Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Аксиния Джурова:

Мирното съвместно съществуване минава през нравствена революция

проф. Аксиния Джурова
Снимка: БГНЕС

Професорът по история на изкуството Аксиния Джурова води вече 38 години своите диалози с големия японски философ, поет и фотограф Дайсаку Икеда. Книгата с първия диалог между двамата под заглавие "Духът на лъва" излиза пред 1998 година на английски и японски език, а през 2000 година и на български език. В него се засяга темата "Как малките народи като българския и японския оцеляват до велики империи". А днес в Самоков е откриването на Втория диалог между двамата.

Една от основните теми във Втория диалог е идеята за Обединена Европа - как възниква, как се развива и как повяхва в наши дни. Още в първия диалог авторите обръщат внимание на прекаленото преекспониране на глобализма, който ражда национализма, и прекаленото експониране на либерализма, което роди консумизма.

Проф. Аксиния Джурова цитира част от призив на носителя на Нобелова награда Адолфо Перес Ескивел към младежта на света - "да насърчават общото съзнаване на универсалния усет към историята, за да се предотврати повторението на трагедии; да насърчават разбирането, че Земята е нашият общ дом, където никой не бива да бъде изключен въз основа на различията; да насърчават хуманитарната ориентация на политиката и икономиката, да култивират мъдростта, необходима за постигане на устойчиво бъдеще."

И в първия, и във втория диалог авторите говорят за необходимост от корекции на пътя, по който върви идеята за Европейския съюз и идеята за едно мирно съвместно съществуване, което трябва да започне, преди всичко с нравствена революция.

"Връзката ми с проф. Икеда ме накара да бъде по-толерантна, да се вглеждам в себе си и да проявявам повече критичност и най-важното да разберем тази източна поговорка: "Спри се да те настигне душата". В бавното време има също толкова красота, колкото в нашия бяг," добави проф. Джурова.

Още преди време Дайсаку Икеда прогнозира, че 21-и век ще бъде век на мира и на жените. Той възприема формата на разговори с известни личности от нашето съвремие - Кисинджър, Горбачов, Шолохов, Айтматов, като поддържа теорията, че чрез диалог и толерантност и най-вече чрез вътрешно усъвършенстване можем да постигнем разбирателство.

Дайсаку Икеда е председател на пацифистичната организация "Сока Гакай", което означава общество за създаване на духовни и образователни ценности. Организацията се бори за мир и срещу ядрените въоръжения.  
     

Как се стига до втория диалог с Дайсаку Икеда - чуйте в интервюто на Божидар Янев с проф. Аксиния Джурова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Марсоходът "Кюриосити" откри следи от древно "меганаводнение" на Марс

Днес Червената планета е невероятно суха и прашна. Учените обаче продължават да трупат доказателства, че някога е била воден свят. Марсоходът "Кюриосити" е открил следи от древен потоп с библейски размери, най-вероятно настъпил в резултат на сблъсък с астероид, който е променил климата, пише сп. "Сайънтифик рипортс". Освен няколко свръхсолени езера..

публикувано на 24.11.20 в 18:44

Танцът като терапия

Танцът може да се използва като терапия. В днешно време съществува музикална терапия, която се практикува от хиляди хора. Нашите предци са се лекували чрез фолклорните танци с ритъм и движение. “Танцът е част от процеса на лечение. Разбира се, една много важна и красива част. В психотерапията танцът се използва като част от самата сесия, като подпомага..

публикувано на 24.11.20 в 17:13

Д-р Маша Гавраилова: Липсват мерки от страна на държавата за ограничаване на тютюнопушенето

На 19 ноември отбелязахме Международния ден без тютюнев дим. Цялостното отбелязване на деня премина онлайн. Такава беше и инициативата “Да спечелим заедно един ден без цигари”. Този ден отмина и както често се случва, хората продължават да правят това, което знаят. Проучване на Националната пациентска организация показва, че 46% от българите са..

публикувано на 24.11.20 в 16:37

Инж. Кирил Ризов: Затвор и конфискация срещу нерегламентираните превози

Автобусните и таксиметровите превозвачи обявиха ефективен протест на 25 ноември. Фирмите от бранша са недоволни от ветото на президента Румен Радев, което стопира промените в Наказателния кодекс, инкриминиращи нерегламентирания превоз на пътници. Инж. Кирил Ризов , председател на Съюз “Такси”, заяви пред Радио София, че бивши и настоящи народни..

публикувано на 24.11.20 в 15:19

Човек загина, а други са пострадали при инцидент на строеж в София

Човек загина, а други четирима са пострадали на строеж в София. Паднало е арматурно желязо върху работниците на строеж в района на столичния пазар „Димитър Петков”. Сигналът за инцидента е получен към 13.15 часа.  Работниците са били на строежа, когато скелето се е срутило.  Пострадалите работници са откарани в няколко лечебни заведения в столицата -..

публикувано на 24.11.20 в 14:52
Алберт Попов

Уважението и коректното съперничество съхраняват смисъла на спорта

Теми и гости в предаването: За „цирковете“ в българския футбол и тлеещите междуличностни конфликти – разговор в студиото с водещия Константин Лавсов. Поставихме акцент върху едно от малкото международни, важни постижения на българския спорт, през отиващата си карантинна година – сребърния медал на Ивайло Иванов от Европейското първенство..

публикувано на 24.11.20 в 14:47

Нов симфоничен оркестър влиза в УМБАЛ "Александровска"

От днес започва поредица от концерти под надслов “Музиката лекува”. Инициативата се осъществява от Нов симфоничен оркестър и е предназначена за пациентите от “Александровска болница”. “Ние имаме партньорство с психиатричната клиника на УМБАЛ “Александровска” от 2016 г. един наш цигулар Златина Панайотова работи там като музикотерапевт. Впоследствие..

публикувано на 24.11.20 в 13:37