Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Георги Лозанов:

Изключително важно за либералната демокрация е независимостта на медиите

Доц. Лозанов издаде книга за земното щастие като политически феномен

Снимка: БГНЕС
В началото на септември, в рамките на празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол, бе представена новата книга на доц. Георги Лозанов "Земното щастие" на издателство "Фабер”. 

“Тази книга възникна от само себе си, защото не е целенасочено написана, а събира в себе си текстове, които са писани в различен период, в различно настроение, по различни поводи. Тези текстове се организираха, като че ли сами в някаква цялост. Така съм усещал, като замисъл тази книга. Текстовете се подредиха като пъзел, водени от една моя лекция за земното щастие, която изнесох в Софийския университет преди две години, когато станах на 60 години. Още тогава ми се искаше тази лекция да стигне до повече хора”, посочва доц. Георги Лозанов в ефира на Радио София.       

Така се стига до създаването на книгата, която по оценката на доц. Лозанов е “жалба по разпадащия се либерален консенсус”.

“Либерализмът е надежда за земно щастие, която не пречи на надеждата за небесно щастие”, казва доц. Лозанов в книгата. “Земното щастие така, както го разглеждам тук, е по-скоро политически феномен. То е резултат и се случва за първи път в перспективата на земно щастие в границите на либералната демокрация”, казва той.

По думите му, допреди това хората не са се раждали на Земята с мисълта, че ще бъдат щастливи, те са се надявали на някакво “отложено” щастие, някъде другаде - в рая. След като го заслужат със страдание и мъка.

От либералната демокрация от 60-те години - 1968 г. има голямо значение за това, започва да се създава общество на благоденствието.
След Втората световна война, започва да се създава общество на охолството и на решения битов проблем. Това е т.нар. консуматорско общество, което е в момента тежко осъждано, но доц. Лозанов вижда в него “културна опора на щастието”.

Индивидуалната свобода е също присъща на либералната демокрация. “Моята рецепта за земно щастие е материално благоденствие плюс индивидуална свобода”, казва той.

Доц. Лозанов коментира и позицията на генералния директор на БНР Андон Балтаков, като заяви, че е впечатлен от това, че “БНР най-после, след доста време, има един директор, който е готов на широк публичен и институционален терен, да се бори за обществените медии, за това да се промени техния модел и да станат обществени медии в истинския смисъл на думата.

Досега, общо взето, се е разчитало на парламента и властта и заради това не е ставало нищо особено. Тази инициатива, която идва по този доста радикален и в някакъв смисъл със западен маниер начин - говорене, вземане на позиция и залагане на себе си, и името зад нещо, е привилегия, която ще се отрази позитивно на БНР и на обществените медии", казва доц. Лозанов.
Според него Балтаков има по-широк възглед и иска да има промяна в обществените медии.

"Изключително важно за либералната демокрация е независимостта на медиите, защото благодарение на медиите хората могат да си съставят мнение за всичко по-важно около тях", допълва той.
Чуйте целия разговор на Ива Дойчинова в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Postcard" представя дебютния си албум "Stories" на софийска сцена

Група "Postcard" вече е готова с първия си албум. "Stories" е с авторска музика на всеки един от музикантите, а те ще го представят на сцена пред софийската публика на 30 април (вторник). "Postcard е метафора, която олицетворява искреността, споделеността, занаятчийството, което се намира в музиката на групата. Това е идея, която събира в..

публикувано на 23.04.24 в 14:35

Онлайн платформа събира творчеството и житейския път на Стефан Гечев

Онлайн платформа събира творчеството и житейския път на българския поет, драматург, публицист, преводач и дипломат Стефан Гечев. Чрез аудио-визуални материали са представени значими момента от живота му, както и връзката му с Гърция и Франция. Пред Радио София племеникът на Стефан Гечев - Стефан Аргамонцев и Янис Лиалиос от сдружение „Аристотел“..

публикувано на 23.04.24 в 13:05

Покана за 4 часа благотворителност срещу домашното насилие

Благотворителна изложба под наслов "Изкуство срещу насилието" ще се проведе на 25 април от 16.30 до 20:30 ч. в УНСС , съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер „Проф. д-р Борислав Борисов“ (ИИСТТ). Техни партньори и съмишленици са НАТФИЗ "Кр. Сарафов" и Българският филмов..

публикувано на 23.04.24 в 11:35

Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето

Доклад със 150 идеи за успешна зелена трансформация на София и на останалите общини в България беше публикуван от Move.bg. “Мисия Зелена София: подготвени за бъдещето” обхваща пет ключови направления за успешната зелена трансформация: -   Въвеждане на хоризонтален подход към климатичните политики на ниво местна власт -   Извършване..

публикувано на 23.04.24 в 10:24

Над 5300 души до момента са подписали петицията "За свързани, удобни и безопасни велоалеи"

Петицията на екологично сдружение "За Земята" - "За свързани, удобни и безопасни велоалеи"  е подписана от над 5300 души до момента.  Документът съдържа шест символни искания, сред които такива за изграждане и свързване в смислена мрежа на велосипедни алеи, велосипедни ленти и успокоени зони, съгласно утвърдените нормативни изисквания и..

публикувано на 23.04.24 в 09:53

Отново дъжд, със значителни количества на места в Западна България

Днес ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На места в Западна България количествата ще са значителни, съобщиха от НИХМ. Вечерта валежите ще отслабват и спират, а облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток, главно в Лудогорието ще е временно силен. Максималните температури ще са между 12° и 17°, в София..

публикувано на 23.04.24 в 07:35