Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

“В очите пламък гори” - нов конкурс за любителите на писането в СУ

“В очите пламък гори” е нов конкурс, който отправя предизвикателство от студентския съвет на Софийския университет към всички студенти, които могат да се включат до 1 ноември.

“Идеята за конкурса се зароди в следствие на интереса на студентите към сферата на изкуството и към писменото изкуство. Могат да участват студенти и докторанти на Софийския университет, с до три творби. Категориите в конкурса са есе, стих и разказ”, разказва Галатея Хаджиева, която е част от организаторите на конкурса.

“Всяка епоха ражда своите будители и днес ги има. Те са навсякъде около нас. Съвременният будител е този, който може да запали огънчето в очите, съзнанието и живота ни. Този, заради който пламва искрата, която осветява собствения ни дух”, допълва тя.

Още за конкурса чуйте в разговора на Ангелина Грозева.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Е79" събра в ефира София, Благоевград и Видин

Една нова инициатива събра в общо ефирно пространство на Радио София, Радио Видин и Радио Благоевград, сближавайки по необичаен начин жителите на трите града. Първото съвместно предаване “Е79” бе осъществено съвместно от водещите Ива Дойчинова , директор на Радио София, Гергана Павлова от Радио Видин и Давид Калпачки от Радио Благоевград...

публикувано на 30.11.20 в 16:28
Д-р Тихомир Мустаков

Д-р Тихомир Мустаков: Да внимаваме какво консумираме и как го обработваме

За хранителната непоносимост спектърът е доста широк. Има намеса на имунните реакции, но голяма част от тях се дължат на ензимни дефицити, на недобро смилане на компонентите на храната или на определени примеси в нея. Това обясни пред Радио София алергологът д-р Тихомир Мустаков . За разлика от алергиите, при които проявите са бързи и..

публикувано на 30.11.20 в 16:22
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Бюджетът за следващата година попълва дефицитите, натрупани през последните 10 години

Бюджетът за следващата година най-общо попълва дефицитите, които бяха останали през последните 10 години (за държавните служители), но по отношение на  останалите плащания, не се вижда особен прогрес. Това коментира пред Радио София Ваня Григорова - икономически съветник на КТ “Подкрепа” .  По думите ѝ критикарите на бюджета го атакуват по-скоро от..

публикувано на 30.11.20 в 15:11
Емил Хърсев

Емил Хърсев: И след излизане от мерките не очаквам икономиката да стигне до най-тежките прогнози

В Covid обстановка българската икономика се справя сравнително добре. Но въвеждането на последните мерки неминуемо ще се отрази на стопанската активност. Това коментира прад Радио София финансистът проф. Емил Хърсев : „Отражението е предварително предвидено. Не очаквам след излизане от противоепидемичните мерки да се стигне до най-тежките..

публикувано на 30.11.20 в 15:06

"Векът на диктаторите" - за общото и различното по пътя към властта

На книжния пазар вече може да бъде открита книгата “Векът на диктаторите”, която излезе с логото на издателство “Изток-Запад”, под редакцията на Оливие Гес. Преводач на книгата е Недка Капралова. “ХХ век се оказва векът на диктаторите. Сталин попада в компанията на още 21 диктатори. В тази книга са представени 22 портрета на изявени световни диктатори,..

публикувано на 30.11.20 в 13:44

WWF: За проблема „човек-мечка“ превенцията помага и на двете страни

Днешният Андреевден се е отбелязвал в народния календар и като Мечкинден. Нещо, което днес не е пропуснато от Световния фонд за дива природа (WWF). По данни на МОСВ през последните 10 години числеността на кафявите мечки у нас е намаляла почти наполовина. Факторите, довели до този резултат са много, но сред основните са антропогенният..

публикувано на 30.11.20 в 13:28

Есента е време за зимнина и туршии

По традиция, през есента се сещаме за зимнината и туршиите. Някои от нас ги отричат изобщо като полезни, но точно зад процесите на ферментация на киселите краставички или киселото зеле например, се крият неподозирани за здравето ни ползи. Оказва се, че ферментиралите храни имат поне една дузина положителни свойства, особено що се касае до човешкия..

публикувано на 30.11.20 в 12:51