Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проект провокира младежи да останат да се развиват по родните си места

“Идеята на проекта е да мотивираме младите хора от област Перник, за това да повярват повече в себе си, да видят своите възможности и да посмеят да рискуват да започнат нещо собствено, тъй като нашият дългогодишен опит с хора от този регион показва, че много често те насочват своите усилия към търсене на реализация и работа в София, и загърбват възможността да направят нещо в собствените си родни места”, казва Диана Георгиева, която е координатор на обученията по проект “Младежта в действие”.

Проектът дава възможност младите хора да бъдат насочени към неща, които имат потенциал да се развият в региона. "Младежта в действие" дава шанс за придобиване на практически умения, както и подкрепа тези умения да бъдат реализирани в нещо собствено или пък да започнат работа за местен бизнес в региона.

По думите на Диана Георгиева е било трудно да се влезе в диалог с тези младежи, защото те са свикнали някой да им дава готови решения, без те да полагат усилия. “Вече обаче обсъждаме с тях кое е това, нещо, което на тях им е интересно и биха искали да направят”, обясни тя.

Предстоят обучения по устойчиво земеделие, но вече са минали и няколко обучения по пчеларство, билкосъбиране, по везба. “Колкото и странно да звучи, се оказва, че младите хора имат интерес към нашите традиции и към стойността на шевиците”.

“Младите имат интерес към различни неща, стига да ги провокираме да видят ползата от това, което правят”, казва Диана Георгиева. Според нея има интерес към това младите хора да се завръщат по родните си места. 

До края на годината трябва да започне да работи и онлайн магазин, в който тези младежи ще могат да предлагат своята продукция за продан.

Курсовете са безплатни като има две условия за кандидатстване - участниците да са младежи от 18 до 29 години. Второто условие е да са от област Перник.

Чуйте повече за проекта в разговора на Лили Големинова и Луиза Лазарова в звуковия файл.       
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Изкуството да не правиш нищо“ или как да се освободим от стреса и да се наслаждаваме на живота

Dolce Far Niente или "Изкуството да не правиш нищо " е новата книга на Софи Минчили , която е посветена на освобождаването от стреса и насладата от живота . Често не позволяваме на мозъка ни да почива от тревогите, не се освобождаваме от стреса на ежедневните задачи. Забравяме да се отпускаме и да се забавляваме истински ...

публикувано на 24.06.21 в 14:08
Единственият действащ скейтборд парк е в Студентски град

Липсват средства за изграждането на скейт парка в кв. "Надежда"

Българската скейтборд федерация е изготвила проект за изграждане на скейт парк в Северния парк в район “Надежда”.“Силно вярвам, че това нещо ще се случи. Това, което успях да разбера от моите колеги, е че проект отдавна е платен от страна на общината, изготвен е, дори има разрешение за строеж, но за момента няма средства”, казва Борис Атанасов от..

публикувано на 24.06.21 в 13:59

Проект за иновации на работното място мотивира служителите

Иновации на работното място - какво представляват те? На финала е проект, който изследва нагласите за иновации и начините за насърчаване на тяхното внедряване при малките и средни компании у нас. Проектът се осъществява от Фондация "Приложни изследвания и комуникации" , която повече от 20 години работи в тази сфера. Най-видимата..

публикувано на 24.06.21 в 12:45

Празникът на черешата в Кюстендил събира производители и занаятчии от цялата страна

От 1896 г. Кюстендил е удостоен със званието “Майка на българското овощарство” . Всяка година градът посвещава няколко дни от месец юни на кюстендилската череша. Празникът на Кюстендилската череша ще се проведе на 25, 26 и 27.06.2021 г. на площад „Велбъжд“ . Акцент на празника е изложбата-базар на череши и черешови произведения.  „Три..

публикувано на 24.06.21 в 12:13

Еньовден - култът към слънцето и силата на лековитите билки

Българската православна църква днес празнува Рождението на Св. Йоан Кръстител . На 24 юни в българския народен календар се отбелязва Еньовден - ден на Слънцето . Старите българи са вярвали, че при изгрев на днешния ден „слънцето трепти“ . Счита се, че набраните по това време билки имат най-лековита сила . „Това е празник на..

публикувано на 24.06.21 в 11:48

Рекордни 41 двойки царски орли в България

През 70-те години на миналия век, гнездата на царския орел в България са били само три. Благодарение на природозащитниците, днес те са рекордните 41 .  От застрашения вид царски орел са открити нови шест двойки. "Само за този сезон имаме рекорден брой от 35 през миналата година - на 41 сега , което е обнадеждаващо за вида в България...

публикувано на 24.06.21 в 11:27
Васил Левски

Увековечават Васил Левски с ръкописен шрифт

Претворявайки част от културно-историческото наследство , завещано от националните ни герои, от Националната картова и платежна схема се опитват да съживяват спомена за техните велики дела, казват участниците в един уникален за България проект. Проектът е посветен на дигитализиране на почерка на Васил Левски , съобщи е ефира на радио София..

публикувано на 24.06.21 в 10:54