Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Разделното изхвърляне на отпадъците е все още табу за българите

Снимка: Георги Корнейков, БНР
Разделното изхвърляне на отпадъците продължава да е проблемно за страната ни и все още няма развита култура за това.

“На територията на Столичната община има изградени системи за разделно събиране на масово разпространени отпадъци, като отпадъци от опаковки, метал, хартия, стъкло, пластмаса, също така и за текстилните отпадъци от бита, за опасните отпадъци на домакинствата, като излезли от употреба гуми, електронно или електрическо оборудване, излезли от употреба превозни средства и др.”, казва Татяна Асенова от Столичния инспекторат.

Тези отпадъци се събират от различни фирми и се транспортират на различни места, за да се рециклират и да се оползотворят някои от тях.

Най-честите проблеми, свързани с разделното събиране на отпадъците, е неспазването на графиците за изхвърляне на едрогабаритните отпадъци, подчертава Татяна Асенова.

“Всяко домакинство притежава стари мебели, дограми, след ремонт, от които иска да се отърве. Системата е такава, че те се оставят до контейнерите за битови отпадъци, но е важно да се съобразим с графика, който е за нашия квартал или улица. Тези графици са факт от няколко години и са достъпни на страницата на Столичния инспекторат", обяснява тя. Въпреки това, в повечето случаи хората не се съобразяват с изготвените графици. 

Друг голям проблем е смесването на отпадъците - строителни, зелени и едрогабаритни отпадъци се смесват на едно място. Всеки тип отпадък се събира от различна фирма и когато са смесени, това не може да стане, обяснява Татяна Асенова.

Чуйте повече в разговора на Елена Пъневска в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Веселин Веселинов-Еко

На 13-ти май започва 8-то издание на Music Elevator

На 13-ти май започва 8-мото издание на Music Elevator, когато емблематичните ZONE - C и LA MIGRA се качват в една вечер на сцената на Sofia Live Club с музика на световно ниво. Започват точно в 19.30 ч. и гарантират, че всяка минута от програмата ще си заслужава. ZONE-C - групата, създадена в сърцето на София и събрала на едно място култови джазмени, е..

публикувано на 07.05.21 в 18:12

Може да има размествания, но не и в предпочитанията за определена партия

След станалите резултати от парламентарните избори за много хора бяха очаквани предсрочните избори, които са обявени за 11 юли 2021 г.. “След изборите всички очи бяха насочени към “Има такъв народ” и действията на лидера ѝ Слави Трифонов. В момента, в който се разбра, че тази партия ще реши да върне мандата, още тогава стана ясно, че се върви към..

публикувано на 07.05.21 в 17:14

Емилия Генова: Всеки цвят, всеки спомен трябва да бъде изразен

В своята вдъхновяваща рубрика “Хубава работа” Олга Василевска ни среща с Емилия Генова, млад и креативен дизайнер, който е в началото на своята кариера.  Тя мечтае да прави дрехи още от четиригодишна. Завършва университет по изкуство в Италия. Обучението там не дава достатъчно простор и свобода на мечтите й, поради което Емилия се чувства..

публикувано на 07.05.21 в 15:27

Заради Covid-19 има отлив на хората от София към селата

В резултат на разпространението на Covid-пандемията през 2020-та година е отчетен отлив на населението от София към селата в близост до столицата, посочва в интервю пред БГНЕС Магдалена Костова от Националния статистически институт (НСИ). “Предвид ограниченията, които бяха наложени за пътуване, имаме ниска емиграция, т.е. малък брой хора са..

обновено на 07.05.21 в 15:07

„Новата прическа на Вики“ - за домашното насилие като болест на обществото

Съществува една рядка категория книги, които стискат за гърлото от първата до последната страница. „Новата прическа на Вики“ е като ритник в слънчевия сплит. Цветелина Цекова отваря кутията на Пандора и разкрива неудобната истина за домашното насилие. Историята на главната героиня пресъздава действителни събития и съвсем не е единствена по рода..

публикувано на 07.05.21 в 14:07
Журналистът Георги Любенов

Георги Любенов: Радиото е отдаденост

“Отдаденост - това е начинът, по който се настройва човек да работи в радиото. Човек си дава сметка, че по различен начин конструира своята работа в радиото. Специално при мен, радиото ме научи на съвсем други неща - на динамика в поведението, на динамика в разговора, на бързина в мисълта, да намериш точната дума за секунди, т.е. феноменът на..

публикувано на 07.05.21 в 13:57

Платформата Career Hub - в помощ на откриването на първа работа

На 17 май ще бъде открита платформата Career Hub . Това е платформа за търсене на работа, която показва на младите хора, че независимо, че нямат опит, имат някакви умения, които могат да представят пред бъдещите си работодатели и да ги впечатлят.   “Когато открихме Study Hub решихме един от проблемите на студентите - мястото за учене. В процеса на..

публикувано на 07.05.21 в 11:35