Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Гечев, Фондация "Четири лапи"

Промените в Закона за лова са, за да се угоди на лобито на ловджиите

Снимка: Pixabay
Срещу промените в Закона за лова се обединиха много природолюбители, еколози, както и цялото общество. “Няколко са основните проблеми. На първо място се предлага със заповед на министъра на земеделието и храните да се прави масов отстрел на животни при евентуални съмнения за заболяване, но то не е необходимо да бъде доказано, т.е. може и без доказателство да се премине към масов отстрел.

На второ място се предлага този отстрел да бъде извършен от Министерство на отбраната, полицията, МЗХ и на горските стопанства, т.е. едва ли не ще пуснем армията и полицията да хукне по планините и да трепе всичко живо.

На трето място (и най-скандално) се предлага, когато пуснем армията и полицията да избиват животни в гората, да им позволим да използват всички забранени от Закона за лова методи, които включват употреба на експлозиви, на отровни примамки, капани, електрошокове, автоматично оръжие т.н., което означава поголовна, жестока сеч на всичко живо”, коментира промените в Закона за лова Явор Гечев от Фондация “Четири лапи”

Според него основно употребата на отровни примамки и експлозиви е най-скандалното нещо в този законопроект, защото това предполага неконтролируеми щети върху природата, върху други животински видове и върху човека, защото никой не е защитен.

Според Гечев, основната цел на тези законови промени, е да се разреши т.нар. термовизия или т.нар. термокамери по време на лов и това идва не толкова за разрешаване на проблеми, свързани със заболявания по животните и епидемии като африканската чума по свинете, каквото е основното оправдание, а по-скоро, за да се угоди за пореден път на лобито на ловджиите, които искат да си ловуват по всяко време и то използвайки средства, които не дават абсолютно никакъв шанс на животното да оцелее.

Явор Гечев от ФондацияЯвор Гечев коментира и случая с българското кученце, което е продадено в Норвегия, но пристига при новото си семейство с нередовни документи и според законите в държавата, следва да бъде евтаназирано, ако не бъде върнато обратно в страната, от която идва.

Семейството, на което са продали кученцето обаче бързо започва подписка в негова защита, която събира над 7 хил. подписа и дори актьорът Жан Клод Ван Дам във видеообръщение се обръща към българските институции, за да съдействат за положителната развръзка на този казус.

Българските институции вече са се задействали и случаят е на път да бъде решен.“Като цяло в Европа има проблем с износа на кученца от Източна Европа към Западна, където цените са много по-високи. За сравнение, кученцето Рая е било продадено в Норвегия на цена над 2 хил. лв., а в България надали са дали повече от 200 лв. за това животинче, така че можете да се сетите за какви печалби става въпрос и колко хора има въвлечени в тези канали за износ на животни, защото това не е единичен случай”, допълни той.

Чуйте целия разговор на Антония Каменичка в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Африканската чума е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите свине, но мерките трябва се прилагат селективно и контролирано

БДЗП: Измененията в Закона за лова са в разрез с редица евродирективи

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) излезе със специална позиция и петиция против измеменията, предложени от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) в Закона за лова и..

публикувано на 19.10.20 в 13:26
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо..

публикувано на 24.04.24 в 13:09
Владимир Дръндаревски

Владимир Дръндаревски представя "Книга за щастието"

"Книга за щастието" е първата в света завършена психологическа теория, обясняваща пълноценно, достъпно и пълномащабно понятието "щастие". Книгата дава точните понятия свързани с щастието, развива уникална теория разкриваща неговите нюанси в..

публикувано на 24.04.24 в 13:01

С 1% започва всяка промяна

100 подкрепени каузи и 1 милион лева събрани за благотворителност за за 8 години е постижение, което си заслужава да бъде отличено и споделено. Повод за това има сдружението "Един процент промяна". За тази вечер организацията е..

публикувано на 24.04.24 в 12:44