Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Иван Ничев и неговият режисьорски поглед над съвременна България

Филмът "Можеш ли да убиваш" спечели най-високата награда за режисура от 29-я фестивал “Златен витяз”

Игралният филм на режисьора проф. Иван Ничев “Можеш ли да убиваш” е отличен с най-високата награда за режисура от 29-я фестивал “Златен витяз” в Русия.

Лентата запечатва моментна снимка на живота ни. Филмът беше премиерно представен в България в началото на 2019 г. Месец по-късно пожъна изключителен успех и на премиерата във Варшавския кинотеатър “Култура” в Полша.

“Най-много ме впечатли, че все пак след толкова много филми, един мой филм получава награда на един от новаторите в световното кино, какъвто е и остава Андрей Тарковски в историята на киното. Това ласкаене за творците е стимул”, казва проф. Иван Ничев.  

“Радвам се, че е един съвременен филм, защото дълго време не бях правил такъв. Връщах се назад в миналото и чувствах нужда да разкажа нещо и за съвременна България”, казва режисьорът.

Идеята за филма се ражда от вестникарска публикация, вдъхновена от прехода.

“Почти 70% от българските младежи все още живеят с родителите си. В препитанието си включват и пенсията на баба, дядо. Трудно започват свой самостоятелен живот. На 30-годишна възраст хората в цивилизования свят са на позиции, в които съвсем самостоятелно водят живота си. Това ми се видя страшно за българската младеж.
Навлизайки в темата, режисьорът пътува много и разказва, че е видял картини, които действително са много мрачни.           

“Това ме навява на мисълта, че нещо трябва да извикаме, да направим, да обърнем внимание на това, да помислим, защото ако ние не помислим като народ за себе си… и тези тенденции, да чакаме непрекъснато някой отвън да дойде да ни помогне и спаси, смятам вече за много вредни”, обяснява проф. Ничев.

Според него имаме база, но трябва да се вдигне стандартът на живот и да се борим срещу корупцията и сивата икономика, както и да се помъчим да се превърнем в европейска цивилизована нация, с нормално правосъдие и да направим мостове между нас.

“Винаги ми се е искало драматичното да го редувам с усмивка. По някакъв начин ми се струва, че това е моят почерк. Двете маски още от “Звезди в косите” съществуват в моето творчество”.
Чуйте цялото интервю на Ангелина Грозева в звуковия файл.     
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стоичков сред 10-те най-добри на поста ляво крило в световния футбол

Легендата на българския футбол Христо Стоичков получи огромно признание, след като бе избран сред десетимата най-добри футболисти в историята, играли на позицията ляво крило. Класацията е на авторитетното френско издание "Франс Футбол". Списанието обяви по 10 играчи на всеки пост, а с това бе дадено и началото на търсенето на 11-те най-велики..

публикувано на 19.10.20 в 18:56

Млади семейства намират по-добър живот в кюстендилско село

През последните години кюстендилското село Буново се превръща в притегателен център за група млади хора, обединени от идеите за природосъобразния начин на живот, строителството с естествени материали и възраждане на селския бит. Вероятно всеки, който е пътувал до Кюстендил през Конявската планина, познава добре указателната табела на разклона към..

публикувано на 19.10.20 в 17:33

Промените в Закона за лова са, за да се угоди на лобито на ловджиите

Срещу промените в Закона за лова се обединиха много природолюбители, еколози, както и цялото общество. “Няколко са основните проблеми. На първо място се предлага със заповед на министъра на земеделието и храните да се прави масов отстрел на животни при евентуални съмнения за заболяване, но то не е необходимо да бъде доказано, т.е. може и без..

публикувано на 19.10.20 в 16:56

Кулинарията помага на дивите животни и доброволците, които ги спасяват

Поредица от готварски курсове Иван Жеков помагат на благородната цел на фондация „Дивите животни“ за създаването на спасителен център . Никой не си представя колко много пострадали диви животни има ежедневно, докато не навлезе в тези води, не го види с очите си, не го съпреживее. Огромен процент от животните, които попадат в..

публикувано на 19.10.20 в 16:49

Ученици предложиха 54 благотворителни инициативи

Българинът вече има изградена дарителска култура. Никой на бърка милостинята с дарение за помощ. Хората се учат, корпоративният сектор също не остава равнодушен. В Националния ден на благотворителността (19 октомври) това отбеляза пред Радио София Станислава Рашева , председател на фондация "Благотворител". Организацията съществува от..

публикувано на 19.10.20 в 15:13
Архитект Петкана Бакалова

Арх. Петкана Бакалова: Нови стандарти, сериозно променят регулацията в строителния сектор

В средата на октомври се проведе работна среща на представители на ръководствата на браншовите организации в сектор “Строителство”, Камара на архитектите в България, Съюзът на архитектите, Камарата на строителите в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и на Българската асоциация на архитектите и инженерите, консултанти и др...

публикувано на 19.10.20 в 15:03
доц. Тодор Ялъмов

Доц. Тодор Ялъмов: Правим много за добрата връзка с бизнеса

Стопанският факултет на Софийския университет е един от най-иновативните факултети, защото е обърнат към бизнеса, към работодателите и потребностите на студентите. Връзката между науката и бизнеса и тази с различните световни университети е в основата на неговата дейност, като се привличат преподаватели от Германия, Франция и САЩ, както и..

публикувано на 19.10.20 в 14:23