Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мика Зайкова:

Неравенствата в доходите от работни заплати в България са много сериозни

Там, където е най-висока безработицата, са най-ниски доходите

Мика Зайкова
Снимка: БГНЕС
Близо 1000 лв. е разликата в средните заплати между София и Благоевград, данните са на Националния статистически институт, от където съобщават, че столичани се разписват средно на месец за 1822 лв., докато в Благоевград едва за 886 лв. “Неравенствата в доходите от работни заплати в България са много сериозни”, казва Мика Зайкова - икономически анализатор и финансов експерт.

Според нея разликата в доходите между столицата и провинцията е сериозна.

“Ако слезем на нивото на градовете, ще видим нещо много специфично - да, наистина северозападният регион е най-бедният, с най-ниските доходи, но аз считам, че за да има работа и добри заплати, до голяма степен зависи от общинската управа и от кмета. Има два града в този най-беден район - Враца и Ловеч, които имат относително високи заплати - с 30-40% по-високи отколкото в останалите градове”, казва икономистът.

Огромна е разликата в заплащането между градовете и селата. Разликата в доходите на хората с начално и основно образование е 6-7 пъти, обяснява Мика Зайкова. Това е, защото градовете “изсмукват” по-голямата част от образованата работна сила, които съответно работят по-висококвалифицирана работа за повече пари. “Ще видите, че в София има най-много висшисти”, коментира тя.

Освен това там, където е най-висока безработицата, са най-ниски доходите.

Финансистът припомни и извънредно положение заради Covid-19, като цитира изследване на Българската стопанска камара, според което с установяване на извънредното положение, 37% от всички фирми спряха временно работа, а 15% са спрели тотално работа поради конюнктурата на пазара - “ние сме страна с отворена икономика и нашите контрагенти в ЕС и извън него спряха също работа, защото изпаднаха в тежка ситуация и след това тяхното възстановяване беше много тежко и мъчително”.

Мика Зайкова е категорична, че ще има втора вълна на безработица, защото правителството е направило жест като въведе мярката 60/40, която след втория опит вече е достъпна за повече хора и макар и закъсняла мярка, все пак помага на бизнеса, но сигурно някои от малките фирми ще си заминат.

Втората мярка за грантове на малки и средни фирми и микропредприятия, също закъсняха. “Нито една фирма още не е получила тези 7 000 лв. и трябва да се побърза, защото това не може да чака”.

Чуйте целия разговор на Данаил Конов в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проектът "Климатични герои" насърчава младите хора да се грижат за опазването на планетата, природата и околната среда

Интересните ни срещи със специални гости продължават. Срещаме ви с Виктория Табакова е координатор „Младежка ангажираност“ към WWF – България, които тръгват по следите на климатичните герои на нашето време, водени от взаимния порив  те да ги открият, но и героите да ги намерят. Накратко, какво и кого  представлява WWF : WWF e..

публикувано на 24.06.21 в 14:43

Откриват лабораторен коплекс за продукти от български растения

Нов лабораторен комплекс се открива към департамент „Биоактивност на продукти“ в Биологическия факултет , съобщиха за Радио София от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Проектът е с европейско финансиране чрез Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” на обща стойност близо 24 млн. лева, от които над 20,2 милиона..

публикувано на 24.06.21 в 14:37

„Изкуството да не правиш нищо“ или как да се освободим от стреса и да се наслаждаваме на живота

Dolce Far Niente или "Изкуството да не правиш нищо " е новата книга на Софи Минчили , която е посветена на освобождаването от стреса и насладата от живота . Често не позволяваме на мозъка ни да почива от тревогите, не се освобождаваме от стреса на ежедневните задачи. Забравяме да се отпускаме и да се забавляваме истински ...

публикувано на 24.06.21 в 14:08
Единственият действащ скейтборд парк е в Студентски град

Липсват средства за изграждането на скейт парка в кв. "Надежда"

Българската скейтборд федерация е изготвила проект за изграждане на скейт парк в Северния парк в район “Надежда”.“Силно вярвам, че това нещо ще се случи. Това, което успях да разбера от моите колеги, е че проект отдавна е платен от страна на общината, изготвен е, дори има разрешение за строеж, но за момента няма средства”, казва Борис Атанасов от..

публикувано на 24.06.21 в 13:59

Проект за иновации на работното място мотивира служителите

Иновации на работното място - какво представляват те? На финала е проект, който изследва нагласите за иновации и начините за насърчаване на тяхното внедряване при малките и средни компании у нас. Проектът се осъществява от Фондация "Приложни изследвания и комуникации" , която повече от 20 години работи в тази сфера. Най-видимата..

публикувано на 24.06.21 в 12:45

Празникът на черешата в Кюстендил събира производители и занаятчии от цялата страна

От 1896 г. Кюстендил е удостоен със званието “Майка на българското овощарство” . Всяка година градът посвещава няколко дни от месец юни на кюстендилската череша. Празникът на Кюстендилската череша ще се проведе на 25, 26 и 27.06.2021 г. на площад „Велбъжд“ . Акцент на празника е изложбата-базар на череши и черешови произведения.  „Три..

публикувано на 24.06.21 в 12:13

Еньовден - култът към слънцето и силата на лековитите билки

Българската православна църква днес празнува Рождението на Св. Йоан Кръстител . На 24 юни в българския народен календар се отбелязва Еньовден - ден на Слънцето . Старите българи са вярвали, че при изгрев на днешния ден „слънцето трепти“ . Счита се, че набраните по това време билки имат най-лековита сила . „Това е празник на..

публикувано на 24.06.21 в 11:48