Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Доц. д-р Кирил Карамфилов:

Намалява смъртността от инфаркт на миокарда

Снимка: Александровска болница

На днешния 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето. Целта на този ден е да се повиши информираността на обществото за причините и рисковете от сърдечните заболявания, да се насърчат хората сами да контролират заболяванията, да ги профилактират, да се хранят и живеят здравословно. 

Пандемията от Covid-19 тази пролет промени много сфери на живота, включително и отношението на хората към здравето им и очевидно всички трябва да приемат нов стил на живеене - това важи най-вече за хората с хронични здравословни проблеми.

“Пациентите със сърдечно-съдови заболявания изчезнаха. Те намаляха, но не защото сърдечно-съдовите заболявания по някакъв начин са намалели, или защото пациентите са намалели, те просто имат страх от това, че непрекъснато се тиражираше, че пациентите със сърдечно-съдови заболявания са най-застрашени и имаха големи бариери да идват при нас да ги преглеждаме и лекуваме”, казва доц. д-р Кирил Карамфилов - завеждащ Отделението по инвазивна кардиология в Александровска болница.

По думите му, след преминаването на т.нар. първи пик, пациентите са започнали да идват на контролни прегледи и в крайна сметка се оказва, че е много важно те да бъдат добре образовани за допустимите рискове, които могат да предприемат, търсейки помощ, и опасностите от това да се заразят или да не потърсят помощ.

Според доц. Карамфилов хронично болните пациенти много добре познават състоянието си и могат да определят дали то изисква консултация по телефона или посещение при лекаря, друг е проблемът с хората, които за първи път имат сърдечен проблем - често пъти тези хора се притесняват да търсят помощ. Тези пациенти обаче могат да разчитат на вече добре създадена организация (заради Covid-19) в Спешната помощ.

По думите на доц. Карамфилов хората в момента са здравословно по-грамотни и това е резултат от работата на гилдията и пациентските организации. Хората вече знаят не само кои симптоми са опасни и кои не, но и знаят какво да правят след това.

“Ние отчитаме всяка година намаляване на смъртността, най-вече от най-смъртоносната форма на исхемична болест на сърцето - миокардният инфаркт. Това е добър пример за колаборацията между различни лекари, пациентски организации и фармацевтични компании, за да видим този резултат”, допълва той.

Най-важна обаче е личната отговорност за здравето - здравословната храна, достатъчно сън, много движение и ограничаване на стреса.

Чуйте повече в разговора на Катя Василева в звуковия файл.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стартира 12-ото издание на “Наградите на БАИТ”

Стартира 12-ото издание на „Наградите на БАИТ“ . За пореден път ще бъдат връчени 8 награди в различни категории за принос в развитието на информационните и комуникационните технологии. Вече са подадени кандидатури в четири от категориите, каза в предаването „Ритъмът на столицата“ Весела Калъчева - изпълнителен директор на БАИТ. Това..

публикувано на 02.12.22 в 19:23

Как се промени цената на хляба след приетата през юни нулева ставка на ДДС?

Цената на хляба е различна за различните видове и различните производители. В търговската мрежа и пекарните в столицата може да откриете хляб на цени от 1,80 лв. до 10 лв. Оказа ли обаче очаквания ефект върху цените, приетата през юни тази година нулева ставка на данък добавена стойност за доставката на хляб и брашно? Чуйте от репортажа на..

публикувано на 02.12.22 в 18:00

С най-новия си сингъл "Знак" групата "Innerglow" поема в изненадваща посока

Групата  "Innerglow" представи предпремиерно в предаването „Добър вечер, София“ новата си песен „Знак“. Музикантите разказаха, че тя е нещо много различно от всичко, което групата е създавала в музикален план досега. „След излизането на дебютния ни албум "Satellites" , който беше с песни изцяло на английски и представляваше обобщение на..

публикувано на 02.12.22 в 16:52

Младите български емигранти - без собствен доход и без висше образование

Младите български емигранти са без собствен доход или с нисък такъв до 1000 лева, с предишен емиграционен опит и без висше образование. Това сочат резултатите от изследване на Департамент „Психология“, Институт за изследване на населението и човека – БАН за Емиграционните нагласи и жизненото планиране при младите хора в България ...

публикувано на 02.12.22 в 16:39

Еverybody need litlle more Jazz - симфоничен джаз концерт за всички сетива

Артистичното семейство - диригентът Минко Ламбов и Ана Бела (артистичен псевдоним на актрисата Ана Топалова) гостуваха в предаването "Радиокафе". Т е ни канят на пиршество на духа и сетивата на концерта си Еverybody need litlle more Jazz - класически джаз, с много сериозен, богат аранжимент. "Аранжиментите са страхотни, много пълнокръвни,..

публикувано на 02.12.22 в 15:50
д-р Георги Проданов

Политологът Георги Проданов: Причината за връщането на хартиената бюлетина е манипулиране на предстоящите избори

Връщането на хартиената бюлетина в секциите с над 300 избиратели е крачка назад, каза в предаването „Ритъмът на столицата“ политологът д-р Георги Проданов . „Основната причина е една единствена – манипулиране на предстоящите местни избори , евентуално, ако преди тях има извънредни парламентарни, същото вероятно ще е и целта да се случи на..

публикувано на 02.12.22 в 14:53

Юрген Чернохорски: Виена и София имат много общи неща

Според класациите един от градовете, които са най-добри за живеене е Виена, а една от водещите туристически медии в САЩ класира австрийската столица сред най-добрите дестинации за пътуване през 2023 г. Подробности по темата пред Радио София разказа виенският градски съветник Юрген Чернохорски, който посещава нашата страна за втори път. Нещата за..

публикувано на 02.12.22 в 13:41