Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изкуството - противоотрова срещу "тихия убиец" в наши дни

Снимка: https://pixabay.com/

Достатъчно е да превърнете в хоби любовта към изкуството и да отделяте на това хоби поне два часа седмично, за да бъдете щастливи. Това е заключението на специалистите, които се борят с високите нива на стреса при работещия човек. 

Ненапразно се смята, че стресът е съвременният тих убиец. Постоянното повишаване на стресовите хормони изпраща сигнали до мозъка, в резултат на което се променят хранителните навици, а това на свой ред води до промяна на нашата физиология. В състояние на стрес не можем ефективно да храносмиламе и усвояваме хранителните вещества. Може да се стигне до нарушена перисталтика или синдром на раздразненото черво.

Именно затова душата ни се нуждае от практики, от занимания, които да противодействат на всекидневния стрес. Ето защо изкуството се явява като една друга реалност и докосвайки се до него ние получаваме емоционална наслада и ни разтоварва. То повишава нивото на щастие, удовлетворение и самочувствие и намалява нивото на стреса и усещането за социална изолация.

Още за това как изкуството влияе на нашето ежедневие и как се отразява на психическото ни здраве - чуйте от в интервюто на Петя Зунгорлиева с експерта по здравословен живот Яна Данаилова. 


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Само пред Румъния сме в класацията за иновации

За проблема в условията за иновации, и използва ли България напълно иновационния си потенциал, пред Радио София говори проф. Теодора Георгиева – експерт към приложни изследвания и комуникации. Хроничното недофинансиране на научния сектор, както и недобрата координация на дейността на отделните министерства и агенции са едни от причините..

публикувано на 06.12.21 в 19:15

Удари ли пандемията банковия сектор?

Георги Заманов , главен изпълнителен директор на една от големите банки у нас, направи обзор на годината за банковия сектор. Пандемията и енергийната криза поставиха предизвикателства към банките, но именно те стават двигател за нововъведения. Криптовалутите, дигиталните иновации и небанковите институции са най-бързият катализатор банките..

публикувано на 06.12.21 в 17:11

Коледната кампания "Едно дете чака магия. Стани магьосник!“ стартира на 25 декември

Национална мрежа за децата стартира Коледната кампания "Едно дете чака магия. Стани магьосник!“ стартира на 25 декември, като всеки може да се включи в нея. Всяко пето дете в България няма достъп до книжки, подходящи за неговата възраст, като „Голямата ни цел трябва да бъде да нямаме нужда от подобни кампании“, коментира Мария..

публикувано на 06.12.21 в 15:23

„Нощ на европейското кино“ в 27 държави, сред които и България

В дните между 6 и 10 декември, 80 града в 27 държави от Европейския съюз ще бъдат домакини на специални събития, акцентиращи върху богатството на филмовата култура на Европа. Инициативата „Нощ на европейското кино“ се провежда за четвърти път с вход свободен. На всяко от събитията домакини са киносалони, принадлежащи към паневропейската..

публикувано на 06.12.21 в 15:22

Фондация „Благотворител“ излъчи 12 стипендианти

В навечерието на конкурса "Млад благотворител 2022" , деца от Шри Ланка даряват за български деца на благотворителна изложба в София. Темата е „България през погледа на децата от Шри Ланка“ . Събрани са над 500 рисунки, като част от средствата са дарени на програма „Постигам по-висок успех“ за деца, лишени от родителски грижи. По..

публикувано на 06.12.21 в 13:51

"Музикален Акселератор" подпомага млади изпълнители и групи

Първият български "Музикален Акселератор" е програма за развитие на млади артисти, организирана от RockSchool и подкрепена от Столичната община по Програма „Култура“.  Програмата има за цел да подпомага млади изпълнители и групи да стартират и развият своята музикална кариера. А вече са избрани и първите 10 музиканти. „Нашият профил беше..

публикувано на 06.12.21 в 12:42

Избраха най-добрите детски книги в националния конкурс „Бисерче вълшебно“

Националната награда „Бисерче вълшебно“ е първата в България, посветена на съвременните детски книги, отличени чрез гласуване на децата. Тя се организирана от фондация „Детски книги“. Вече са ясни победителите в деветото издание на кампанията. Тази година участваха 144 книги , а гласуването продължи от 11 май до 22 октомври. Гласували са 4223..

публикувано на 06.12.21 в 11:29
Подкасти от БНР