Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Студентските съвети подкрепиха новите мерки срещу коронавируса

Снимка: БГНЕС

Екипът на Националното представителство на студентските съвети във висшите училища подкрепя заповедта на министъра на здравеопазването от 27 октомври, която включва преустановяване на присъствения учебен процес във висшите училища и преустановяване на посещенията в дискотеки, пиано-барове и нощни заведения за развлечения на закрито. 

"Считаме мерките за необходими с оглед на факта, че нарастването на броя на случаите сред младите хора до голяма степен се дължи на посещението на нощните заведения и клубове, към които до съвсем скоро беше правен реверанс. Логичният ход на събитията изисква на първо време да се ограничат рисковите места, където се наблюдава безконтролно струпване на закрито пространство преди да се премине до рестриктивни мерки спрямо образователните институции. Надяваме се, че взетите мерки ще доведат до нужните резултати, за да можем в най-кратки срокове отново да бъдем в аудиториите и да продължим присъствения учебен процес по един продуктивен и безопасен начин", заявяват от студентската организация 


Студентските представители изразяват своята загриженост и съпричастност. От началото на пандемията нарастват случаите, в които обучаващи се във висшите училища в страната развиват симптоматика и са подложени на лечение:

"Десетки наши колеги от медицинските университети се намират под ежедневен риск от зараза, бидейки доброволци в инфекциозни отделения на болници. В обсега на нашето внимание е фактът, че част от сънародниците ни подценяват ситуацията, в която се намираме, а немалка част от тях подкрепят хипотезите за конспиративни теории и обстоятелства, които не кореспондират на видимата действителност. Като отговорни млади хора, считаме, че не е редно да бъдем пасивни наблюдатели на тези процеси. Отстояваме твърдата позиция, че само чрез разбиране, общи усилия и дисциплина можем заедно да се справим с предизвикателствата, пред които сме изправени." 

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Емил Хърсев: И след излизане от мерките не очаквам икономиката да стигне до най-тежките прогнози

В Covid обстановка българската икономика се справя сравнително добре.Но въвеждането на последните мерки неминуемо ще се отрази на стопанската активност. Това коментира прад Радио София финансистът проф. Емил Хърсев : „Отражението е предварително предвидено. Не очаквам след излизане от противоепидемичните мерки да се стигне до най-тежките..

публикувано на 30.11.20 в 15:06

"Векът на диктаторите" - за общото и различното по пътя към властта

На книжния пазар вече може да бъде открита книгата “Векът на диктаторите”, която излезе с логото на издателство “Изток-Запад”, под редакцията на Оливие Гес. Преводач на книгата е Недка Капралова. “ХХ век се оказва векът на диктаторите. Сталин попада в компанията на още 21 диктатори, поне в тази книга, а те са повече. В тази книга са представени 22..

публикувано на 30.11.20 в 13:44

WWF: За проблема „човек-мечка“ превенцията помага и на двете страни

Днешният Андреевден се е отбелязвал в народния календар и като Мечкинден. Нещо, което днес не е пропуснато от Световния фонд за дива природа (WWF). По данни на МОСВ през последните 10 години числеността на кафявите мечки у нас е намаляла почти наполовина. Факторите, довели до този резултат са много, но сред основните са антропогенният..

публикувано на 30.11.20 в 13:28

Есента е време за зимнина и туршии

По традиция, през есента се сещаме за зимнината и туршиите. Някои от нас ги отричат изобщо като полезни, но точно зад процесите на ферментация на киселите краставички или киселото зеле например, се крият неподозирани за здравето ни ползи. Оказва се, че ферментиралите храни имат поне една дузина положителни свойства, особено що се касае до човешкия..

публикувано на 30.11.20 в 12:51
Бюджет за нови книги е най-добрата подкрепа за библиотеките

АБК: Подкрепата за книгите е важна за цялото общество

"Не смятаме, че държавата е длъжник на нашия сектор, а дължи на хората достъп до книги и култура. Книжарниците са места с много малък риск, дори и според Световната здравна организация. Трябва хората да имат възможност да купят книга, за да зарадват близките си в трудните времена." Това отбеляза пред Радио София Десислава Алексиева, член на..

публикувано на 30.11.20 в 12:06

Веселена Марчева и нейните боди позитив дрехи

Женският стил не се вмества в стандартни размери. Всяка дама следва да избира дрехите си спрямо своите индивидуални мерки. Рамкирането в стандартни размери често създава емоционална неудовлетвореност у жените и пазаруването на облекла от удоволствие се превръща в мъчение. Именно заради това, младият дизайнер Веселена Марчева започва кампания в..

публикувано на 30.11.20 в 11:55

Стефан Апостолов: Любовта ми към България е във всичко

Неизмерната любов към България и любовта към родината, която остава и отвъд времето, пространството и границите, води по пътя на изкуството  Стефан Апостолов.  Той е режисьор в Лос Анджелис, но филмовите американски истории не са единствения му порив. Преди пет години Стефан пише сценарий за бъдещия си филм "България в четири сезона" и започва..

публикувано на 30.11.20 в 11:44