Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. Александър Симидчиев за кризата с Covid-19:

Необходими са конкретни мерки, насочени към определен риск

Снимка: БНР
В деня, когато почитаме българския лекар, гост в студиото на Радиокафе е доц. Александър Симидчиев - пулмолог в МВР болница.

За ръста на болните от Covid-19 доц. Симидчиев заяви, че е факт не само, че бройката тестове се възстанови на нивата, които бяха през летния туристически сезон.
Ако погледнем общата бройка на тестовете, в края на юли и началото на август, те бяха точно такива по 7-8 хил. теста, но нещата се променят заради началото на учебната година. След началото на учебната година по думите му започва, т.нар. “супер мрежа на образованието”.

"Това е една социална мрежа, която свързва останалите социални мрежи - семейството и професионалната мрежа, и така става една супер мрежа на разпространение на вируса, в резултата на което в самите училища под 1% от децата боледуват, но има проблем с разпространението, в резултат на което в останалите части на обществото ни започна да се качва процентът и в момента около 13% от тестовете, които се правят са положителни, а се правят повече тестове, защото се увеличават симптоматичните тестове (такива направени след проявяване на симптомите на болестта)”, казва той.

В тази ситуация, по думите му, е необходимо да се приложи методът на управление на риска - необходими са конкретни мерки, насочени към определен риск. В училищата рискът не е в боледуването, а разпространението на болестта, затова са нужни мерки срещу разпространението, т.е. трябва да се носят маски, да се спазва дистанция и да се почистват помещенията.

За доц. Симидчиев не може да се говори за правилни и неправилни мерки, а за такива, които са ефективни и за неефективни мерки.

Според него социалните мрежи пречат много на доверието, което е изградено с годините между лекар и пациент. “Има професионални компетентности, които не могат да се развият за кратък период от време. Един лекар, за да стане лекар, са необходими 15-16 години. 6 години следване и 10 години практика, за да може един лекар да разбере как трябва да се държи и какво трябва да прави. За 4 месеца човек може да научи информацията, но не може да развие интуицията и баланса в поведението си, за да бъде лекар и да лекува не само със знанието си, но и с поведението си", казва доц. Александър Симидчиев.

Според него трябва отношението към душевното състояние да се върне в класическата медицина, защото “лечебното въздействие не е само химиотерапевтично, т.е. с някакви медикаменти, не е само хирургично, т.е. да изрежем нещо, а в много голяма степен е и в комуникацията между лекар и пациент и в това да общуваме по правилния начин, за да помагаме и с общуването си, не само със знанието си”.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Младен Петков

Младен Петков: И през 2020-а все още можем да благодарим

Въпреки всички тежки събития през 2020 година за целия свят, все още е възможно да благодарим. Каквото и да става можем да гледаме позитивно на нещата така, както за американците е характерно мисленето, че независимо от всичко те трябва да се изправят и да продължат да се борят. Това каза пред Радио София Младен Петков , кореспондент на БНР в САЩ по..

публикувано на 27.11.20 в 12:34

БАН посреща виртуални посетители в лабораториите си

Българската академия на науките "отваря врати" за виртуални посещения в лаборатории в Института по обща и неорганична химия, и в Центъра за компетентност по мехатроника и чисти технологии /MIRACle/. В рамките на инициативата "Европейска нощ на учените - 2020" днес ще бъде показана онлайн и най-богатата сбирка от растения на Балканския полуостров, която..

публикувано на 27.11.20 в 11:10

Спектакълът „Дръж се“ - опит да се вербализира безсилието

Смята се, че темите за дискриминацията, насилието и стереотипизирането на полова основа са свръх експлоатирани, че вече е време да се говори и мисли в нови категории. Танцовият спектакъл „Дръж се“ настоява, че нуждата от внимателно вглеждане в ежедневието на травмата съвсем не е избледняла. За насилието се казва много, но най-трудно се говори. Типично..

публикувано на 27.11.20 в 09:50

Тиквата - една от най-полезните диетични и хипоалергенни храни

Трапезните сортове тиква се отглеждат почти по целия свят от XVII век. Днес тиквата набира популярност като една от най-полезните диетични и хипоалергенни култури. Месестата част на тиквата е с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на фибри. Калоричното съдържание на 100 г тиква е 22 - 24 ккал, а в това количество съдържанието на диетични..

публикувано на 27.11.20 в 09:26

Последната графити работилница на открито за 2020 г. в София

Последната графити работилница на открито за тази година ще се проведе на специално място - канала на река Перловска (Подуене). Изборът на тази локация е, защото има лесно достъпни и безопасни бетонни стени, които са изключително подходящи за рисуването на графити. Темата е Squad (отбор). Като всички, които искат да се включат трябва да се подготвят..

публикувано на 27.11.20 в 09:05

Въздухът в София отново е опасно мръсен

Въздухът в София отново е опасно мръсен. Столицата е в червения сектор, като индексът за качеството на въздуха. Това показва фини прахови частици от над 200 µg/m³, съобщава БГНЕС, позовавайки се на портала airsofia.info. Най-замърсен е въздухът в столичните квартали „Павлово” и „Хиподрума”. Мъгла е затиснала почти целия град. Според Европейския..

публикувано на 27.11.20 в 08:53

Влизат в сила по-строгите ограничения в цялата страна

В 23.30 часа днес влизат в сила по-строгите ограничения в цялата страна, с които се цели ограничаване разпространението на коронавирус. Мерките ще важат до 21 декември, като обещанието от страна на министър Костадин Ангелов е, ако се спазват съвестно от обществото, да бъдат смекчени за Коледа. Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31..

публикувано на 27.11.20 в 08:48