Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

“Голямото търсене на училищни съкровища” - да припомним с игра правилата за движение

Снимка: facebook.com/safeplayground.sofia
В район “Триадица” децата ще имат възможност чрез игра да придобият нови знания за пътната безопасност. Организатори на събитието са Гражданска инициатива за безопасни детски площадки и SmartyKids Sofia, с подкрепата на Столична община - район "Триадица".

В игра децата ще преминават безопасно през препятствия и загадки в мини пътен полигон, а на края могат да спечелят пособия за училище.

“Започваме учебната година с едно “Голямо търсене на училищни съкровища” - така сме кръстили нашето събитие. Целта е на една детска площадка, с познанията, които имаме за движение по пътищата, да покажем как да се движим безопасно - как да пресичаме улицата, как да решаваме малки задачи, които ни натоварват, и се надяваме да поставим по този начин едно позитивно начало на учебната година, която изглежда ще бъде доста предизвикателна”, казва Мая Цанева - съосновател на Гражданска инициатива за безопасни детски площадки.

Всяка игра от “Голямото търсене на училищни съкровища” включва до 6 деца и продължава 15 минути. Необходимо е предварително записване онлайн, а състезанията ще се проведат при спазване на социална дистанция.

“Ситуацията, в която бяхме затворени няколко месеца вкъщи, ни накара да искаме да бъдем повече навън. Аз лично забелязах повече хора с колелета, тротинетки, с кънки, със скейтбордове, с които се движим доста хаотично, просто защото сме нови в това или защото изведнъж сме се оказали твърде много на пътя, затова според мен е важно, не само децата, но и възрастните, особено в началото на учебната година, когато трафикът се усилва, да си припомним как да се движим, за да бъде тази година по-безопасна”, допълва Мая Ценова.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гьоте институт обявява конкурс за плакати

В контекста на динамичната социална и политическа обстановка в България, Гьоте институт обявява конкурс за плакати, които коментират свободата, демокрацията и ролята на изкуството в обществото днес. Пет предложения за плакати ще бъдат разпечатани и разпространени в София. Конкурсът е наречен “Къде е изкуството”. Крайният срок за включване е 27..

публикувано на 18.09.20 в 16:59

Показват над 80 стари радиоапарата на изложба в Полски Тръмбеш

До края на октомври, любителите на ретро емоциите ще могат да се насладят на над 80 стари радиоапарата, експонирани в Историческия музей на гр. Полски Тръмбеш. Битът на хората от миналото е бил изключително свързан с радиото. Приемникът е бил поставян на почетно място в къщата, декориран с ръчно бродирана покривчица и саксия с цвете. За възрастни..

публикувано на 18.09.20 в 16:36

Психолог за маските: Децата са много по-адаптивни към промените

Децата са много по-адаптивни от възрастните и много бързо свикват с промяната. Това казва психологът Марио Васев по повод изискването децата задължително да носят маски в училище.  Според него родителите са тези, които се притесняват от носенето на маски от децата в училище. Има дори родители, които са склонни да спрат децата си от училище, за да..

публикувано на 18.09.20 в 16:25

Изложбата „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“ - съхранените архиви на военния кореспондент

Изложбата „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“ показва автор, оставил значима следа във фотографията от началото на ХХ век. Експозицията включва 60 непоказвани досега, фотографии на казанлъшкия фотограф Петър Арнаудов, заснети в периода 1899 – 1933 г. Петър Арнаудов е един от първите военни кореспонденти на България. По време на Първата световна..

публикувано на 18.09.20 в 15:26

В основата на всеки фестивал е някакъв празник

В разгара сме на поредното издание на най-стария фестивал в столицата - "Софийски музикални седмици" . 51-то издание ще продължи до началото на октомври.  “Отложихме фестивала, но не с една година, както направиха много други български, европейски и световни фестивали. Успяваме да спасим нашата визия и като обем - над 51 прояви, с много премиери на..

публикувано на 18.09.20 в 14:41

Софийските квартали влизат в състезанието „По стъпките на Алеко с приятел“

Софийските квартали влизат в състезанието „По стъпките на Алеко с приятел“. Това е най-голямото отборно планинско състезание със социален характер в България. Състезанието е исторически базирано на първото изкачване на Черни връх, през 1889 г. от Алеко Константинов съвместно с Никола Тантилов. От Сдружение “Заедно за Манастирски ливади-запад”..

публикувано на 18.09.20 в 13:05

Посттравматичният стрес води до деменция

Посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) може да има по-неблагоприятни психични последици, отколкото се смяташе досега. Нови изследвания показват, че хората с посттравматичното стресово разстройство са два пъти по-склонни да страдат от деменция по-късно в живота си. Изследването, публикувано в „British Journal of Psychiatry“ и проведено от..

публикувано на 18.09.20 в 12:07