Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вержиния Димова:

Бъдете лидери в живота си във всички посоки

16 октомври е обявен за Международен ден на шефа. Началото на този празник е от преди 50 години, иницииран от секретарката в застрахователна компания Патриция Хароски. През 1962 става официален празник, утвърден от губернатора на Илинойс.

Добър шеф, но добър за кого? Това е въпросът, на който всеки лидер трябва да си отговори. Добрият шеф е този, който се грижи за фирмата, бранда, задачата, която трябва да бъде изпълнена. Добрият шеф е и ментор.

“Важно е да се очертае посоката, в която шефът трябва да е добър - той трябва да е добър за компанията, защото в противен случай няма да е на мястото си. Той трябва да е добър за хората, с които работи. Трябва да ги води, подкрепя, научи.

Шефът трябва да е добър и сам за себе си, т.е. като човек да има качествата да развива себе си и чисто човешките си качества, но и професионализма си, защото рано или късно, хората ще го очакват от него”, казва Вержиния Димова - коуч, консултант и водещ обучения в Ликора.Вержиния Димова
Много често шефовете слагат “стъклен таван” над хората си, т.е. не им позволяват да се развиват, а хората не винаги са достатъчно честни, а и смели, за да му го кажат.

“Когато това е несъзнателно, това е преодолимо, защото може да се обърне внимание. Когато обаче е съзнателно, тогава говорим за онази форма на шеф, която е уродлива, т.е. когато хората не могат да се развиват, тогава компанията не печели, тогава и екипа не печели, а всички губят", обяснява Вержиния Димова.

Според нея е трудно добър шеф да функционира в лоша организационна култура, т.е средата е важна, защото тя може да повлияе върху комуникирането на целите  към хората, но по различен начин.

“Когато един лидер намира общ език с хора от различни нива, той може да комуникира целите с всички тях”. 

Признание, оценка и уважение - това са качествата на шефът, който е проактивен и който успешно комуникира с всички свои служители.  “За един лидер, човекът, който идва да търси яснота и пита за посоката, е човекът, на който той може да се “облегне” спокойно”, казва Вержиния Димова.   

"Бъдете лидери в живота си във всички посоки", допълни Вержиния Димова.    
 
Чуйте целия разговор на Ива Дойчинова в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Тренд": Отчита се повишена тревожност по темата Covid-19

Наблюдава се задържане на тенденцията за ерозия в доверието към основната управляваща политическа сила, вследствие на привидното успокоение на политическата ситуация, от гледна точка на нейния кризисен момент. Това довежда до своеобразен паритет между ГЕРБ и основната опозиция - БСП. Това сочи социологическо проучване на изследователския център..

публикувано на 23.10.20 в 18:32

Защо малко български студенти се възползват от европейските програми

По европейските програми за обмен на практики или участие в международни младежки програми българските студенти не са сред най-активните. Причина затова не е само тяхната заетост, но и липсата на достатъчно информация, както и тромавата и невинаги ясна процедура, установи проверка на Радио София. „Два пъти годишно провеждаме срещи в университетите,..

публикувано на 23.10.20 в 17:12

Съвременната интерпретация е за по-женствена Турандот

Оперната прима  Цветелина Василева влиза в ролята на принцеса Турандот в мащабната продукция на Държавната опера - Варна и "Парма ОперАрт" на 25 октомври в зала 1 на НДК. "Аз съм много свързана с Турандот, тъй като в дългата ми кариера - вече почти 30 години, съм изпълнявала и другата сопранова роля - на Лиу. Така че винаги пред погледа ми е била..

публикувано на 23.10.20 в 17:05

Спазването на предписанията срещу Covid-19 е твърде пожелателно

Мрачните прогнози за развитието на Covid-19 и това, което в действителност се случва, като предпазни мерки в страната ни, буди недоумение, защото хората сякаш отказват да пазят себе си и близките си от заразата. За разликата в начина, по който се подхожда към ситуацията в България и Турция разказва юристът Севдалин Божиков . “Още от самата граница ни..

публикувано на 23.10.20 в 16:39

Мъжете на здравословно хранене с по-добра ерекция

Мъжете, които предпочитат органични храни, страдат по-малко от нарушена ерекция, твърдят американски учени. Положително влияние върху женската сексуалност има средиземноморската диета= От 30 до 52 % от мъжете над 40-годишна възраст страдат от различни проблеми, които пречат на осъществяването на пълноценен полов акт. Най-често става въпрос за..

публикувано на 23.10.20 в 16:35

"Нарисувай ми Вселена" в Кюстендил

С Евгени Серафимов  говорим в пътуващото ни студио на площад "Велбъжд" в Кюстендил. На две крачки от черешите, изрисувани по площада от неговите Нови майстори още в началото на времената на  пазене на дистанция, за да могат хората да са на „една череша разстояние“. Под тези череши площадът „пази“ и спомена за автопортрета на Майстора на декар и..

публикувано на 23.10.20 в 16:10
Антония Енева

Понеже си нямаме крава…

     Ако ви е замирисало на окосено сено или обикновена плява - има защо. Това е За цвят и мерудия и днес ще бъда вашият пастир на нивата от събития. Нивата е пловдивска, кравефермата също, главният герой - не. Той е от Банкя, но беше там за снимките на новия епизод на „Близо до народа“. Още в самото начало при вида на голяма селскостопанска..

публикувано на 23.10.20 в 16:10