Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Борис Славчев за дебютния му късометражен филм "The Connection"

"Млад мъж от България е изпратен да спечели доверието на италианската мафия, за да могат двете групировки да работят заедно в бъдеще." Това е на кратко завръзката на сюжета на дебютния късометражен филм "The Connection" на младия режисьор Борис Славчев

Той учи последна година кинорежисура в римския университет Ла Сапиенца и заснема лентата малко преди да започне изолацията и затварянето по домовете в Италия. 

Паралелът между българската и италианската мафия е плод на проучване на режисьора. "Има големи разлики в разбирането за мафия между Италия и България. Италия е родината на мафията и там вече имат история, поколения наред, имат ритуали, за да влезеш в мафията. Докато българската мафия е по-млада и има по-модерни закони."

Като локации за снимките в Рим, Борис Славчев избира по-ърбън и непопулярни места. "Старал съм се да избягвам банални места като Фонтана ди Треви, Колизеума."

Във филма освен за колаборацията между двете мафии става дума и за общата история на двата народа. В една от сцените е споменат капитан Петко войвода, който се бие редом до Гарибалди в националното освободително джижение на Италия. Неговият бюст краси един от площадите с най-впечатляваща гледка в цял Рим - Пиацца Джан Николо.

Част от кадрите са заснети и в Българския културен институт в Рим. Директорът - Жана Яковлева подкрепя дебюта на младия режисьор, както и на много други студенти, които учат или се реализират с изкуство в италианската столица.

Повече за филма на Борис Славчев, чуйте в интервюто на Мария Бояджиева в звуковия файл.


Филмът можете да гледате тук: https://rabbstick.absentico.net/?fbclid=IwAR3agafhZEcrrYoVevCt2vr4TA_11HNO7OgCzYRkXXeox1xjpYGDWJRjRVkБъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вече 14 години спортът Лакрос е в България

Спорът с френското име лакрос е познат в България от 2007. Тогава Николай Чолаков , президенат на Българската федерация по лакрос , кани състезатели от Виена и организира първия тренировъчен лагер. Историята на лакрос е дълга и започва в Северна Америка. " Той датира още от индианците, наричал се е "малкият брат на войната" и са го играли по..

публикувано на 11.01.21 в 16:33

"В търсене на рая" е приключенски мемоар от Христо Щерев

Христо Щерев е пътешественик, който обича да чете и пише. През 2020, затворен заради обстановката, той успява да събере историите от посещенията си в Азия и да напише книгата "В търсене на рая" .  Авторът започва да пъува на 16 години, когато обикаля Западна Европа с автобус и прекарва една седмица в дома на английско смейство. " Тогава се..

публикувано на 07.01.21 в 17:04

Новото българско читалище се нарича "Тротоара 2020"

Два дни преди Коледа младите хора от TRAP , познати още като Фондация Тротоара си подариха една сбъдната мечта. Чрез уебсреща и електронен подпис те учредиха Народно читалище "Тротоара 2020" като продължение на желанието на младежите за просветна, културна и нестопанска дейност. Новооснованото читалище е на добре познатото място, на което е..

публикувано на 05.01.21 в 16:34

Коледен благотворителен НЕкоктейл

Младежкият съвет към Американското посолство организира своето традиционно благотворително събитие. Тази година обаче то е с името " Коледен благотворителен НЕкоктейл ". " Предвид обстановката в страната, за съжаление, се наложи да бъде онлайн ", казва Мария Тумпалова - вице президент на Младежкия съвет към Американското посолство , за..

публикувано на 22.12.20 в 15:49

Фотоалбумът "Български приключенски фотографи" ще ви срещне с творчеството на 18 доказани автори

180 страници, отпечатани върху висококачествена фотографска хартия, които съдържат 170 кадъра от всички краища на света, направени от най-добрите български приключенски фотографи. Не само снимките, но и вдъхновяващите истории за създаването им се помещават в луксозното издание, което предлагат от списание 360° . " Стигнахме до един формат, който е..

публикувано на 15.12.20 в 18:37

Образователно видео за посрещането на слепи и слабовиждащи хора в медицинските заведения

" Представете се, когато влизате, разкажете за разположението на обзавеждането в стаята, опишете позицията на храната върху подноса. " - това са само част от препоръките, които Ретина България   представя във видео предназначено за медицинските лица при посрещането на слепи и слабовиждащи хора в болниците. " Видеоматериалът е в крайн а..

публикувано на 15.12.20 в 12:49

Shape - ски тренировки за осъзнато каране

Интернет страница, която помага на скиорите да усъвършенстват своята техника и да изпитат максимално удоволствие от карането. Това е Shape - ски тренировки за осъзнато каране , създадена от Маргарита Ангелова - опитен ски инструктор на всякакви терени.  Тя създава страницата виждайки много хора по пистата и извън нея, които просто се возят и "..

публикувано на 09.12.20 в 13:41