Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

“Голямото търсене на училищни съкровища” - да припомним с игра правилата за движение

Снимка: facebook.com/safeplayground.sofia
В район “Триадица” децата ще имат възможност чрез игра да придобият нови знания за пътната безопасност. Организатори на събитието са Гражданска инициатива за безопасни детски площадки и SmartyKids Sofia, с подкрепата на Столична община - район "Триадица".

В игра децата ще преминават безопасно през препятствия и загадки в мини пътен полигон, а на края могат да спечелят пособия за училище.

“Започваме учебната година с едно “Голямо търсене на училищни съкровища” - така сме кръстили нашето събитие. Целта е на една детска площадка, с познанията, които имаме за движение по пътищата, да покажем как да се движим безопасно - как да пресичаме улицата, как да решаваме малки задачи, които ни натоварват, и се надяваме да поставим по този начин едно позитивно начало на учебната година, която изглежда ще бъде доста предизвикателна”, казва Мая Цанева - съосновател на Гражданска инициатива за безопасни детски площадки.

Всяка игра от “Голямото търсене на училищни съкровища” включва до 6 деца и продължава 15 минути. Необходимо е предварително записване онлайн, а състезанията ще се проведат при спазване на социална дистанция.

“Ситуацията, в която бяхме затворени няколко месеца вкъщи, ни накара да искаме да бъдем повече навън. Аз лично забелязах повече хора с колелета, тротинетки, с кънки, със скейтбордове, с които се движим доста хаотично, просто защото сме нови в това или защото изведнъж сме се оказали твърде много на пътя, затова според мен е важно, не само децата, но и възрастните, особено в началото на учебната година, когато трафикът се усилва, да си припомним как да се движим, за да бъде тази година по-безопасна”, допълва Мая Ценова.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мерките за безопасност да се спазват и след ваксиниране или преболедуване

Всяко научно дружество за конкретни заболявания (автоимунни, онкологични, алергични) излиза със становище по отношение на ваксинирането срещу Covid-19 . Важно е да се разбере от хората и да се знае, че ваксините, които вече се поставят, са ефективни, с добър профил на безопасност. Това се отнася както за RNK, така и за векторно базираните..

публикувано на 22.01.21 в 15:08

Георги Малчев: Всеки може да подреди за себе си 10-те положителни емоции

Нагласите, с които възприемаме нещата, и действията ни са това, което определя как се чувстваме. Има 10 положителни емоции, които зависят от нас, и независимо какъв е стресът около нас напоследък, ние можем да имаме една много позитивна година, каза пред Радио София Георги Малчев преподавател по маркетинг и реклама в Нов български университет...

публикувано на 22.01.21 в 14:44

Раздялата - необходимата крачка към ново начало

Раздялата се приема от много хора като нещо изключително драматично. Истината обаче е, че тя е нещо съвсем естествено. Раздялата е абсолютно необходима, защото без нея няма как да се осъществи новата среща.  Две дами организират безплатен семинар, който учи хората как да се справят с раздялата. Организатор на семинара е Антоанета Атанасова от..

публикувано на 22.01.21 в 14:06

Всяка година има хиляди изоставени или изгубени котки и кучета

Наскоро излязоха резултати от проучване на Алианса по темата за търговията с породисти животни в ЕС, която бележи ръст след началото на COVID-19. Анализирани са сайтове за обяви от 26 страни в ЕС. Резултатите показват, че всеки ден близо 438,000 кучета и 80,700 котки се предлагат по обяви и реклами в Интернет в страни от ЕС. Голяма част от тях не..

публикувано на 22.01.21 в 13:23

НЗОК вече заплаща всички методи за лечение на епилепсия

Всички методи за лечение на епилепсия вече се реимбурсират от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Досега та покриваше лечението с медикаменти, както и хирургичните интервенции за повлияване на пристъпите. България беше единствената страна от ЕС, в която възрастните пациенти трябваше сами да заплащат устройството за стимулация на вагусовия..

публикувано на 22.01.21 в 13:03
Проф. Георги Каприев

Проф. Георги Каприев: Най-после не говорим за преход, а за смяна на модела

Тезата за политически преход на страната е капан, в който умишлено ни държат съвременните политици. В момента ние сме в модел, който очевидно не ни харесва. Проектът за Национален стратегически документ на България, озаглавен "За отговорно управление с участие на гражданите" , е първият жест и твърдение от високо административно място, с..

публикувано на 22.01.21 в 12:09

Семейно спускане със шейни ще даде началото на "Витоша зимен фест 2021"

Първата на Витоша обособена зона за спускане с шейни ще бъде открита по инициатива на Фондация „София – европейска столица на спорта" тази събота, на 23 януари, в рамките на "Витоша зимен фест 2021". Мястото на „Шейни зона“ е малко над хижа „Алеко“, на 250 м встрани, до стария скивлек „Боби“. “Хората отиват на Витоша с децата и шейните, за да се..

публикувано на 22.01.21 в 11:14