени учениците от българските гимназии в Цариброд. В конкурса с рисунки участват ученици от 1 до 4 клас, а с есета –..

публикувано на 22.09.20 в 15:35
Андрей Даниел и Вихрони Попнеделев

Андрей Даниел и Вихрони Попнеделев с националната награда за живопис "Захари Зограф"

Двама художници ще получат националната награда за живопис "Захари Зограф" през тази година – Андрей Даниел (посмъртно) и Вихрони Попнеделев, съобщи пред Радио София проф. Аксиния Джурова , председател на журито. Призът е сред най-авторитетните отличия в гилдията на художниците. Негови носители от 1972 г. насам са били творци като Светлин..

публикувано на 22.09.20 в 14:15

Сексуализацията на младото поколение е реалният проблем онлайн

95% от българските потребители на интернет използват социални мрежи и по този показател сме на първо място в света. Няма друга държава, в която да има толкова масово участие в социалните мрежи , заяви пред Радио София Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет и обясни: "Техният алгоритъм и тяхната цел е да привлекат и задържат максимален..

публикувано на 22.09.20 в 13:41

Виртуалното ни подлъгва да се чувстваме свободни, активни и адекватни

Зависимостта от технологиите и интернет взема своите жертви, понякога дори животи. Това се дължи на това, че децата са постоянно в интернет, отчуждаваме се от реалността и се насочваме към виртуалното, което създава усещането, че е под наше управление и можем да моделираме. Това е обяснението, което даде клиничният психолог Младен..

публикувано на 22.09.20 в 12:26