Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мила от Солунска 16:

София е все по-отворена за естетическите възможности на днешния ден

Има гости, които са си точно за Радио София. Такава е Мила. Мила от “Солунска” 16 - така се нарича нейният блог, който има десетки хиляди последователи. Мила, която е част от сценарния екип на актуалния сериал “Братя”. Майка на един чуден тийнейджър (за да визуализирате - това е Иван Юруков като малък в "Дъвка за балончета"). И още много неща.

Първата посока в разговора ни е… София. "София е не просто роден град, София е същество, част от живота, приятел, партньор, с когото сме преживели много" - казва меко Мила. Убедена е, че столицата ни става все по-хубава - "не знам дали има човек, който не мисли така. София е все по-отворена за всички възможности на днешния ден - визуални, естетически, за влизане и излизане на различни шарени хора. Да, и за не толкова привлекателни опции, но това е част от разрастването". Забравя всичко това само, когато се опитва да паркира в центъра.

Хубавото, което е видяла напоследък в града - "аз съм родена, израснала, и сега живея и работя в центъра на София и сега ме изпълва с възхищение креативността, с която се запълват различни малки кътчета, улички, кьошенца... някои изчезват, други веднага се появяват, животът се ражда всеки ден по улиците на града". Това, според Мила, я различава от Виена, друга столица, в която тя е живяла (логично, като възпитаничка на Немската гимназия).

Солунска 16 - "не, не живея там (смее се), просто цял живот съм минавала по тази улица, там съм играла из дворовете, стигала съм до началното училище, до гимназията, а на 16-ти съм родена. Повярвай ми, никога не съм мислела, че някой ще се интересува защо съм кръстила така блога си."

Но пък има много весели случки хора, които я търсят именно на този адрес или пък й пишат, че точно сега пият вино там. А самия блог започва просто "за да може един приятел в чужбина да чете историите ми, като едно чекмедже, в което ги слагах". За Мила е важно, когато ги четат, хората да се чувстват свързани с тях, да има напомнят на нещо, което са преживели и да им дава усещането, че не са сами. 

Откога се обичат с думите - "от съвсем малка печелех медали по рецитали, но за разлика от повечето деца, предпочитах комични стихотворения, а не онези, изпълнени с патос....но, ако обичаш думите и надълбоко в тях ровиш, откриваш и много тъга.

Писането е самотно занимание, но във времето, в което живеем, получаваме моментални реакции". Мила споделя, че текстовете и това дали ще развълнуват читателите, е трудно предвидимо и често неочаквано. С времето се е научила да отсява "дежурните лайкове" и все повече усеща колко е отговорно да пишеш, когато те четат много хора и се "търсят" в твоите думи.

Сценарий за сериал - "изневиделица ме поканиха в сценарния екип на сериала “Братя”. Аз учих сценарий преди няколко години в академията "Валери Петров" и открих, че имам огромна страст към това. И тази покана, която дойде от най-добрите - Невена Кертова и Теодора Маркова, и тази възможност на 40 и…да се чувстваш като заек, да знаеш, че тези 12 класа ги взимаш сега или никога, това лято и да научаваш непрестанно - безценно е. Много взима от възрастта да учиш нещо ново, когато наистина го обичаш". Мила говори напевно, реди думите без клишета и веднага разбираш защо толкова много хора четат блога й. Има финес, има нежност, има класа.

Книгата - тя се нарича "Хартиена лодка в открито море". "Живее вече почти година,  издадохме втори тираж (отново напълно неочаквано за мен) точно преди целият свят да се "затвори". Толкова е хубаво, че има хора, които продължават да искат да се качат на хартиената лодка". В книгата, за която Мила казва „животът я написа“, има събрани истории от последните години за … ами за всичко важно в този живот.

Цялата история на гостуването на Мила Иванова в Радио София  – чуйте тук.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителен режим помага в борбата срещу рака

Учени от Великобритания доказаха, че спазването на хранителен режим помага при лечението на рак, съобщава „Дейли Мейл“. Развитието на раковите клетки се дължи на аминокиселината серин, която участва в строежа на почти всички протеини и се съдържа в месото, рибата и яйцата. Резултатите от проведени експерименти показват, че диета с ниско съдържание на..

публикувано на 15.01.21 в 19:25

Деан Статулов: Българското кино много добре се адаптира към съвременните условия

Кино по пантофи, пред телевизора в хола - това все още е алтернативата при затворените киносалони. Това, разбира се, не пречи на ентусиазма на кинолюбителите. През изминалата седмица един филм-копродукция между България и Германия, направи своята първа премиера пред стрийм платформа, нещо което не се е случвало досега в страната. Сега, заради..

публикувано на 15.01.21 в 19:11

И студенти, и преподаватели в ТУ-София очакват присъствените часове

Как студентите се справят с обучението си в ситуацията и времето, когато мерките против разпространението на коронавиуса налагат ограничения и принуждават много висши училища да разчитат на дигитално провеждане на лекции и упражнения? Условията са различни не само заради нееднаквите възможности на университетите, но и заради спецификите на..

публикувано на 15.01.21 в 17:05

Добротворци: Да нахраним освен телата и душите на хората с добро отношение и внимание

Събитията от 2020 г. дадоха много възможности на хората, които имат желание да помагат на изпаднали в нужда хора и животни, да го направят. През годината се появиха и много нови кампании, в които се включиха много хора и организации. Над 8 години екипи на Фондация “Деца на България” провеждат ежеседмични срещи с възрастни хора в старчески домове. Част..

публикувано на 15.01.21 в 16:57
Мира Радева

Слави Трифонов може да привлече гласове от електоралната периферия

Ситуацията с Covid-19 отдавна надхвърли чисто здравните аспекти. Има много сериозно напрежение в обществото, което е породено и от тази ситуация. Обедняването, забавянето на икономическите процеси представлява рязка промяна на нагласите и стереотипите, която трудно се приема на психологическо ниво. Ефектите от тази ситуация тепърва ще се засилват,..

публикувано на 15.01.21 в 15:25

Светозар Съев: Видимо борбата срещу статуквото е много сериозна

Седемнадесет политически партии и граждански организации обмислят общо явяване на парламентарните избори. Потенциалните политически партньори се събраха за преговори в столицата по покана на съпредседателя на ГПП "Ние, Гражданите" Светозар Съев . Обединяващото звено между всички седемнадесет партии и граждански сдружения е участието им в..

публикувано на 15.01.21 в 15:19

Тестът на Майерс Бригс ви дава шанс за успехи, ако използвате силните си страни

„Досега не съм срещал хора, които да не са впечатлени колко е точен този тест.“ Не става дума за проверка на знанията в училище, а за личностен тест и когато чуете това от устата на специалист, няма как да останете безразличен. Става дума за „ 16 personalities “ - тест на Майерс Бригс (Myers Brrigs) и напоследък става толкова..

публикувано на 15.01.21 в 14:39