Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безделието има положителен ефект върху мозъка

Безделието и мързелът са две различни неща
Снимка: Pixabay

Безделието има положителен ефект върху мозъка, твърдят психолози.

Оказва се, че дори, когато си почиваме, занимаваме се с хоби или спорт, можем да бъдем измъчвани от безпокойство. Безделието е полезно за мозъка, само ако го практикуваме правилно, информира БГНЕС.

„Помислете кога сте имали най-ярките си идеи - вероятно не сте били фокусирани върху нищо конкретно“, казва изследователят-психолог Крис Бейли. След като изучава системата за дефолт на мозъка (частите на мозъка, които са активни, когато не правим нищо), той създава термина „разсейване”.

Този термин се използва за описание на състоянието, в което позволяваме на нашето съзнание просто да се лута от една мисъл към друга. Това състояние „ни прави значително по-креативни и много по-продуктивни“, казва Бейли.

Безделието и мързелът са две различни неща. „Помислете за това по този начин: риболовецът често е бездействащ, дори когато е зает“, казва Селест Хедли, автор на бестселъра „Не прави нищо“.

„Безделието означава бездействие, а мързелът означава нежелание за работа. Може ли човек да бездейства, защото е мързелив? Разбира се, но човек може да работи, когато не се труди и може да бъде активен, без да работи", продължава Хедли.

Според нея има два вида мислене. Първият тип, аналитичен, е необходим, когато сме активно ангажирани в решаването на проблем или сме фокусирани върху задача. Вторият тип, по-абстрактен, насърчава появата на внезапни идеи и откровения.

В този режим ние мислим, „витаейки в облаците”. В това състояние мозъкът ни сортира информацията, която наскоро сме научили и я смесва със спомени, впечатления и емоции. В резултат на това в мозъка ни се създават нови и необичайни връзки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

"Форум", 15.04.24: Младите - от ползотворното шляене до умението да оспорват

Новата седмица започваме с нови коментатори във "Форум". А темите, както винаги са актуални, продиктувани от самия живот: Шофирането по българските пътища – водачи на МПС, контрол, безопасност. Законодателни промени, мерки, стратегии. Акции, общество, доверие в институции.  Алкохол и фукане в социалните мрежи. Неизбежност на санкциите...

публикувано на 15.04.24 в 18:10

Инициативата "Дай 5!" насърчава доброволчеството сред младежите

"Дай 5!" казваме, когато отбелязваме онзи момент, в който се справяме добре заедно. "Дай 5!“ се нарича и новата инициатива, на  която ще включи младежи от десет училищни паралелки (от 8. до 11. клас ) и ще им помогне да създадат свои доброволчески проекти, но и да научат много повече за доброволчеството и работата на организации в различни..

публикувано на 15.04.24 в 17:29

Форум събира предприемачи и млади таланти от възобновяемата енергийна индустрия на 18 април

Второто издание на "Презареди кариерата си" ще събере водещи експерти, успешни бизнеси и млади таланти от възобновяемата енергийна индустрия у нас на 18 април. Те ще споделят своите истории на успех и дискутират актуалните тенденции и възможности в сектора у нас. Сред специалните гости на събитието ще бъдат ректорът на УНСС проф...

публикувано на 15.04.24 в 16:54

ММА боецът Вайс Сайфи: Спортът дава на всеки това, което му липсва

В "Добър вечер, София" гостува ММА боецът и треньор Вайс Сайфи, за да поговорим каква е мотивацията при младите хора, за силата на духа и защо спортът е полезен не само за физическото здраве, както и за каузата да преподаваш бойни спортове и тънкостите в тях. Началото Преди да стигне до бойните спортове той тренира лека атлетика..

публикувано на 15.04.24 в 16:16
 Антоанета Тончева

След законовите промени още има дискриминация за пациенти с редки заболявания

След гласуване на последните текстове в Закона за здравето държавата ще осигурява лекарства и медицински храни на хора с рядка болест и след навършване на пълнолетие, ако лечението е започнало преди 18-годишна възраст. Одобрените от парламента промени, обаче, дискриминират пациентите по възраст и по вид заболяване , твърдят..

публикувано на 15.04.24 в 16:03
Проф. Красимир Минкин

Доплащането за дълбоката мозъчна стимулация е законно, но неморално

Пациенти с напреднал Паркинсон вече трябва да доплащат за дълбоката мозъчна стимулация , съобщиха специалисти пред БНР-Радио София. Методът, който е напълно безплатен за пациентите от 2019 година, сега ще им струва 6000 лв . Хората с вече имплантирани устройства ще заплащат над 4000 лв. при подмяна на батерията , а това се налага на..

публикувано на 15.04.24 в 15:09

Изложба в памет на Ани и Явор с важни послания към обществото

"Ключът е Любовта: Светът през очите на Ани и Явор" е изложба в памет на Ани и Явор. Това специално събитие е посветено на паметта на двамата невероятни творци, които напуснаха този свят твърде рано. Техните таланти и вдъхновяващи творби ще бъдат отбелязани и почетени на открито в градинката пред Народния театър в София. Два млади живота..

публикувано на 15.04.24 в 14:28