Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Доц. Георги Лозанов:

Изключително важно за либералната демокрация е независимостта на медиите

Доц. Лозанов издаде книга за земното щастие като политически феномен

Снимка: БГНЕС
В началото на септември, в рамките на празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол, бе представена новата книга на доц. Георги Лозанов "Земното щастие" на издателство "Фабер”. 

“Тази книга възникна от само себе си, защото не е целенасочено написана, а събира в себе си текстове, които са писани в различен период, в различно настроение, по различни поводи. Тези текстове се организираха, като че ли сами в някаква цялост. Така съм усещал, като замисъл тази книга. Текстовете се подредиха като пъзел, водени от една моя лекция за земното щастие, която изнесох в Софийския университет преди две години, когато станах на 60 години. Още тогава ми се искаше тази лекция да стигне до повече хора”, посочва доц. Георги Лозанов в ефира на Радио София.       

Така се стига до създаването на книгата, която по оценката на доц. Лозанов е “жалба по разпадащия се либерален консенсус”.

“Либерализмът е надежда за земно щастие, която не пречи на надеждата за небесно щастие”, казва доц. Лозанов в книгата. “Земното щастие така, както го разглеждам тук, е по-скоро политически феномен. То е резултат и се случва за първи път в перспективата на земно щастие в границите на либералната демокрация”, казва той.

По думите му, допреди това хората не са се раждали на Земята с мисълта, че ще бъдат щастливи, те са се надявали на някакво “отложено” щастие, някъде другаде - в рая. След като го заслужат със страдание и мъка.

От либералната демокрация от 60-те години - 1968 г. има голямо значение за това, започва да се създава общество на благоденствието.
След Втората световна война, започва да се създава общество на охолството и на решения битов проблем. Това е т.нар. консуматорско общество, което е в момента тежко осъждано, но доц. Лозанов вижда в него “културна опора на щастието”.

Индивидуалната свобода е също присъща на либералната демокрация. “Моята рецепта за земно щастие е материално благоденствие плюс индивидуална свобода”, казва той.

Доц. Лозанов коментира и позицията на генералния директор на БНР Андон Балтаков, като заяви, че е впечатлен от това, че “БНР най-после, след доста време, има един директор, който е готов на широк публичен и институционален терен, да се бори за обществените медии, за това да се промени техния модел и да станат обществени медии в истинския смисъл на думата.

Досега, общо взето, се е разчитало на парламента и властта и заради това не е ставало нищо особено. Тази инициатива, която идва по този доста радикален и в някакъв смисъл със западен маниер начин - говорене, вземане на позиция и залагане на себе си, и името зад нещо, е привилегия, която ще се отрази позитивно на БНР и на обществените медии", казва доц. Лозанов.
Според него Балтаков има по-широк възглед и иска да има промяна в обществените медии.

"Изключително важно за либералната демокрация е независимостта на медиите, защото благодарение на медиите хората могат да си съставят мнение за всичко по-важно около тях", допълва той.
Чуйте целия разговор на Ива Дойчинова в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Младен Петков

Младен Петков: И през 2020-а все още можем да благодарим

Въпреки всички тежки събития през 2020 година за целия свят, все още е възможно да благодарим. Каквото и да става можем да гледаме позитивно на нещата така, както за американците е характерно мисленето, че независимо от всичко те трябва да се изправят и да продължат да се борят. Това каза пред Радио София Младен Петков , кореспондент на БНР в САЩ по..

публикувано на 27.11.20 в 12:34

БАН посреща виртуални посетители в лабораториите си

Българската академия на науките "отваря врати" за виртуални посещения в лаборатории в Института по обща и неорганична химия, и в Центъра за компетентност по мехатроника и чисти технологии /MIRACle/. В рамките на инициативата "Европейска нощ на учените - 2020" днес ще бъде показана онлайн и най-богатата сбирка от растения на Балканския полуостров, която..

публикувано на 27.11.20 в 11:10

Спектакълът „Дръж се“ - опит да се вербализира безсилието

Смята се, че темите за дискриминацията, насилието и стереотипизирането на полова основа са свръх експлоатирани, че вече е време да се говори и мисли в нови категории. Танцовият спектакъл „Дръж се“ настоява, че нуждата от внимателно вглеждане в ежедневието на травмата съвсем не е избледняла. За насилието се казва много, но най-трудно се говори. Типично..

публикувано на 27.11.20 в 09:50

Тиквата - една от най-полезните диетични и хипоалергенни храни

Трапезните сортове тиква се отглеждат почти по целия свят от XVII век. Днес тиквата набира популярност като една от най-полезните диетични и хипоалергенни култури. Месестата част на тиквата е с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на фибри. Калоричното съдържание на 100 г тиква е 22 - 24 ккал, а в това количество съдържанието на диетични..

публикувано на 27.11.20 в 09:26

Последната графити работилница на открито за 2020 г. в София

Последната графити работилница на открито за тази година ще се проведе на специално място - канала на река Перловска (Подуене). Изборът на тази локация е, защото има лесно достъпни и безопасни бетонни стени, които са изключително подходящи за рисуването на графити. Темата е Squad (отбор). Като всички, които искат да се включат трябва да се подготвят..

публикувано на 27.11.20 в 09:05

Въздухът в София отново е опасно мръсен

Въздухът в София отново е опасно мръсен. Столицата е в червения сектор, като индексът за качеството на въздуха. Това показва фини прахови частици от над 200 µg/m³, съобщава БГНЕС, позовавайки се на портала airsofia.info. Най-замърсен е въздухът в столичните квартали „Павлово” и „Хиподрума”. Мъгла е затиснала почти целия град. Според Европейския..

публикувано на 27.11.20 в 08:53

Влизат в сила по-строгите ограничения в цялата страна

В 23.30 часа днес влизат в сила по-строгите ограничения в цялата страна, с които се цели ограничаване разпространението на коронавирус. Мерките ще важат до 21 декември, като обещанието от страна на министър Костадин Ангелов е, ако се спазват съвестно от обществото, да бъдат смекчени за Коледа. Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31..

публикувано на 27.11.20 в 08:48